Odmetnici Abdulah i Bato optuženi za terorizam | Mondo Portal

  • Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.
Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Društvo

Odmetnici Abdulah i Bato optuženi za terorizam

Tužilaštvo za organizovani kriminal saopštilo je danas da je podiglo optužnicu protiv Gorana Pavlovića, zvanog "Abdulah", iz Beograda i Rejhana Plojovića, zvanog "Bato", iz Novog Pazara, zbog terorizma i regrutovanja za ISIS i Al Nusru.

Kako se navodi, optužnica protiv Pavlovića i Plojovića podignuta je zbog sumnje da su se sa više, za sada neidentifikovanih lica, kao i sa još petoricom ranije okrivljenih, udružili radi vršenja krivičnih dela terorizam, iz člana 391. stav 1. tačke 1., 3. i 6. KZ, vrbovanje i obučavanje za vršenje terorističkih dela, iz člana 391b stav 1. KZ, i finansiranje terorizma, iz člana 393. KZ.

Izdavanje poternice

Prema okrivljenima, koji se sve vreme nalaze u bekstvu, određen je pritvor, naređeno izdavanje poternice i predloženo da im se sudi u odsustvu.

Protiv petorice ranije okrivljenih - Abidom Podbićaninom, Seadom Plojovićem, Tefikom Mujovićem, Izudinom Crnovršaninom i Feratom Kasumovićem - optužnica je podignuta početkom 2013. godine.

Pavlović i Plojović se terete da su preko Abida Podbićanina i Tefika Mujovića početkom 2013. uspostavili vezu sa organizacijama koje su od strane Ujedinjenih nacija proglašene za terorističke organizacije - Islamska država Iraka i Levanta (ISIS) i Front Al-Nusra, koje u dužem periodu izvode terorističke akcije i druge vidove oružane borbe na teritoriji više država, sa ciljem nasilnog stvaranja buduće globalne islamske države - kalifata.

Takođe, okrivljenima se stavlja na teret da su od istomišljenika u Srbiji, zemljama u regionu i Zapadnoj Evropi kontinuirano prikupljali novčana sredstva i finansirali odlazak više građana Republike Srbije, koje su prethodno vrbovali radi učešća u oružanim sukobima, najpre u kampove za terorističku obuku u Siriji, a potom na ratište.

Prema dokazima prikupljenim tokom istrage, okrivljeni Goran Pavlović i Rejhan Plojović su se u drugoj polovini 2013. godine, u Siriji, pridružili navedenoj terorističkoj organizaciji.

U optužnici je predloženo spajanje postupka po ovoj optužnici sa postupkom koji se po optužnici Tužilaštva za organizovani kriminal vodi protiv okrivljenih Abida Podbićanina, Seada Plojovića, Tefika Mujovića, Izudina Crnovršanina i Ferata Kasumovića pred Posebnim odeljenjem Višeg suda u Beogradu, piše u saopštenju.

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

PRIČE IZ SRPSKIH ZATVORA

MONDO & EU