• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Beograd:Za vrtić se plaća 20% od ekonomskih 27.700

Izvor MONDO/Tanjug

Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu Beograda saopštio je danas da roditelji od 1. januara ove godine plaćaju 5.540 dinara boravak dece u beogradskim vrtićima, što je 20 odsto od nove ekonomske cene koja iznosi 27.700 dinara.

Iz Sekretarijata navode da je cena utvrđena u skladu sa republičkim Pravilnikom o merilima za utvrđivanje ekonomske cene programa vaspitanja i obrazovanja u predškolskim ustanovama.

"Nema zakonskog osnova za odštetu"

Kako je istaknuto, dosledna primena zakona nije bila moguća zbog nepostojanja podzakonskog akta, odnosno republičkog Pravilnika o merilima za utvrđivanje ekonomske cene programa vaspitanja i obrazovanja u predškolskim ustanovama. Pravilnik je donet sa zakašnjenjem i počeo je da se primenjuje od 1. januara ove godine, a odmah po donošenju gradonačelnik Beograda doneo je rešenje na osnovu koga je utvrđena nova cena u predškolskim ustanovama, dok je na sednici Skupštine grada doneta i nova odluka. Zbog toga ne postoji pravni osnov za povraćaj sredstava, kao ni osnov za potraživanja prema roditeljima koji su plaćali manje, stoji u saopštenju.

Do 31. decembra 2014. godine roditelji su boravak dece u vrtićima plaćali u skladu sa Rešenjem o cenama usluga čija nezakonitost, kako tvrde iz Sekretarijata, nije utvrđena u postupku pred Ustavnim sudom.

U saopštenju se ističe da se obračaju povodom učestalih tekstova koji se pojavljuju u sredstvima javnog informisanja, a vezano za obračun cene za usluge vrtića, kao i sudskih postupaka, koje je jedan broj roditelja - dece korisnika, pokrenuo pred nadležnim sudovima za naknadu štete.

Iz Sekretarijata navode da tim rešenjem nije bila utvrđena ekonomska cena, već cena usluga koja se kretala u rasponu od 594 do 9.700 dinara, koja je bila u saglasnosti sa tada važećim propisima.

Iz Sekretarijata podsećaju i da je, međutim, jedan broj roditelja podneo tužbe protiv Grada Beograda i predškolskih ustanova, zahtevajući da im se vrati deo sredstava koja su plaćali od 2010. do kraja 2014. godine, mada nijedan roditelj u tom periodu nije podneo prigovor Gradu Beogradu na rešenje o utvrđivanju cene i nije vođen nijedan upravni spor.

Kako se navodi, upravo zbog toga podnete tužbe ne treba da dovode do suprotstavljenih interesa, već svi zajedno treba da postupaju u najboljem interesu dece, njihovih roditelja, predškolskih ustanova i Grada Beograda, odnosno u skladu sa odlukama nadležnih organa.

U saopštenju se navodi i da se tim povodom oglasilo i Gradsko pravobranilaštvo koje zastupa Grad Beograd pred osnovnim sudovima koji su do sada doneli nekoliko prvostepenih presuda.

Kako je navedeno, ističe se da iz odredaba Ustava Srbije i Zakona o Ustavnom sudu proizilazi da sudovi opšte nadležnosti, pred kojima se vode ovi parnični postupci, nisu nadležni da ocenjuju zakonitost opštih akata Grada.

Komentari 4

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zoca

Ako dobijamo 20% od EVROPSKIH plata neka bude i VRTIĆ 20% od ekonomske cene.

Zoca

I netreba više jer je i plata 20% od ekonomske

a

Nije mi jasno kako je ekonomska cena 27700 dinara, kao da jedna vaspitacica cuva dvoje dece.

 Beograd - Roditelji plaćaju 20 odsto od nove ekonomske cene vrtića