Srpsko pivo nije otrovno
Mondo/ Stefan Stojanović 

Pivo u Srbiji je zdravstveno ispravno i nema ostatke pesticida, tvrde u Ministarstvu poljoprivrede, čija je inspekcija nailazila na nepravilnosti samo u domenu deklaracija, pišu "Večernje novosti" povodom skandala u Nemačkoj o "otrovu u pivu".

Kada je pre nekoliko dana osvanulo istraživanje Instituta za životnu sredinu iz Minhena, da 14 nemačkih piva ima povećane količine glifosata - pesticida koji se koristi za uništavanje korova, asocijacije pivara u ovoj zemlji su se pobunile i rekle da se to dešava svuda u svetu, tvrdeći da "pronađene količine ne mogu uticati na zdravlje ljubitelja piva".

"Nekoliko puta godišnje radimo proveru kvaliteta, a naročito u vrelim danima, kada je kvarljivost piva najveća. Svi su odgovarali kvalitetu i bezbednosti, samo je njih 12 imalo problem sa deklaracijom. Nije bio naznačen rok upotrebe ili količina alkohola. To su bile manje nepravilnosti. U 2014. u dva proizvoda procenat alkohola nije odgovarao deklaraciji. Stalno se menja i usaglašava pravilnik o deklarisanju, pa su i pivari zbunjeni", kaže za beogradski dnevnik Svetlana Nol, načelnik Odeljenja za kontrolu vina, rakije, alkoholnih i bezalkoholnih pića.

Nol kaže da je Srbija zemlja lepih i kvalitetnih piva, i da su pivari otišli najdalje sa bezbednošću u procesu proizvodnje jer imaju mnogo strože parametre u odnosu na druge.

U našoj zemlji ima 25 fabrika piva, neke ovo piće proizvode dok ga druge uvoze, a ovde filtriraju i pakuju.

 Prema zvaničnim podacima, u Srbiji se u 2015. godini proizvelo skoro 2,2 milijarde litara piva od ječma, i 179 miliona piva sa surogatom, materijom koja može u određenom procentu da zameni ječam, a to je kukuruzna krupica. Nezvanično, piva je proizvedeno više od toga a tu su i male pivare koje prave pivo od kuvanog slada, dokuvavaju i prodaju nefiltrirano gusto pivo, sa ostacima kvasca. To pivo ima izuzetno kratak rok trajanja, a čim on istekne, pivo se "oseća" i ne ide u promet.