
Posle dobijanja sertifikata o zaštiti imena i geografskog porekla leskovačkog roštilj-mesa, Leskovčani su rešili da zaštite i jedan drugi proizvod, karakterističan samo za ovo podneblje pored Južne Morave, piše "Blic". Reč je o tucanoj paprici - ukusnom ljutom i slatkom začinu u kulinarstvu.
Na taj korak, koji zahteva dugotrajnu proceduru, odlučili su se zaposleni u Centru za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga, a njihovu ideju ozbiljno su prihvatili proizvodjači paprike iz leskovačkog kraja.
"Realizacijom ovog projekta, leskovački proizvodjači paprika, koji na tradicionalan i jedinstven način pripremaju taj začin postaće poznatiji i konkurentniji i van granica Srbije, ostvarivaće veći promet, jer planiramo povezivanje i sa trgovinama, ugostiteljima i turističkim objektima.
To će biti i prilika da leskovački poljoprivrednici povećaju proizvodnju ovog autentičnog proizvoda, kao i svoj profit", objašnjava Jelena Pavlović iz Centra, koji je ovim projektom kod NIP konkurisao za finansijska sredstva.
Niko za sada sa sigurnošću ne može da tvrdi koliko u leskovačkom kraju ima proizvodjača specijalne paprike za začin, pa se za početak sprema njihov popis, odnosno, okupljanje. Jedino je izvesno da je "svetski centar za tucanu papriku", kako tvrdi jedna od najjačih proizvodjača - Donja Lakošnica.
U tom selu, sva domaćinstva, a ima ih tri stotine, bave se proizvodnjom specijalne paprike, koja nema ime, ali se prepoznaje po izgledu. Tanka je, polumesnata i dugačka i do 20 centimetara.
"Ima proizvodjača i u drugim okolnim selima, ali nigde u Srbiji ta sorta paprike ne uspeva kao u Donjoj Lakošnici", kaže Ivan Mišić, koji godišnje proizvede oko hiljadu i po kilograma tucane i aleve paprike.
Postupak, kaže, nije nimalo lak. Prvi rod bere se u septembru i osuši za mesec dana, drugi za 15 dana, treći u sledećih 15, ali njihovo sušenje iziskuje po više meseci zbog niskih temperatura.
Poluosušena paprika se dalje suši u pušnicama od tugli ili opeka oko četiri dana, zatim se skine i čistim čizmama gazi. Posle toga prodje kroz specijalni mlin. To je tucana paprika, a ako želite alevu, morate da je dodatno preradjujete u industrijskim mlinovima, objašnjava Mišić, a prenosi "Blic".
(MONDO)
Na taj korak, koji zahteva dugotrajnu proceduru, odlučili su se zaposleni u Centru za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga, a njihovu ideju ozbiljno su prihvatili proizvodjači paprike iz leskovačkog kraja.
"Realizacijom ovog projekta, leskovački proizvodjači paprika, koji na tradicionalan i jedinstven način pripremaju taj začin postaće poznatiji i konkurentniji i van granica Srbije, ostvarivaće veći promet, jer planiramo povezivanje i sa trgovinama, ugostiteljima i turističkim objektima.
To će biti i prilika da leskovački poljoprivrednici povećaju proizvodnju ovog autentičnog proizvoda, kao i svoj profit", objašnjava Jelena Pavlović iz Centra, koji je ovim projektom kod NIP konkurisao za finansijska sredstva.
Niko za sada sa sigurnošću ne može da tvrdi koliko u leskovačkom kraju ima proizvodjača specijalne paprike za začin, pa se za početak sprema njihov popis, odnosno, okupljanje. Jedino je izvesno da je "svetski centar za tucanu papriku", kako tvrdi jedna od najjačih proizvodjača - Donja Lakošnica.
U tom selu, sva domaćinstva, a ima ih tri stotine, bave se proizvodnjom specijalne paprike, koja nema ime, ali se prepoznaje po izgledu. Tanka je, polumesnata i dugačka i do 20 centimetara.
"Ima proizvodjača i u drugim okolnim selima, ali nigde u Srbiji ta sorta paprike ne uspeva kao u Donjoj Lakošnici", kaže Ivan Mišić, koji godišnje proizvede oko hiljadu i po kilograma tucane i aleve paprike.
Postupak, kaže, nije nimalo lak. Prvi rod bere se u septembru i osuši za mesec dana, drugi za 15 dana, treći u sledećih 15, ali njihovo sušenje iziskuje po više meseci zbog niskih temperatura.
Poluosušena paprika se dalje suši u pušnicama od tugli ili opeka oko četiri dana, zatim se skine i čistim čizmama gazi. Posle toga prodje kroz specijalni mlin. To je tucana paprika, a ako želite alevu, morate da je dodatno preradjujete u industrijskim mlinovima, objašnjava Mišić, a prenosi "Blic".
(MONDO)
Pridruži se MONDO zajednici.