• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Trihineloza u Loznici, sedam obolelih

Na Infektivnom odeljenju Zdravstvenog centra ''Dr Milenko Marin'' u Loznici od trihineloze se leče članovi dve porodice iz opštine Mali Zvornik čiji se broj u četvrtak povećao, potvrdila je za Tanjug načelnica tog odeljenja, infektolog Ljiljana Cvetković. Prema njenim rečima, nikome od obolelih zivot nije ugrožen.

Na Infektivnom odeljenju Zdravstvenog centra ''Dr Milenko Marin'' u Loznici od trihineloze se leče članovi dve porodice iz opštine Mali Zvornik čiji se broj u četvrtak povećao, potvrdila je za Tanjug načelnica tog odeljenja, infektolog Ljiljana Cvetković. Prema njenim rečima, nikome od obolelih zivot nije ugrožen.

U četvrtak je hospitalizovana još jedna osoba i sada ih je na bolničkom lečenju ukupno sedmoro, a mednju njima i četvorogodišnje dete. Radi se o članovima dve porodice iz Radaljske Banje kod Malog Zvornika, rekla je Cvetković i dodala da su svi u ishrani koristili termički nedovoljno obradjeno, trihinelom zaraženo svinjsko meso.

Početkom prošlog meseca to meso je bilo pripremljeno za upotrebu u domaćinstvu i nije prošlo veterinarsku kontrolu, a još se ne može sasvim isključiti mogućnost povećanja broja obolelih ocenila je Cvetković.

U poslednjoj epidemiji trihineloze u ovom delu Podrinja, u februaru ove godine, obolela je 21 osoba podsetila je u izjavi za Tanjug načelnica Preventivne zdravstvene službe Zdravstvenog centra u Loznici primarijus epidemilog Nada Djurić. Ona je ukazala da su svi oni u ishrani koristili svinjsko meso pripremljeno u jednom domaćinstvu u Gornjem Dobriću kod Loznice veterinarski pregledano kompresivnim metodom koji nije dovoljno pouzdan ali se češće primenjuje jer se obavlja brže i manje košta.

Veštačka digestija je do sada najpouzdaniji metod provere da li je meso zaraženo trihinelom i zbog toga se preporučuje svima koji svinjetinu pripremaju u domaćinstvu za vlastite potrebe, zaključila je Djurić.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image