Lažni direktori Interpola "okićeni" nanogicama | Mondo Portal

  • Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.
Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Društvo

Lažni direktori Interpola "okićeni" nanogicama

Izvor MONDO/Beta
Izvor MONDO/Beta

Posle četiri godine suđenja, u Smederevu su osuđeni lažni direktori Interpola. Nosiće nanogice po svojim kućama narednih osam, odnosno 11 meseci. Obmanuli više od 70 građana u celoj Srbiji.

Osnovni sud u Smederevu proglasio je danas krivim Novicu Djurđevića (53) i Snežanu Tuzlak (43), koji su od 2009. do 2011. godine obmanjivali građane i uzimali im novac predstavljajući se kao direktor Interpola za jugoistočnu Evropu i vršilac dužnosti direktora beogradske kancelarije Interpola i tako navodno regrutovali buduće službenike Interpola sa sedištem u Smederevu.

Đurđević je osuđen na osam meseci kućnog zatvora sa elektronskim praćenjem, a Tuzlak na istu kaznu u trajanju od 11 meseci.

Ložnjava kao u visokoj peći u Železari Smederevo

Da bi održali privid pravog konkursa za posao agenta u međunarodnoj policiji vodili su ljude na desetine kurseva, terali ih da polažu testove, smršaju, poprave zube, a komunikacija među kandidatima, "zbog špijunaže stranih agentura" bilo je zabranjeno.

Za odlično plaćen posao u Interpolu, od kuvarice do visokih policijskih činova, lažni direktor Đurđević i lažni vršilac dužnosti direktora Tuzlak oformili su mrežu saradnika po Srbiji i Kosovu koji su vrbovali građane za službu u smederevskom centru Interpola za jugoistočnu Evropu.

Prema sudskim spisima Đurđević i Tuzlak obmanuli su više od 70 građana iz raznih delova Srbije i Kosova.

Za stavljanje na listu kandidata za posao u Interpolu osnovna tarifa bila je 200 evra, na ime kurseva, testova inteligencije, opšte kulture, putovanja, obuku, visinske testove posebno je doplaćivano uz uveravanje da će Interpol, sav trošak obuke, često nekoliko hiljada evra, nadoknaditi kada budu dobili posao.

Dvojac je organizovao i odlaske u inostranstvo, za šta su kandidati davali dodatni novac za garderobu koju je propisivala Snežana Tuzlak.

Ni na jedno najavljeno putovanje u inostranstvo polaznici nisu išli.

Među obmanutim osobama ima kandidata s osnovnom školom, ali i sa akademskim zvanjima, bivših sudija.

Bivši predsednik Izvršnog odbora u prethodnom mandatu, Dobrica J. bio je visoko rangiran kao polaznik kurseva za posao u Regionalnom centru Interpola koje su, kasnije se pokazalo, organizovali bivši šef službe za mesne zajednice pri Opštini Smederevo i bivša službenica gradske uprave za kontakte sa medijima.

"Njih dvoje je oko godinu dana držalo kurseve u Osnovnoj školi 'Sveti Sava' u Smederevu, Radničkom univerzitetu Smederevo i Železničko industrijskoj školi, Domu kulture u selu Vrbovac, Soko Banji, na Novičinom ribnjaku u selu Ralja, i za polaznike sa Kosova i Metohije u Nišu. Materijal za testove i predavanja skidali s interneta" rekao je tada Beti načelnik odeljenja kriminalističke policije u Smederevu Dejan Anđelković.

Lažni predstavnici Interpola su umirivali nepoverljive ljude s osnovnim obrazovanjem da Interpol ne traži diplome već posvećenost poslu, pošto centrala Interpola navodno nije zadovoljna trenutnim kadrom.

Polaznicima je rečeno da će u najlepšem delu grada, u bivšoj kasarni, biti izgrađena velelepna petospratna zgrada Regionalnog centra Interpola, da će potrebno mnogo radnika i da će prednost imati polaznici koji ispune sve psihofizičke uslove.

Mada im je zabranjeno da komuniciraju sa ostalim polaznicima, podsticani su da vrbuju rođake i znance za dobar posao u Interpolu, rekao je Beti načelnik odeljenja kriminalističke policije u Smederevu Dejan Anđelković.

Optužnica je podignuta u februaru 2012. a Snežana Tuzlak je ;podneskom od aprila 2012. priznala da jedino ona snosi svu krivičnu odgovornost zbog toga što je "bila inicijator i idejni tvorac svega".

Suđenje je trajalo četiri godine.

Inicijalizacija u toku...

Komentari 1

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

da li sam ja lud

u p4tanju su stotine hiljada opljackanih evra,a dobili ukupno 19 meseci kucnog pritvora.treba ih osuditi i za podmicivanje.

PRIČE IZ SRPSKIH ZATVORA

MONDO & EU