Neverovatna vest stigla je iz Asocijacije potrošača Srbije (Apos). Zaštitnici potrošača zalažu se da se nivo otrova aflatkosin u mleku poveća čak pet puta, sa sadašnje EU standarda od 0,05 mikrograma po kilogramu, na o,25 mikrograma.

Apos svoj nečuveni stav pravda "podrškom zalaganjima Ministarstva da zaštiti primarne domaće proizvođače hrane".

"Kontaminacija plesnima u polju i skladištima stvara uslove da naše mlekare koje iz tih očiglednih razloga, vrlo često i iz prirodnih razloga zbog podneblja na kojem smo, ne mogu da postignu nivo aflatoksina u mleku od 0,05 mikrograma", navodi se u saopštenju APOS-a.

Nesposobnost domaće mlekarske industrije da građanima Srbije proda zdravije mleko u Aposu tako uzimaju zdravo za gotovo, kao "prirodnu", ali ipak naglašavaju da "nadležno ministarstvo i vodeće institucije u oblasti zdravlja i bezbednosti hrane, kao i stručna akademska javnost, treba u što kraćem roku da sprovede efikasnu edukaciju proizvođača o načinu čuvanja i merama predostrožnosti prilikom skladištenja hrane za domaće životinje".

Dodaje se i da pravilnik koji predlaže Radna grupa, a koji Ministarstvo poljoprivrede smatra da treba usvojiti, "verovatno proističe iz saznanja da sve prethodne edukacije poljoprivrednih proizvođača iz te oblasti, kada je bio problem sa povećanjem aflatoksina, nisu dale zadovoljavajuće rezultate".

"Za sada, jedino dozvoljeni nivo aflatoksina M1, prema ovakvom sveukupnom stanju, može da bude 0,25 mikrograma, a da se ne ugasi proizvodnja mleka u Srbiji", piše u saopštenju Aposa.

inistarstvo poljoprivrede Srbije saopštilo je juče da je stručna Radna grupa na osnovu mišljenja vodećih institucija u oblasti zdravlja i bezbednosti hrane, predložila da dozvoljeni nivo aflatoksina u mleku M1 bude 0,25 mikrograma po kilogramu, što je dva puta rigoroznije od međunarodno priznatog standarda koji je 0,5 mikrograma.

Kako je naglašeno iz Ministarstva, mleko i sa tim novim nivoom aflatoksina je apsolutno zdravstveno bezbedno, jer taj standard važi u tri četvrtine zemalja sveta.