Poplave u Srbiji Reke pod kontrolom ponedgde nema struje

  • Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Društvo

Reke i bujice pod kontrolom, Pazar čeka talas

Izvor mondo.rs
Izvor mondo.rs

Svi vodotokovi u Srbiji su pod kontrolom, putevi su prohodni, a snabdevanje strujom je uglavnom dobro, osim u Sjenici i Ttutinu. MUP je od proglašenja vanredne situacije u tri dana evakuisao 171 lice.

poplave, poplava, poplave 2016

Pripadnici Vojske, Žandarmerije, Policije i dobrovoljaca od jutros pune 3000 džakova sa peskom na gradskom filterskom postrojenju u Novom Pazaru kako bi u slučaju potrebe sve bilo spremno za nadolazeći poplavni talas izjavio je Tanjugu pomoćnik gradonačelnika Novog Pazara Nihad Hasanović.

"U zadnja dva dana utvrdili smo sve obale, ono što je bilo naneto na obale očišćeno je. Doneli smo krupno kamenje i smatram da smo spremni za padavine. Ovo danas radimo radi preventive", dodao je on.

Hasanović je rekao da se situacija na terenu prati iz časa u čas i da tamo gde se proceni da je kritično šalju se mašine i ljudstvo. On se zahvalio republičkom štabu za vanredne situacije.

Vodostaj na rekama u Novom Pazaru tokom večeri Jošanica i Trnavica stagniraju, a reka Raška je viša dvadesetak centimetara.

Prema zbirnom izveštaju MUP-a, i na drugim vodotokovima situacija je pod kontrolom. Vodostaj Zapadne Morave je u opadanju. Prekid putnog pravca Čačak-Guča, koristi se alternativni pravac preko Graba. Nema prekida u snabdevanju električnom energijom i vodosnabdevanju. Dotok vode u 24,00 časova, na brani u Ovčar Banji je oko 110 m³/s, i na brani u Međuvršju je oko 160 m³/s, kaže se u zbirnom saopštenju o stanju sa poplavma MUP-a Srbije.

U opština Gornji Milanovac snabdevanje vodom i elektičnom energijom je uredno. Lokalni putevi kao i nekategorisani, prohodni su ali ima oštećenja od bujičnih poplava.

Reka Bjelica je u svom koritu. Na mernom mestu Kratovska stena od sa tendencijom opadanja.Pritoke takođe imaju tendenciju opadanja vodostaja. Voda se povukla u MZ Đerać, dok u MZ Dljin ostao da leži deo površi je i dalje poljoprivredno zemljište u manjoj površini zbog zadržane vode.

Ugroženi su putni pravci Kratovska stena-Lučani-Guča je povremeno u prekidu zbog prepumpavanja vode iz Dljina i put Čačak – Guča, preko Zeoka, zatvoren je za saobraćaj zbog klizišta na putu. Put će biti zatvoren za saobraćaj do daljnjeg.

Evidentiraju se klizišta i odroni na putevima, a saobraćaj se odvija otežano na ugroženim deonicama. Preduzimaju su mere na pomoći privrednim društvima i domaćinstvima na čišćenju poplavljenog prostora. Formirane su komisije za procenu štete na objektima, poljoprivredi, infrastrukturi i privrednim subjektima.

Na teritoriji grada Kruševca, pod vodom se nalazi oko 75 hektara poljoprivrednog zemljišta (u atarima sela Koševi, Bela Voda, Kukljin, Jasika, Šanac, Makrešane, Čitluk). Ugrožena su dva objekta - splav u Jasici, ekonomski objekat u Koševima.Angažovana su privatna preduzeća na teritoriji Grada Kruševca, na saniranju kanala u selima Koševi i Ljubava i prevoženju kamena i peska na povećanju bedema u Kukljinu.

Evidentirano je klizište u selu Ribare. U mestu Kukljin radi se na ojačavanju obale mehanizacijom iznad i ispod skele. AD za puteve ”Kruševac put” vrši čišćenje potoka Bunarac u Dedini, angažovano je ljudstvo i mehanizacija.

Voda se povlači sa poplavljenog poljoprivrednog zemljišta. Po proceni Komisije za štete u poljoprivredi, ukupno je na teritoriji opštine Trstenik poplavljeno oko 790 hektara obradivog poljoprivrednog zemljišta i oko 390 hektara neobradivog zemljišta.

Klizište, koje je evidentirano prethodnog dana u selu Gornji Dubič, za sada ne ugrožava stambene objekte i putnu infrastrukturu. Zbog plavljenja izvorišta i motora za vodu, snabdevanje pijaćom vodom meštana s. Bogdanje vrši se cisternom.

U opštini Ćićevac ugrožena su 23 objekta.Poplavljeno je oko 100 hektara poljoprivredno zemljište (Mrzenica, Grad Stalać).

Trenutno je pod vodom oko 30 ha poljoprivrednog zemljišta u Bošnjanu i Maskaru opštine Varvarin.U toku su i dalje radovi u naseljenom mestu Obrež (izrada obalo utvrde na levoj obali Velike Morave, iskop kanala i propusta i nasipanje poljski puteva radi podizanja visine istih, kako bi se sprečilo prelivanje vode i plavljenje naselja) i u Gornjem Katunu, na levoj obali Velike Morave, na podizanju bedema od 1m u dužini od oko 500m. Vodostaj na Zapadnoj i Velikoj Moravi je u blagom porastu.

U Paraćinu u atarima sela Raševica, Trešnjevica, Sinji Vir oko 250-300 ha obradive površine.

U Jagodini u ataru sela Mali Popović, Glogovac, Duboka, Rajkinac i Kočino Selo oko 300 ha obradive površine je pod vodom. U Svilajncu u atarima sela Vojska, Radošin, Gložane, Crkvenac i Kušiljevo oko 1000 ha obradive površine.

U opštini Kraljevo poplavljeno je oko 360 domaćinstava , a poplavljeno je oko 1500 hektara poljoprivrednih površina. Osposobljen je jedan putni pravac u mestu Polumir, a drugi putni pravac u istom mestu ka selu Cerje u dužini od oko 5 km još uvek je oštećen i radi se na njegovoj sanaciji.

Lokalni putevi na teritoriji mesnih zajednica Adrani, Grdica, Oplanići, Sirča, Šumarice, Obrva, Mrsać, Gokčanica, Ušće, Studenica su delom poplavljeni uz pojavu odrona. Lokalni putevi na teritoriji mesnih zajednica Bare i Lozno su oštećeni usled bujičnih voda.

Poplavljen je lokalni put koji povezuje selo Oplanići preko reke Zapadne Morave.

Odron na Smederevcu

Na Smederevskom putu, u Grockoj, primećen je odron koji nije izašao na put i ne ugrožava saobraćaj, što je prijavljeno nadležnima za održavanje da bi pratili situaciju i u slučaju potrebe da se putni pravac obezbedi.

Evidentirano je šest klizišta u selu Bojanići, opština Ušće, pojavila su se klizišta u blizini porodičnih kuća. U prekidu je lokalni seoski put u selu Plana MZ Bare zbog pojave klizišta. Na putnom pravcu Oplanići-Adrani, Grad Kraljevo, uz Dinićki potok došlo je do klizišta.

U Mataruškoj Banji, kod "Energete", klizište je zatvorilo kanal. U mestu Bogutovac, zaseok Omar, Kraljevo, pojavilo se klizište na lokalnom seoskom putu u dužini od oko 10-15 metara. Ekipe Zavoda za javno zdravlje utvrdila je da voda u lokalnom vodovodu u selu Roćevići kojom se snabdeva Osnovna škola i Zdravstvena ambulanta nije hemijski ispravna, ali se može koristiti kao tehnička.

U opštini Raška ugroženi su objekti 67 domaćinstava, poplavljeno je 320 ha poljoprivrednog zemljišta, a ugroženo je 18 putnih pravaca

U prekidu je put u mestu Ugljarevu opštine Vrnjačka Banja zbog oštećenja na prilaznom delu kod mosta na reci Zapadna Morava. Poplavljeno je 950 ha oranica uz reku.

Na teritoriji opštine Novi Pazar evidentirano je 14 klizišta i 19 odrona,a srušena su i 3 pešačka mosta. Nema prekida u snabdevanju električnom energijom.Druga visinska zona je bez vode zbog smanjenog kapaciteta prerade sirove vode koja na filter dolazi veoma zamućena, danas su angažovane cisterne za pijaću vodu.

U opštini Sjenica snega i dalje ima na nadmorskim visinama iznad 1.200 metara. I dalje je najveći problem prestavlja elektrosnabdevanje. Ukupno bez električne energije je 390 domaćinstava odnosno 1170 stanovnika.

Došlo je do pojave klizišta u MZ Mojstir, MC Crkvine, selu Žuče (MC Ribariće) opštine Tutin gde je došlo do potpunog zatvaranja puta. U selu Žirče gde je aktivno klizište ista su sanirana i za sada stabilna. Bez električne energije na teritoriji opštine Tutin više je preko 100 domaćinstava.Voda iz gradskog vodovoda i dalje nije ispravna za piće.

Zbog prekida na dalekovodima na području MZ-a Jasenovo opštine Nova Varoš bez električne energije je oko 50 potrošača, na području MZ Božetići isključena je jedna trafostanica tako da je bez električne energije oko 30 potrošača i oko 300 potrošača koji su priključeni na niskonaponsku mrežu

Zbog prekida na dalekovodima bez električne energije su u selu Aljinoviće, Opština Prijepolje, 92 potrošača, i oko 100 potrošača na raznim lokacijam priključenih na niskonaponsku mrežu.

Đetinja se povukla u korito. Na teritoriji grada Užica evidentirano je 24 klizišta i 12 lokalnih putnih pravaca je u prekidu. U MZ Stapari u zaseoku Trnava-Jevtići u prekidu je put od železničke stanice prema Trnavi, oko 10 kuća je odsečeno i nemaju alternativni prilaz. Angažovana mehanizacija na kritičnim mestima na vodotokovima II reda i saobraćajnicama.

Na teritoriji opštine Bajina Bašta poplavljeno je 100 ha poljoprivrednog zemljište, srušeno je pet mostova,a evidentirano je 50 klizišta. Prekid u snabdevanju električnom energijom ima 283 potrošača (u MZ Jakalj zbog pada dalekovoda).Vodostaj Drine je u manjem porastu.

U opštini Arilje, reke Rzav i Moravica su u koritima, nema izlivanja,Aktivno se prati nivo reka, stanje na mostovima na Rzavu i Moravici i povremeno uključuju mašine da čiste nanose na mostovima.

Usled prelivanja vode Zapadne Morave u prekidu je deonica puta Požega-Pilatovići-Prijanovići, u mestu Prijanovići, preko kolovoza. U tom delu opštine Požega poplavljeno je oko 150 ha zemljišta u mesnim zajednicama Pilatovići, Prijanovići, Tučkovo i Gugalj. Reka Đetinja i Skrapež su u svom koritu. Prema izveštajima sa terena za sada nema ugroženih stambenih objekata

U selu Misača, opština Aranđelovac, usled potapanja propusta oštećen je put. Naložene su intervencije kako bi se obezbedio prolaz do par kuća do kojih je usled oštećenja puta nemoguće prići. U Progoreocima aktiviralo se postojeće klizište, a u selu Vukosavci, zaseok Mitići, pojavilo se klizište, gde je jedan stub dalekovoda ugrožen.

U opštini Rača stanje je stabilno, vodostaj je u granicama.

Svi vodotokovi na teritoriji opštine Ljig su u opadanju. Nema izlivanja vode.Preduzete mere na čišćenju kritičnog mesto na reci Ub, mikrolokacija kod ulivnog mesta na potoku Provalije. U selima Zvizdar, Takovo i Sovljak površinske vode su dovele do porasta nivoa vode u bunarima. Voda nije za piće. Stanovnici se snabdevaju flaširanom vodom koju za sada sami nabavljaju.

Trenutno stanje u opštini Ljig je normalizovano, nivo vodostaja u vodotokovima je u opadanju. Nivo reke Ljig je u stagnaciji.

Na Kosovu kritično kod Raniluga

Prema informaciji dobijenoj od Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Vlade Republike Srbije, na teritoriji opštine Kosovska Kamenica, trenutno je najkritičnije u mestu Ranilug, gde je u ugroženo 6 kuća. Trenutno se brane nasipima od džakova. Drugi prioritet je praćenje reka Lab i Sitnica kod Prilužja i Plemetine. Uočen je rast nivoa vode, postavljeni su džakovi, utvrđuje se obala. Takođe, prati se i gornji deo toka Binačke Morave oko Donje Budrige (putevi su u opasnosti, naselja trenutno nisu).

Kosovo: Ibar raste,Sitnica se izlila,u Ranilugu evakuacija

Rukovodilac pokrajinskog kriznog štaba, Dušan Kozarev, izjavio je danas da je zbog poplava jedna porodica iz Raniluga u Kosovskom pomoravlju evakuisana, a da je na severu Kosova u porastu nivo Ibra.

Kozarev je rekao da su članovi jedne porodice iz Raniluga, čiji dom je poplavljen, izmešteni kod rođaka u subotu, a da je u sličnoj situaciji još šest porodica koje ugrožava Binička Morava.

Ranilug su stigle i ekipe Crvenog krsta iz Mladenovca sa pumpama za vodu i pratećom opremom, rekao je Kozarev i dodao da je u porastu za 40 cm i reka Ibar na severu Kosova, gde je u opštini Zvečan poplavljeno poljoprivredno zemljište..

U toku prethodne noći vodostaj na vodama prvog i drugog reda u opštini Osečina nije se značajno menjao, dok jutros postoji tendencija blagog pada nivoa Jadra kroz uređeni deo varošice Osečine. Situacija stabilna.

Vodostaji reka Save i Drine je u stagnaciji. Svi vodotoci II su u svojim koritima i za sada nema opasnosti od poplava. Za sada nema ugroženog stanovništva, materijalnih i kulturnih dobara, stambenih objekata kao i objekata stočnog fonda.

Tokom noći došlo je do izlivanja reke Jadar u nebranjenom delu u mestu Bradić grada Loznice (poplavljeno oko 10 hektara oranica). Reka Korenita se izlila na nebranjenom delu u mestu Donje Nedeljice i poplavila oko 20-30 hektara oranica. Reka Grnčarica se izlila u nebranjenom delu u mestu Donja Grnčara i poplavila 2-3 hektara oranica. Sve ostale reke na teritoriji grada Loznice su u koritu i ne preti opasnost od izlivanja.

Na teritoriji opštine Bogatić reka Drina je u stagnaciji.

Usled povećanog vodostaja reke Južne Morave, došlo je do izlivanja reke Toplice na delu prema naselju Šarlinac opštine Doljevac. Voda se razlila na površini od oko 40 ha poljoprivrednog zemljišta. Stanovništvo i domaćinstva na navedenoj lokaciji nisu ugrožena. Izvršen je obilazak Crnog Timoka u MZ Šarbanovac, opština Bor i utvrđeno je da trenutno nema opasnosti od izlivanja.

Juče u 12:30 časova održan je sastanak sa predstavnicima Zaječarskog upravnog okruga i Grada Zaječara oko preventivnih radova na Crnom i Belom Timoku.

Aktivno se sprovode preventivne mere i obilazi teren i na teritoriji grada Zaječara, Niša, Pirota, Beograda, Novog Sada i Vranja.

Inicijalizacija u toku...

Komentari 3

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

R O K I

Ne daj se Pazare jedini...!

CR7

@R O K I Zarpaaa, ooooeeeeeee!!

Petar

Zadatak za državu broj 1. Pod hitno završiti akumulacije kod Kuršumlije i na Rzavu. Da bude kao kod Valjeva. Onda će se lakše disati.

PRIČE IZ SRPSKIH ZATVORA

MONDO & EU