Šarićev saradnik osuđen zbog pljačke IKL-a | Mondo Portal

  • Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.
Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Društvo

Šarićev saradnik osuđen zbog pljačke IKL-a

Izvor MONDO/Tanjug
Izvor MONDO/Tanjug

Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je osudio na šest godina zatvora biznismena Zorana Ćopića, Srbina iz BiH, zbog malverzacija sa firmom Industrija kotrljajućih ležajeva (IKL) iz Beograda i još tri preduzeća.


Istom presudom pravosnažno je na tri godne zatvora osuđen i direktor novosadske firme "Agrokop" Predrag Mihajlović, a bivši direktor IKL-a Đoko Vergaš osuđen je na dve i po godine zatvora, objavljeno je na sajtu Apelacionog suda.

Braća i suvlasnici preduzeća "Agrokop", "Kvantum" i "Tandem financijal" Gordan i Pavle Bašić odlukom Apelacionog suda su oslobođeni optužbi, kao i crnogorski biznismen Nuo Stanaj, brat Antona Stanaja koji je pre dve godine pravonažno osuđen na šest godina zatvora zbog šverca cigareta, a ubrzo ubijen u Sudanu.

Deo presude kojom je Vlasnik i direktor "Finam skina" iz Beočina Mihajlo Grujić osuđen je na tri i po godine zatvora Apelacioni sud je ukinuo i naložio da mu se suđenje ponovi.

Ćopić je osuđen u odsustvu, jer je prethodno uhapšen u Bosni i Hercegovini gde je osuđen na četiri i po godine zatvora zbog pranja više od četiri miliona evra za kriminalnu grupu Darka Šarića.U Beogradskom Specijalnom sudu još uvek mu je u toku postupak i za pranje para u Srbiji za Šarića.

Ćopić, Vergaš i Mihajlović su, kako je objavljeno na sajtu suda, osuđeni što su u periodu od 11. avgusta 2006. godine do 15. aprila 2008. godine, kao odgovorna lica u preduzecima "IKL", "Agrokop", "Finam skin" i "DSD Tobačo" usmeravali njihovu delatnost vršeći poslove upravljanja i nadzora nad njima i njihovom imovinom po osnovu funkcije, vlasništva i uloženih finansijskih sredstava u njih.

Na taj način su, kako se navodi, pribavili sebi i drugom pravnom licu protivpravnu imovinsku korist cija vrednost prelazi iznos od 200.000.000 dinara.

Prvostepena presuda je međutim preinacena u delu odluke o oduzimanju imovinske koristi pribavljene izvršenjem krivicnog dela, pa je pravosnažno odbijen kao neosnovan predlog tužioca za organizovani kriminal da se od preduzeća "Finam skin" d.o.o. i "DSD Tobačo" a.d. oduzme imovinska korist pribavljena izvrsenjem krivičnog dela u iznosu od 736.000.000 dinara.

Odbijen je i zahtev tužilaštva da se pomenuta preduzeća i Ćopić, Đoka Vergaš, Predrag Mihailović i Mihailo Grujić obavežu da solidarno uplate navedeni iznosu u korist budžetskih sredstava RS.

U obrazloženju presude Apelacionog suda se navodi da je u toku postupka utvrđeno da kupovina dela akcija preduzeća "Mitrosrem" nije sprovedena u delo, da je privatizacija raskinuta, a taj novac se, prema stanju u spisu, i dalje nalazi na racunu Agencije za privatizaciju, tako da ga nisu zadržala ni navedena pravna lica, niti bilo ko od okrivljenih.

To znači da je novac uplaćen preko računa "Finam Skin" završio u korist budžeta Republike Srbije, pri čemu je ona i dalje vlasnik imovine "Mitrosrema", navodi se u obrazloženju odluke Apelacionog suda.

Inicijalizacija u toku...

Komentari 1

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

.

Radila sam u Agrocopu i p......!

PRIČE IZ SRPSKIH ZATVORA

MONDO & EU