• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Evakuacije sporadične, veliki talas kod Čačka

Izvor mondo.rs

Opet poplave u Srbiji! Vanredna situacija na teritoriji opština Čačak, Arilje, Lučani, Topola, Požega, Ivanjica, Bajina Bašta, Kraljevo, Raška, Novi Pazar i Ljig. Vrh talasa prolazi Čačak, ujutro se očekuje u Kraljevu

 Poplave - Srbija - Lučani -Arilje

00.05 Vrh talasa kod Čačka: Nivo Zapadne Morave je već nekoliko sati u stagnaciji, kaže načelnica štaba za vanredne situacije u Čačku Bojana Ikodinović. Tokom večeri su četiri osobe evakuisane u naselju Parmenac, gde je delimično je obustavljen saobraćaj na magistralnom putu Čačak - Požega. Veliki broj volontera ojačava nasipe kod hale Košarkaškog kluba "Borac".

23.30 Kod Kraljeva evakuisano najmanje 400 ljudi: Iz kraljevačkih naselja Grdica, Oplanici, Adrani i Obrva evakuisani su meštani u u lokalnu školu, odnosno Matarušku banju.

22.40 Opada voda u Novom Pazaru: Reke se povlače u korita, ali škole sutra neće raditi, javlja RTS.

21.52 Leposavić ostaje bez mostova: U poplavama večeras oštećena tri mosta u opštini Leposavić na severu Kosova od kojih je jedan neupotrebljiv

21.49 Ugrožena Ovčar Banja: Nivo Zapadne Morave je u popodnevnim i večernjim satima porastao i ugrožena je Ovčar Banja u kojoj su poplavljeni most i ulice, kao i naselje Parmenac.

21.15 Probilo i u Obrenovcu: Reka Peštan se izlila kod sela Poljane i poplavila desetak kuća. Predsednik Opštine, Miroslav Čučković, kaže da je taj deo obale nebranjen.

21.07 Evakuacija u Kraljevu: Na teritoriji četiri mesne zajednice na području Kraljeva večeras je počela evakuacija meštana zbog izlivanja Zapadne Morave.

19.37 Prva žrtva poplava: Na Kosovu se utopio muškarac kod Đakovice

19.11 Zabrinuti u Kraljevu: Gradonačelnik Tomislav Ilić najavio je danas da bi zbog izlivanja Zapadne Morave moglo doći do evakuacije stanovništva u prigradskim naseljima Adrani i Grdica.

18.30 Nova odbrana Čačka: Počela odbrana od visoke vode kod sportske hale

18.14 Pripadnici MUP-a i Vojske spasavaju građane: Sektor za vanredne situacije evakuisaoj je 59 osoba iz domaćinstava ugroženih poplavama na teritoriji Republike Srbije, saopšteno je iz MUP-a. U Lučanima je evakuisano 28 osoba, u Čačku 16, u Gornjem Milanovcu sedam, u Priboju pet, a u Novom Pazaru tri osobe.

17.49 Vanredno i u Raškoj: Predsednik opštine Raška Ignjat Rakitić proglasio je danas popodne vanredno situaciju na teritoriji te opštine.Odluka o proglašenju vanredne situacije doneta je posle konsultacija predsednika opštine sa predstavnicima civilne zaštite i sektora za vanredne situacije.

17.46 - Voda natapa džakove u Kraljevu: Zbog poplava, vanredna situacija proglašena je u Kraljevu gde se duž reke Grdice postavljaju džakovi, a voda je na ivici izlivanja, pošto se nalazi na samo 30 metara od prvih kuća, prenosi Radiotelevizija Srbije (RTS).

17.26 - Vanredno i u Ivanjici: Štab za vanredne situacije Moravičkog okruga, koji pokriva teritoriju četiri grada, danas je zbog poplava proglasio vanrednu situaciju u Čačku, Lučanima i Ivanjici. U Ivanjici je bez struje 1.489 domaćinstava, 50 trafo stanica je bez napona, a oko 50 domaćinstava se vodom snabdeva iz cisterni.

17.10 - Ministar pravde Nikola Selaković posetio je poplavljene delove opštine Arilje i poručio da će Vlada Srbije pomći ugroženom stanovništvu, ali i primetio da trenutna situacija ohrabruje u odnosu na proteklu noć i jutro. On je rekao da je reka Rzav premašila svoj istorijski maksimum, koji je bio postignut maja 2014. godine, i dodao da su to situacije koje je jako teško predvideti.

17.02 - Usled obilnih padavina koje na teritoriji grada Kraljeva uzrokuju poplave, odrone, klizišta i erozije, gradonačelnik Tomislav Ilić doneo je odluku o proglašenju vanredne situacije na gradskom području. Na području Kraljeva poplavljeno je nekoliko seoskih kuća u Mrsaću i Bapskom Polju zbog izlivanja nabujalih potoka i rečica, a do izlivanja je došlo i u Obrvi, Konarevu, Grdici i Šumaricama.

16.50 - Direktor Javnog preduzeća "Srbijavode" Goran Puzović kaže da se oblaci nad Srbijom pomeraju ka centralnim delovima zemlje pa se može očekivati porast vodotokova na bujičnim rekama na tom području. Puzović je rekao Beti da se "talas lagano pomera na dole i da će verovatno porasti Južna Morava i Toplica" dodavši da se "tek večeras očekuju padavine".
"Očekuje se porast svih vodostaja u Zapadnoj Srbiji od Kurbašnice, Mlave, Lugomira ...i drugih malih bujičnih tokova", rekao je on.

16.35 - Načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić kaže da se do 11. marta ne očekuje smirivanje vremenskih prilika i prilika na vodenim tokovima, zbog čega je apelovao da sve službe budu u punoj pripravnosti i budnosti.

16.34 - Potpredsednik vlade Rasim Ljajić rekao je u Novom Pazaru da je trenutno malo bolje jer je kiša prestala da pada, ali je u prvom naletu voda odnela ili oštetila nekoliko mostova. "Više stotina kuća je poplavljeno i ispitaće se kakva je i kolika je šteta na tim objektima", rekao je Ljajić. On je dodao da je nekoliko mostova u Novom Pazaru voda potpuno odnela.

16.30 - Predrag Marić kaže da je u Lučanima zbog izlivanja reke Bjelice oko 70 objekata pod vodom, od kojih je veliki broj poslovnih objekata. On je rekao da je 52 ljudi evakuisano iz Konjevića i Lučana da će se nastojati da se život u ova dva mesta što pre normalizuje. Marić je naveo da je poplavljeno 150 domaćinstava sa pomoćnim objektima od kojih je u 30 kuća ušla voda, dok je u Lučanima voda ušla u 70 kuća.

16.10 - Gradonačelnik Čačka Vojislav Ilić izjavio je danas da lokalna samouprava nije mogla da uradi ništa kako bi se sprečila poplava i da je vodotok Čemernice u nadležnosti "Srbijavoda". Ta izjava je, kako navode mediji, iznervirala nezadovoljne Čačane kojima su po drugi put kuće poplavljene, a koji su u nekoliko navrata na gradonačelnika i fizički nasrnuli.

15.10 - Situacija u Konjevićima kod Čačka nešto lakša, voda se povukla za metar, javlja RTS.

15.08 - U Preljinu je stigao premijer Aleksandar Vučić koji je poručio da će Vlada pomoći poplavljenim građanima.

14.52 - Gradonačelnik Novog Pazara Meho Mahmutović izjavio je da je situacija u Novom Pazaru alarmantna i da je u jednom delu grada evakuisano 100 stanovnika zbog poplava, a da u pojedinim delovima grada nema struje.  

14. 20 - Štab za vanredne situacije Novog Pazara proglasio je danas vanrednu situaciju na teritoriji tog grada, zbog poplave koja je zadesila nekoliko naselja. Gradske vlasti čak najavljuju rušenje mostova koji se nalaze na vodotocima!

14. 09 - U Kraljevu se izlili nabujali potoci i rečice. Zbog nabujalih potoka u selima Bapsko Polje i Mrsać, poplavljeno nekoliko kuća, a potoci i rečice izlili su se u Obrvi, Konarevu, Grdici i Šumaricama.

14. 07 - Zbog izlivanja Zapadne Morave kod železničke stanice Jelen Do, prekinut je železnički saobraćaj na pruzi Požega - Čačak. Voda prekrila skretnice, blok signale i prugu na ovoj deonici.

13.20 - I u opštini Požega proglašena vanredna situacija zbog poplava. Poplavljeno 100 kuća i u selu Prijanovići evakuisano više domaćinstava, a pod vodom je i više od 1.500 hektara obradivih površina. I u samom gradu ima problema, kažu naši čitaoci.

13. 09 - U Prijepolju oko dve hiljade domaćinstava bez struje, javlja Tanjug.

13. 05 - Iz poplavljenog područja u selima Konjevići i Preljina kod Čačka do sada je evakuisano oko 420 ljudi.

12. 54 - Krizni štab za vanredne situacije Bajina Bašta proglasio je vanrednu situaciju na teritoriji cele opštine imajući u vidu da se očekuje još veći porast vode.

12. 38 - Vanredna odbrana od poplava proglašena je kod kule Nebojše u Beogradu, i u Sopotu i Mladenovcu.

11.40 - I Topola proglasila vanrednu situaciju zbog izlivanja Kubrušnice i Jasenice, javlja RTS. Bez struje 1.500 potrošača u Novoj Varoši.

11.21 - Javno preduzeće "Rzav" u Arilju danas je, zbog poplava, proglasilo vanrednu situaciju u snabdevanju vodom opština Gornji Milanovac, Arilja, Požege, Lučana i grada Čačka.

11. 10 -  Na putu ka Čačku su i specijalistički timovi iz Beograda  i Novog Sada, a na lice mesta su upućena i četiri predstavnika Uprave za VSJ, saopštio MUP.

10.36 - Na teritoriji opštine Lučani u toku je evakuacija najugroženijih porodica u Đeraću i Puhovu.

10. 17 - Zbog izlivanja reka i prodora podzemnih voda desetak škola u rudničko-takovskom kraju danas ne radi, jer đaci nisu mogli da dođu na časove.

10. 16 - Direktor preduzeća Srbijavode Goran Puzović kaže da je na području Čačka tokom nedelje i protekli noći palo 70-80 litara kiše po metru kvadratnom, što je više u odnosu na maj 2014.

08. 43 - Proglašena vanredna situacija i u Čačku. U toku je evakuacija iz ugroženih područja.

08. 21 - Teška situacija u Čačku, tačnije kod Preljine, gde je reka Čemernica probila nasipe. Tokom noći evakuisano je oko 15 osoba, kaže za RTS načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić.

..................................

Srbija se ponovo bori s poplavama. Posle katastrofe iz 2014. godine, ponovo se širi strah. Proglašena je vanredna situacija u sedam opština, specijalistički timovi su na licu mesta i vrše evakuacije. Problemi sa stujom i vodom u Novoj Varoši, Arilju, Požegi, Prijepolju, Novom Pazaru...

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije saopštilo je da je vanredna situacija na teritoriji Srbije proglašena u opštinama Čačak, Arilje i Lučani, a kasnije je saopšteno da su i Topola,  Bajina Bašta, Požega i Novi Pazar proglasili vanrednu situaciju. Vanredno i u Kraljevu.

Kod Čačka evakuisano 420 ljudi. Vatrogasci spasili njih 15 iz Gornjeg Milanovca, Priboja i Čačka. Sela oko Čačka u velikim problemima. Kritično i u Novom Pazaru - gde je evakuisano 100 ljudi, a Jošanica je odnela dva mosta. Lokalne vlasti počele rušenje divljih mostova u tom gradu.

Evakuacije nastavljene i večeras. Na teritoriji četiri mesne zajednice na području Kraljeva večeras je počela evakuacija meštana zbog izlivanja Zapadne Morave.

“U Grdici, Oplanićima, Adranima i Obrvi, večeras je počela evakuacija stanovništva čija su domaćinstva najugroženija izlivanjem Zapadne Morave”, rekao je Beti načelnik Odeljenja za vanredne situacije grada Kraljeva, Radoica Kočović.

čačak
Izvor: YouTube

ČAČAK - KRITIČNO

Obilne padavine uzrokovale su poplave u nekoliko mesta u Čačku, a najkritičnije je u selima duž Čemernice.

Tu je u toku evakuacija.  Iz poplavljenog područja u selima Konjevići i Preljina kod Čačka do sada je evakuisano oko 420 ljudi, čije su kuće, pomoćne prostorije i njive poplavljeni usled izlivanja reke Čemernica, rekla je danas načelnica Štaba za vanredne situacije u Čačku Biljana Ikodinović.

Ona je na sednici Štaba rekla da se 400 ljudi iz Konjevića i Preljine iselilo iz svojih kuća noćas i sklonilo stoku, jer ih je Štab u toku noći obavestio o mogućnostima poplave, dok su 15 ljudi iz tog područaj evakuisali vatrogasci.

Na sednici Štaba je saopšteno i da je jedna kuća u selu Milićevci noćas izgorela, a do požara je došlo kada su zapaljene električne instalacije. U kući su se nalazile dve starije osobe, bračni par, od kojih jeda žena nepokretna, ali su na vreme spaseni.

Sva evakuisana lica smeštena su u prihvatilišta koja su opremljena u Domu kulture u Konjevićima i u prihvatilištima u Čačku.

Načelnik inspekcijskih službi Milovan Erić rekao je da je u jutarnjim satima jedan taksista u selu Milićevci bio zarobljen jedan sat u kolima na lokalnom putu koji je bio poplavljen i da su ga iz kola izvukli vatrogasci, a pošto je promrzao prevezen je u Hitnu pomoć.

Manastiri u okolini Čačka, Vavedenje, Nikolje i manstir u Trnavi su poplavljeni i u toku je intervencija spasilačkih ekipa u tim manstirima.

čačak
Izvor: YouTubePrema informacijama Štaba za vanredne situacije, najkritičnija situacija na teritoriji Čačka je u Konjevićima, Preljini, u kojima je poplavljeno oko 500 kuća, usled izlivanja reke Čemernice, kao i u Trbušanima gde su poplavljene njive, groblje, a voda je ušla u mnoge kuće.

Putni pravci prekinuti su iz Čačka ka selima Vranići, Trbušani, Gornja Atenica, Banjica, Slatinska banja, Lučani, Guča, jer su poplavljeni lokalni putevi.

Sednici Štaba prisustvovao je i ministar za vanredne situacije u Vladi Srbije Velimir Ilić, koji je obišao poplavljena područja.

Načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić kaže za RTS da je Čačak u teškoj situaciji, to jest Preljina, jer je Čemernica probila nasip.

Marić je apelovao na sve da slušaju uputstva i da se ne opiru evakuaciji. "Pratićemo stanje, svi timovi su na terenu, koncentrisani na teritoriji Čačka i Užica. Tu će boraviti u narednom periodu, za dalje ćemo videti. Ovde se radi o bujičnim vodotokovima, usled obilnih padavina gde ima nasipa oni izdržavaju, gde ih nema, kuće su ugrožene", kaže Marić.

poplave čačak
Izvor: YouTube

Na teritoriji Opštine Čačak angažovano je 47 pripadnika vatrogasno spasilačkih jedinica sa 14 vozila, saopštio je MUP.

Specijalistički tim za spasavanje i rad na vodi iz Niša (šest pripadnika, dva vozila i dva čamca) se trenutno nalazi u Konjevićima, a na putu ka Čačku su i specijalistički timovi iz Beograda (14 pripadnika, 3 vozila i 5 čamaca) i Novog Sada (10 pripadnika, tri vozila i tri čamca). Na lice mesta su upućena i četiri predstavnika Uprave za VSJ. Iz Kraljeva u Čačak upućen je 71 pripadnik Žandarmerije.

Zbog izlivanja Zapadne Morave kod železničke stanice Jelen Do, prekinut je železnički saobraćaj na pruzi Požega - Čačak. Voda prekrila skretnice, blok signale i prugu na ovoj deonici.

LUČANI - VODA UŠLA U KUĆE

RTS javlja da je nakon izlivanja Bjelice i pritoka na teritoriji Opštine Lučani proglašena vanredna situacija. Voda je ušla u kuće, obustavljen je saobraćaj na putu Lučani-Guča i Guča-Čačak preko Jelice.

Voda je ušla u desetine kuća u naseljima Turica, Puhovo, Đerać, Dljin, Lis i Viča kao i u stambene objekte u naseljenom mestu Guča. Poplavljeni su brojni pomoćni objekti.

Poplavljeno je više od 500 hektara obradivog zemljišta. Prave se nasipi i stalno zaseda Štab za vanredne situacije jer vodeni tokovi i dalje rastu.

Voda je prodrla u upravnu zgradu i poslovni prostor fabrike "Milan Blagojević" u Lučanima, u Dom zdravlja Lučani, u zgradu bolnice u Guči, u zgradu srednje škole u Guči i glavnu trafostanicu u Guči, zbog čega u ovom naselju trenutno nema struje.

U toku je evakuacija najugroženijih porodica u Đeraću i Puhovu.

BEOGRAD ZA SADA BEZBEDAN

Vanredna odbrana od poplava proglašena je kod kule Nebojša i na rekama Kubušnica, Jasenica i Veliki Lug u opštinama Mladenovac i Sopot, rekao je direktor Beogradvoda Vladimir Batalović. "To ne znači da došlo do izlivanja, samo je stepen pripravnosti podignut na vanredni nivo, što znači dežurstvo 24 sata", rekao je Batalović Tanjugu. Prema njegovim rečima, na teritoriji Beograda nema većih problema na velikim rekama, Savi i Dunavu, gde važi redovna odbrana, sem u zoni kule Nebojša. Problem, kako je naveo, predstavljaju bujični vodotoci na široj teritoriji grada, kao što su Kubušnica, Jasenica i Veliki Lug u Sopotu i Mladenovcu. Za sad nema opasnosti ni u Obrenovcu i Lazarevcu. Povišeni vodostaji su na Peštanu, Ljigu, Kolubari i Tamnavi, ali i dalje u granicama ispod redovne odbrane od poplava. "Nadamo se da će taj talas proći pre nego što sledeha kiša padne", rekao je Batalović i dodao da bi, prema prognozi RHMZS, kiša mogla da pada popodne, večeras i eventualno sutra ujutru, nakon čega sledi razvedravanje i prestanak padavina.

Osnovna škola u Lučanima danas radi skraćeno, a sutra neće biti nastave. Sve ostale škole na teritoriji opštine Lučani neće raditi danas ni sutra.

JP "Rzav" nije u mogućnosti da vrši redovno snabdevanje građanstva vodom. U toku dana biće organizovano snabdevanje vodom cisternama.

Ekipa hitne pomoći i pedijatrija je organizovana u prostorijama Doma kulture u Lučanima.

Aktivirana su brojna klizišta zbog čega su posebno ugroženo nekoliko kuća u Puhovu, put u Grabu, i deo brda ispod Liške stene. Na teritoriji opštine Lučani neprestano raščišćavaju ekipe JKP Komunalac, JP Direkcija, građani, vatrogasci, spasioci i opštinski štab za vanredne situacije.

Prave se nasipi i stalno zaseda Štab za vanredne situacije jer reka i pritoke i dalje rastu.

Situacija je veoma teška jer vodostaj reke Bjelice ne jenjava, već je i dalje u porastu i preti da ugrozi još veći broj stambenih i privrednih objekata na teritoriji opštine.

Reka Đetina na teritoriji Opštine Užice je nabujala i tokom noći je rađeno na obezbeđivanju korita. Postavljeno je 15 tona peska.  Trenutno nema padavina.

PROBLEMI U POŽEŠKOM KRAJU

U opštini Požega danas je proglašena vanredna situacija zbog poplava, pošto je na sednici Štaba za vanredne situacije konstatovano da je
poplavljeno 100 kuća i u selu Prijanovići evakuisano je više domaćinstava, a pod vodom je i više od 1.500 hektara obradivih površina.

Zbog ugoženosti škola od poplava u Požegi danas neće biti nastave u Gimnaziji i Tehničkoj školi, dok će svi osnovci nastavu pohađati normalno.

Zbog izlivanja Zapadne Morave u prekidu je lokalni put Požega - Prijanovići - Pilatovići, a saobraćaj jeobustavljen i na pravcu Gorobilje - Prilipac.

Bujični potoci i velika količina padavina prouzrokovali su i odrone, zbog čega se vozačima preporučuje oprez na putu od Požege prema Kosjeriću.

 Izlile su se Moravica, Zapadna Morava, Lužnica, Skrapež, a prave razmere štete još nisu utvrđene.

I u Arilju je uvedena vanredna situacija zbog izlivanja bujičnih potoka. Rzav i Moravica ugrožavaju stotinak kuća i desetak privrednih objekata, više puteva u tom kraju je pod vodom i odronima. Ne radi ni fabrika vodosistema "Rzav".

Predsednik Opštine Požega Milan Božić ocenio je da su padavine koje su pogodile ovu opštinu izazvale najveći problema u selima Lopaši, Prilipac i Pilatovići.

"Izlila se Kravarička reka koja je odnela potporni zid i time poplavila nekoliko kuća i izlila se sve do mosta u Pilatovićima i u Prilipcima", rekao je Božić Tanjugu i dodao da Zapadna Morava i nije toliko velika, koliko reke Đetinja, Skrapež i Lužnica.

Božić je istakao da je nekoliko stotina hektara pod vodom i da za sada ne preduzimaju nikakve mere, dok se voda ne povuče.

Nema struje u Novoj Varoši,  Prijepolju i delu Novog Pazara

Više od 1.500 potrošača u Novoj Varoši danas je bez struje zbog toga što je van sistema više od 30 trafostanica, rekao je agenciji Beta načelnik Štaba za vanredne situacije u tom gradu Radivoje Bujišić. On je naveo i da su jaka kiša i sneg izazvali prekide saobraćaja na više lokalnih putnih pravaca. U Prijepolju oko dve hiljade seoskih domaćinstava je bez struje. Usled obilnih snežnih padavina koje su tokom noći pale na teritoriji ove opštine, u prekidu je saobraćaj na državnom putu koji preko Jabuke vodi do granice sa Crnom Gorom. Deo Novog Pazara takođe je bez struje.

"Put Lučani - Pilatovići - Kravarica je na tri mesta u prekidu, na jednom delu oko 200 metara, na drugom oko 300 dok je treće mesto u prekidu oko 300 - 400m", naveo je on.

Predsednik opštine Arilje Zoran Todorović izjavio je da od sinoć zaseda Štab za vanredne situacije i jutros u pet je proglašena vanredna situacija a građani su probuđeni sirenama.

"Ogromne količine padavina nezapamćene do sada, pogodile su uglavnom prigradske mesne zajednice, imali smo i zatvaranje magistralnog puta prvog i drugog reda. Sada raščišćavamo puteve od nanosa. U malo kuća je ušla voda, građani su se dobro organizovali", rekao je Todorović u izjavi za Tanjug.

Vatrogasci, policajci, lokalna samouprava, komunalo preduzeće i građani su cele noći bili na terenu nosili pesak i džakove.

Ugroženo je 200 domaćinstava.

KRALJEVO: POPLAVE I IZLIVANJA U SELIMA

Usled obilnih padavina koje na teritoriji grada Kraljeva uzrokuju poplave, odrone, klizišta i erozije, gradonačelnik Tomislav ilić doneo je danas odluku o proglašenju vanredne situacije na gradskom području.

U obrazloženju ove odluke se navodi da je vanredna situacija proglašena jer ne postoji mogućnost da se redovnim angažovanjem gradskih službi otklone posledice po ljude i imovinu.

Na području Kraljeva poplavljeno je nekoliko seoskih kuća u Mrsaću i Bapskom Polju zbog izlivanja nabujalih potoka i rečica, a do izlivanja je došlo i u Obrvi, Konarevu, Grdici i Šumaricama.

Vodostaj Zapadne Morave i Ibra je pod neprestanom kontrolom Odeljenja za vanredne situacije grada Kraljeva.

TOPOLA- LJUDI NISU UGROŽENI

Opština Topola uvela vanrednu situaciju zbog izlivanja Kubrušnice i Jasenice na manjem području. Kako je RTS-u potvrdio načelnik Sektora za vanredne situacije u Kragujevcu Zoran Kočović, poplavljene su male površine nebranjenog poljoprivrednog zemljišta. Ljudi i infrastruktura nisu ugroženi.

Na teritoriji opštine Knić seoski potoci izlili su se na nebranjenom poljoprivrednom zemljištu ali veće štete nema.

GORNJI MILANOVAC - NE RADE NEKE ŠKOLE

 Zbog izlivanja reka i prodora podzemnih voda desetak škola u rudničko-takovskom kraju danas ne radi, jer đaci nisu mogli da dođu na časove.

Kako je za agenciju Beta rečeno u Opštinskoj upravi, voda je prodrla u gradsku Brusničku školu gde je poplavljena đačka kuhinja i učionice, zbog čega se ne održavaju časovi a voda se izbacuje uz pomoć pumpi.

U izdvojenom odeljenju Prve osnovne škole u Brđanima, od 91 učenika jutros je stiglo samo 15, a nastavnici su iz Gornjeg Milanovca krenuli preko Gornje Trepče.

ZORANE, HVALA

O dramatičnoj situaciji svedoče i fotografije koje nam šalju čitaoci, a posebnu zahvalnost dugujemo Zoranu Tesli Lučiću koji je obišao više ugroženih mesta i poslao nam slike.

U gružanskom kraju ne radi škola u Gornjoj Crnući a u rudničkom u Ugrinovcima.

U takovskom kraju, časovi se ne održavaju u Gornjim Banjanima, Polomu i Savincu, a u pranjanskom u Srezojevcima.

Kako je za agenciju Beta izjavio vršilac dužnosti direktora "Rzava" Vladimir Petrović zbog visokog vodostaja na bujičarskoj pregradi "Ševelj" gde je vodozahvat nema mogućnosti da se obezbedi redovno snebdevanje vodom.

On je rekao da se preduzimaju sve mere za otklanjanje posledica poplava i uspostavljanje stabilnog snabdevanja vodom ovog dela Srbije, što se očekuje u večernjim satima.

Direktor Javnog komunalnog preduzeća u Gornjem Milanovcu Rajko Nešković saopštio je da će od 13 časova svi potrošači sa Rzava ostati bez vode, ali će se snadevanje obavljati iz suvoborskih izvorišta.

BAJINA BAŠTA - OČEKUJU JOŠ VEĆE PROBLEME!

Krizni štab za vanredne situacije Bajina Bašta proglasio je vanrednu situaciju na teritoriji cele opštine imajući u vidu da se očekuje još veći porast vode.

Predsednik Opštine Radomir Filipović kaže da je prema prvim procenama kiša najviše štete prouzrokovala na području Duba gde je bujica odnela most, zatim na područjima mesnih zajednica Rogačice, Pilice, Solotuše i Višesave.

Republička saobraćajna inspekcija od noćas je zabranila saobraćaj na putnom pravcu Bajina Bašta- Dub- Užice, i za putnička i za teretna vozila, zbog oštećenosti mosta.

U Višesavi je u nekoliko kuća prijavljeno da je voda ušla u podrume ali nema podataka o većim materijalnim štetama. Po rečima vlasnika poplavljenih kuća u toku noći usled obilnih padavina došlo je do zapušenja cevi koje regulišu obližnji potok što je izazvalo izlivanje vode u kuće i dvorišta.

Reka Rogačica takođe je izašla iz svog korita i poplavila njive i objekte koji se nalaze u blizini njenog ušća u Drini. Izletište Rača u Bajinoj Bašti je u potpunosti poplavljeno a voda je skoro stigla i do najpoznatijeg simbola Bajine Bašte, čuvene kućice na Drini.

KRALJEVO: VODA NA 30 METARA OD KUĆA

Prvi problemi pojavili su se i u Kraljevu. Zbog poplava, vanredna situacija proglašena je u Kraljevu gde se duž reke Grdice postavljaju džakovi, a voda je na ivici izlivanja, pošto se nalazi na samo 30 metara od prvih kuća, prenosi Radiotelevizija Srbije (RTS).

I Opština Ivanjica proglasila je vanrednu situaciju, gde je zbog bujica i snega, bez struje 1.100 domaćinstava, a 250 bez vode.

Odeljenje za varedne situacije u Kraljevu neprestano prati situaciju na terenu zbog porasta vodostaja Zapadne Morave i Ibra, kao i nabujalih potoka i rečica u Kraljevu koji su već poplavili nekoliko kuća, izjavio je danas načelnik tog štaba Radoica Kočović.On je kazao da je zbog nabujalih potoka u selima Bapsko Polje i Mrsać, poplavljeno nekoliko kuća, kao i da su se potoci i rečice izlili u Obrvi, Konarevu, Grdici i Šumaricama.

Kočović je naveo da za sada nema poplavljenih objekata u vodotoku Zapadne Morave u Kraljevu, osim nekoliko ekonomskih objekata i njiva.

"Pratimo situaciju na terenu od izvorišta Zapadne Morave prema Kruševcu, kao i vodostaj reke Ibar prema Novom Pazaru. Porast vodostaja Morave od Čačka prema Kraljevu je još uvek prisutan, jer je na teritoriji Čačka palo 80 litara kiše po metru kvadratnom, dok je u Kraljevu palo 37 litara po metru kvadratnom", rekao je Kočović.

S obzirom da se padavine premeštaju prema Rudni u Ušću gde je Raduša poplavila dva objekta kod škole, poslata je vatrogasna ekipa koja crpi vodu, dodao je on.

Kočović je rekao i da zbog obilne kiše na Ibarskoj magistrali ima manjih odrona, da su putarske ekipe neprestano na terenu i da čiste kolovoznu traku.

U NOVOM PAZARU RUŠE DIVLJE MOSTOVE!

Štab za vanredne situacije Novog Pazara proglasio je  vanrednu situaciju na teritoriji tog grada, zbog poplave koja je zadesila nekoliko naselja.

Gradonačelnik Novog Pazara Meho Mahmutović izjavio je da je situacija u Novom Pazaru alarmantna i da je u jednom delu grada evakuisano 100 stanovnika zbog poplava, a da u pojedinim delovima grada nema struje.

U izjavi Tanjugu on je rekao da se očekuje pomoć vojske Srbije ali i drugih institucija.

Prema njegovim rečima Novi Pazar ima problema sa bujičnim poplavama, što se i sada potvrdilo.

"Zaista je teška situacija, svi su na terenu, od jutros su sva javna preduzeća sa kompletnom mehanizacijom kao i privatna preduzeća sa mehanizacijom na terenu. Očekujem pomoć Vojske Srbije sa ljudstvom i teškom mehanizacijom. Veliki deo grada nema ni struje" rekao je on.

Mahmutović je kazao da se ruše divlji mostovi koji su postavljani uz reke a koji prave veliki problem .

Policija na terenu od jutros

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Novom Pazaru i Odeljenja za vanredne situacije od ranog jutra su na terenu u poplavljenom području kako bi pomogli ugroženom stanovništvu, saopštila je Policijska uprava Novi Pazar. "Pripadnici Odeljenja za vanredne situacije evakuisali su osobe iz poplavljenih porodičnih kuća u naselju Jaklja.Trenutno je na terenu angažovan 21 pripadnik Vatrogasno spasilačke jedinice Novi Pazar, na raspolaganju je sedam vozila i šest pumpi za crpljenje vode, " navodi se u saopštenju. Saobraćaj je preusmeren i neophodna mehanizacija je nesmetano došla do meštana kojima je pomoć najpotrebnija.

"Više od sto ljudi je u ovom trenutku evakuisano i oni se nalaze u Skupštinskoj sali a ako bude trebalo spremili smo i sportsko sajamsku ustanovu Pendik da otvorimo za smeštaj".

Gradonačelnik je rekao da danas druge smene u školama neće biti a da deca koja su trenutno u školama treba da budu zadržana a da sa njima ostanu i nastavnici.

Inače u Novom Pazaru Jošanica je odnela dva mosta jedan u blizini fabrike Ukras i drugi koji se tek izgrađuje kod robne pijace u tom gradu a koji finansira Vlada Srbije.

NASIPI POPUŠTAJU I U RAŠKOJ

Vanredno i u Raškoj: Predsednik opštine Raška Ignjat Rakitić proglasio je danas popodne vanrednu situaciju na teritoriji te opštine. Odluka o proglašenju vanredne situacije doneta je posle konsultacija predsednika opštine sa predstavnicima civilne zaštite i sektora za vanredne situacije.

Danas oko 15.00 nasip u rejonu sela Milatkoviće je popustio na dva mesta, pa je poplavljeno više od 30 kuća i gotovo sve oranice u njenoj neposrednoj blizini.

Nakon obilnih padavina u poslednja 24 časa, došlo je do naglog rasta vodostaja Raške i Ibra, pa su sve nadležne službe u punoj pripravnosti.

Vrh poplavnog talasa Ibra još uvek nije stigao u Rašku, ali procena nadležnih službi je da situacija nije ohrabujuća.

NI KOSOVO NIJE POŠTEĐENO: PRVA ŽRTVA KOD ĐAKOVICE

Prva žrtva poplava koje su danas pogodile više kosovskih opština je Jak Tahiri (76) iz sela Dol u opštini Đakovica, potvrdio je portparol te opštine Alji Tafaršiku.

Prema njegovim rečima, Tahiri se utopio oko 13 časova u đakovičkom selu Kušavec nakon što je prilikom pokušaja prelaska nabujalog potoka, pao sa mosta.

Poplave su pogodile i druge gradove na Kosovu pa tako škole u Peći danas nisu radile zbog visokog vodostaja reka i plavljenja gradskih ulica.

Opštinsko rukovodstvo Prištine upozorilo je građane da se ne kreću bez potrebe ulicama grada jer se očekuju obilne kiše koje mogu izazvati poplave i otežati kretanje.

U stanje pripravnosti su stavljeni i pripadnici Bezbednosnih snaga Kosova kako bi se u slučaju potrebe angažovali.

I Kosovo, javljaju dopisnici agencija, ima problema s padavinama.Krizni štab za vanredne situacije u Peći odlučio je da ne bude nastave u školama zbog obilnih padavina koje su otežale kretanje ljudi. Portparol kriznog štaba Engelbert Zefaj je za prištinsku agenciju Kosovapres izjavio da je sadašnje stanje rezultat padavina, ali i infrastrukture koja nije u stanju da se suoči sa tom količinom vode.

U Srbiji se danas može očekivati 20 do 40 litara kiše po metru kvadratnom, upozorio je Republički hidrometeorološki zavod.

Na sajtu RHMZ-a je objavljeno meteorološko upozorenje, prema kojem se danas u jugozapadnoj i centralnoj Srbiji i u Banatu, a u ponedeljak u južnoj, centralnoj i istočnoj Srbiji očekuju obilne padavine sa ukupnom količinom od 20 do 40 litara po metru kvadratnom, a u jugozapadnoj i južnoj Srbiji ponegde i više.

''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''

Kakva  je situacija u vašem kraju? Ako imate problema možete nam pisati, slati fotografije, video ili audio zapise putem WhatsAppa ili Vibera, na broj +381649570754.

Osim na ovaj način, vesti, fotografije ili video klipove možete da nam šaljete i na Facebook stranicu MONDO.

Komentari 81

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Domaca mucenica

Jel ce nato da priskoci u pomoc sada a??

032

Mnogo je gora situacija nego sto se u medijima predatavlja, gore mnogo nego 2014. Nije blizu beograda, pa ni vlast ni mediji nisu toliko ukljuceni, a stanje alarmantno. Ako ne daj Boze pukne brana u parmencu, a kazu da je prilicno slaba, ceo Cacak ce biti pod vodom.

drekavac

Ironija...prirodno bogatstvo Srbije su upravo reke, voda... Posto ne postujemo prirodu, vreme je da se vratimo natrag u brda. Run to the hills, run for your lives! Kada je vlast sama sebi svrha, drustveni paraziti po stranackim linijama 'upravljaju', 'planiraju' itd. Glupog coveka je lako prevariti, ali silu prirode nije moguce.