• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Blagojević: Šta je obnovljeno, nije poplavljeno

Izvor Tanjug

Direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima, Marko Blagojević, rekao je da nijedan objekat obnovljen nakon poplava 2014. nije stradao u novim poplavama. Vlada za pomoć spremila 280 miliona dinara.

"Sanirani su svi proboji, sva šteta koja je učinjena u poplavama od maja 2014. godine, pa sada ni na jednom objektu vodoprivrede nije nastala nikakva šteta. Za projekte EU se čekaju procedure, mi nemamo uticaj na to, ali se radi o manjem delu novca", rekao je Blagojević.

VLADA SPREMILA 280 MILIONA DINARA

Gostrujuči kasnije na RTS-u, Blagojević je rekao da Direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Marko Blagojević izjavio je danas da je država napravila procenu sredstava za pomoć ljudima pogođenim poplavama i da će biti potrebno 280 miliona dinara.

On je za RTS rekao da je u poplavama oštećeno 710 objekata, oko 100 objekata privrednih subjekata, kao i 6.000 hektara zemljišta.

Na lokalu troše na "zabavu"

Na pitanje da li za prevenciju na lokalu nije bilo novca, Blagojević je odgovorio da "para obično ima za druge izgleda interesantnije i zabavnije stvari". "Država priskače u pomoć jedinicama lokalne samouprave kao u maju 2014. godine. Nacrt zakona za koji se nadam da će proći nakon izbora i predviđa sanacije za neizrađivanje planova zaštite", istakao je on.

"Mi ne radimo program nadoknade štete već država pruža pomoć pokazujući solidarnost. Novca ima za realizaciju, trebaće 280 miliona dinara", rekao je Blagojević.

Direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima naveo je da je reč o programu pomoći za sanaciju oštećenih i srušenih objekata, objekata privrednih subjekata, kao i poljoprivrednih gazdinstava.

Blagojević je upozorio da Srbija mora da očuva nivo pripravnosti kada je reč o padavinama koje je očekuju narednih dana.

"Nastavljamo da budemo izloženi riziku od polava. Jesmo zaštićeniji nego 2014, ali ma koliko bili bezbedniji, mi i dalje nismo bezbedni", ocenio je on.

Blagojević je istakao da je Srbiji potrebna jača infrastuktura jer se, kako je naveo, suočavamo sa klimatskim promenama, kao i da Srbija mora da promeni pristup zaštite od plavljenja.

On je poručio građanima da prijave štetu od popolava jedinicama lokalne samouprave koje će, kako je naveo, izaći na teren i zabeležiti objekte na kojima je poplava ostavila traga.

Blagojević je dodao da je "vrlo interesantno" što danas postoji manji broj osiguranih objekata nego tokom poplava 2014. godine.

"Država ne radi nadoknadu štete, ali će uvek priskočiti u pomoć. Zna se ko radi nadoknadu štete - to rade osiguravajuća društva", poručio je on.


NIJE JOŠ DOBIJEN SAV NOVAC ZA 2014.

Blagojević, međutim, ističe da Srbiji nije na raspolaganju sav novac koji je trebalo da bude obezbeđen za sanaciju posledica poplava iz 2014. godine.

"Opredeljena su 162 miliona evra, odnosno tolika je ukupna vrednost radova, ali kompletan novac još nismo dobili. Deo tih sredstava je usmeren na projekte Evropske unije, naše je bilo samo da identifikujemo projekte i gro novca je namenjen da se obnove kuće", istakao je Blagojević za TV B92.

On je istakao da je država Srbija tri milijarde dinara uložila na sanaciju 304 lokacije oštećene u poplavama u maju 2014.

On je ukazao da se finansiranje izgradnje potpuno novih objekata radi na osnovu projekata koji su godinama sakupljali prašinu u fiokama u lokalnim samoupravama.

Deo projekata koji se realizuje finansira se , kako je naveo, iz kredita Svetske banke i donacija EU.

Blagojević je izrazio nadu za brz početak realizacije projekata Evropske unije, uz napomenu da ti projekti postoje.

"Ukoliko uračunamo sav novac koji je bio na raspolaganju vodoprivredi moramo da dođemo do zaključka da je za vlade premijera Aleksandra Vučića vodoprivreda videla više novca nego ikada ranije", ocenio je Blagojević.

Komentari 5

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

corto

Pa kad niste, skoro, ni obnovili.

hipnotisana gomila

Prodana duso bolje cuti I ne lazi narod

Roki

Nisu sanirani nasipi od predhodnih poplava na lokalu a o ovim da nepricam. Obidite pa vidite.

special image