Više od 20 izlagača, uglavnom sa juga Srbije, predstavili su sve što je potrebno za dostojanstven ispraćaj pokojnika - sanduke, pokrove, vence, sveće, krstače, pogrebna vozila i mini hladnjače.

Organizator sajma Bratislav Bojković je rekao da je sajam u Nišu organizovan po ugledu na sajmove u Novom Sadu, Bolonji i brojnim gradovima u Nemačkoj.

"Reč je o veoma ozbiljnoj industriji, ali je bilo veoma teško organizovati sajam jer se radi o ljudima koji su navikli da rade, ali ne i da promovišu svoje proizvode", naglasio je Bojković za Betu.

POGLEDAJTE FOTOGRAFIJE:

undefined pogrebna opremaOn je istakao da proizvođači pogrebne opreme na jugu Srbije zapošljavaju više stotine radnika, a još toliko radnika radi u kooperantskim firmama.

Prema njegovim rečima, razvojem tog sektora privrede utiče se na razvoj drvne i tekstilne industrije i proizvodnje boja i lakova.

"Sajam pogrebne i prateće opreme treba da privuče pre svega trgovce ovom opremom, ali svakako i građani mogu da vide ili nabave ono što im je potrebno", kazao je Bojković.

Skoro svim izlagačima na Niškom sajmištu to je prvo učešće na jednoj sajamskoj manifestaciji, mada većina njih se izradom pogrebne opreme bavi desetak ili 20 godina.

Najveće interesovanje posetilaca na otvaranju sajma bilo je za mrtvačke sanduke čija je cena od 40 do 280 evra, koliko košta najskuplji model čiji je naziv "Amerikanac".

Sajam pogrebne i prateće opreme biće otvoren do nedelje, 17. aprila, a ulaz je besplatan.

EVO JOŠ JEDNE MORBIDARIJE: