Jedan apelacioni sud za celu Srbiju? | Mondo Portal

  • Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.
Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Društvo

Jedan apelacioni sud za celu Srbiju?

Izvor MONDO/Tanjug
Izvor MONDO/Tanjug

Ministar pravde Nikola Selaković izjavio je danas da se razmatra ukidanje četiri apelaciona suda i formiranje jednog za područje cele Srbije, kako bi se ujednačila sudska praksa.


Takođe je najavio izmeštanje izvršenja i drugih "simulovanih" poslova iz sudova, koji će se ubuduće baviti samo suđenjem - krivicom i parnicom.

"Neujednačena sudska praksa košta našu državu mnogo. Možda najbolje to znaju sudije Ustavnog suda i mi iz Ministarstva pravde kada nam iz Strazbura stignu odštetni zahtevi za naplatu", rekao je Selaković na otvaranju Godišnjeg savetovanja sudija u Vrnjačkoj Banji.

Prema njegovim rečima, Srbiji nisu potrebna četiri pravna područja i različita tumačenja istog pravnog činjeničnog stanja.

Zbog toga će, kako je naveo, u razgovorima sa Vrhovnim kasacionim sudom razmotriti formiranje jednog apelacionog suda.

Selaković je takođe istakao da će novi Zakon o izvršenju i obezbeđenju, koji bi trebalo da bude usvojen do kraja godine, omogućiti rešavanje problema starih predmeta iz materije izvršenja, tačnije oko dva miliona starih predmeta.

"Ovim zakonom će izvršenje biti izmešteno iz suda. Sudovi će se ubuduće baviti samo suđenjem - krivicom i pranicom. I ništa više - ostale simulovane poslove, koji služe da podignu rezultate rada, više neće raditi sudije", naveo je ministar pravde.

Govoreći o racionalizaciji radnih mesta, Selaković je naveo da je to politika vlade kojom se vrši restrukturisanje sistema i najavio zapošljavanje još oko 200 pripravnika u sudovima koji treba da pomognu sudijama da rade još efikasnije.

Selaković je napomenuo da "nije na ministru da kritikuje sudije, jer to treba da radi predsednik najvišeg suda u Srbiji", ali im je poručio da sude samo po svojoj savesti.

"Ne može biti dobar pravnik onaj koga ne grize savest. Onaj koga može naročito da grize savest može da bude dobar sudija", rekao je Selaković.

Predsednik Vrhovnog kasacionog suda Dragomir Milojević najavio je ozbiljne korake povodom rešavanja starih predmeta i ujednačavanja sudske prakse.

Takođe je detaljno predstavio rezultate rada sudova u Srbiji, sa ne baš sjajnim ocenama.

Šef delegacije Evropske unije u Majkl Devenport istakao je poručio je srpskim sudijama da imaju najveću dužnost, odgovornost, pa čak i privilegiju da garantuju vladavinu prava u Srbiji.

"Vladavina prava je sistem u kom se zakoni sprovode, ali i duh u kome se štite osnovna prava. To je sistem u kome se pravda ne samo primenjuje, već se ona i vidi. Tu niko nije iznad zakona", rekao je Devenport.

Prema njegovim rečima, ključ vladavine prava se nalazi u nezavisnom i nepristrasnom sudstvu u kom sudije mogu da sprovode pravdu samo prema zakonu i sopstvenoj savesti.

Inicijalizacija u toku...

Komentari 3

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Mix

"Zapošljavanje" pripravnika kao do sad gde rade dve (2) godine za džabe i onda se prime novi i sve tako u krug. Ili će sad bar da se plati prevoz da ljudi koji su završili fakultet i crnce ceo dan ne bi morali da se švercuju kad idu na posao/volontiranje. I još se čudite što postoji "odliv mozgova"

miki

jel ovo fotoshop ili stvarno ima toliku glavu?

frank

@miki Nije fotoshop. Stvarno.

PRIČE IZ SRPSKIH ZATVORA

MONDO & EU