Infostan Ne oprastamo stara dugovanja

  • Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Društvo

Infostan demantuje: Ne opraštamo stare dugove

Izvor MONDO/Tanjug
Izvor MONDO/Tanjug

JKP "Infostan tehnologije" saopštilo je da se nije odustalo od prinudne naplate starih dugovanja niti je ikada doneta odluka "o kojoj pišu pojedini mediji". Zakon o obligacionim odnosima kaže da komunalni dug zastareva posle godinu.

račun za infostan, infostan, račun, racun, računi, racuni, racun za infostan Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović


Regujući na pojedine medijske napise prema kojima su oprostili stara dugovanja, iz Infostana poručuju da je preduzeće "Infostan tehnologije" bilo po zakonu obavezno da odluči da li će stare dugove ostaviti sudovima ili će to prepustiti izvršiteljima.

 Odlučili su, kako navode, da postupak naplate starih dugova ostane sudovima, što ne podrazumeva odustajanje od prinudne naplate.

U tom smislu i poručuju da dugovi za neplaćene komunalne usluge pre maja 2012, a za koje je pokrenuta prinudna naplata, neće biti oprošteni.

Komunalni dug zastareva za godinu dana

Zakon o obligacionim odnosima, Član 378, bavi se zastarevanje potraživanja (dugova) u roku od godine dana. Ukoliko se onaj od koga se dug potražuje pred sudom pozove na zastaru potraživanja, sud će odbiti potraživanje starije od godinu dana u slučaju: 1) potraživanje naknade za isporučenu električnu i toplotnu energiju, plin, vodu, za dimničarske usluge i za održavanje čistoće, kad je isporuka odnosno usluga izvršena za potrebe domaćinstva; 2) potraživanje radio-stanice i radio-televizijske stanice za upotrebu radio-prijemnika i televizijskog prijemnika; 3) potraživanje pošte, telegrafa i telefona za upotrebu telefona i poštanskih pregradaka, kao i druga njihova potraživanja koja se naplaćuju u tromesečnim ili kraćim rokovima; 4) potraživanje pretplate na povremene publikacije, računajući od isteka vremena za koje je publikacija naručena. (2) Zastarevanje teče iako su isporuke ili usluge produžene.

Dodaje se da je Infostan, kao najveći izvršni poverilac zajedno sa svim davaocima komunalnih usluga i gradom Beogradom kao osnivačem, posvetilo "posebnu pažnju donošenju najcelishodnije Odluke o prinudnoj naplati starih predmeta, koji su do maja 2012. godine u skladu sa tada važećim zakonskim propisima predavani nadležnim sudovima". 

"Pažljivo su razmotrene sve opcije naplate starih predmeta, ali je u zakonskom roku doneta zajednička Odluka, koja je prepoznata kao najbolja i u interesu svih strana - davalaca komunalnih usluga, grada Beograda i korisnika da svi stari predmeti ostanu u nadležnosti sudova", navodi se u saopštenju.

Istaknuto je da je prinudna naplata dugova za neplaćene komunalne usluge do stupanja na snagu Zakona o izvršenju i obezbeđenju i uvođenja javnih izvršitelja u pravni sistem pokretana pred sudovima, u čijoj će nadležnosti i ostati oko 375.000 starih, nerešenih predmeta.

"JKP 'Infostan tehnologije' će nastaviti saradnju sa javnim izvršiteljima, u skladu sa zakonskim propisima za sve nove predmete za koje bude pokretana prinudna naplata", navodi Infostan.

I ministarstvo pravde odbacilo je kao netačne navode da su Infostan i Telekom oprostili građanima oko 650.000 neplaćenih računa.

Iz tog resora je saopšteno i da je netačna informacija da je tu informaciju saopštila pomoćnica ministra Nela Kuburović, na sastanku predsednika osnovnih i privrednih sudova juče u Novom Sadu.

"Naime, u skladu sa novim Zakonom o izvršenju i obezbeđenju, izvršni poverioci su imali rok do 1. jula 2016. da se izjasne da li žele da se njihovi postupci nastave pred sudom ili da se predmeti dodele u rad javnim izvršiteljima. U onim predmetima u kojima se izvršni poverioci nisu izjasnili, doći će do obustave postupka", navodi se u saopštenju.

Međutim, dodaje se, obustava postupka ne podrazumeva “oprštanja duga”, jer postoji veliki broj sudskih predmeta u kojima su dužnici već platili dug, ali koje sud nije “rasknjižio”, odnosno označio rešenim, ili poverioci nisu ranije o tome (da je njihov dug naplaćen) obavestili sud.

Takođe, ističe se, do obustave može da dođe i ukoliko su poverioci u međuvremenu prestali da postoje ili su dužnici umrli, a nasledinici nisu poznati.

"Dakle, istina je da će doći do obustave u prinudnoj naplati duga u određenom broju predmeta, ali to nije navedena cifra u naslovu teksta u listu 'Politika'. Konačan i tačan broj predmeta u kojima će nastupiti obustava, biće poznat nakon što se statistički urede evidencije sudova o izjašnjenjima izvršnih poverilaca, a što biti do kraja jula 2016.", navodi se u saopštenju.

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

slavica mijajlovic

moj dug prema kome oni vrse potrazivanje odnosi se na period od 2002 do 2011. nisam dobila resenje o pokretanju postupka, Ulozila sam prigovor posto su mi u danijelovo rekli da ce vrsiti i to potrazivanje. Poslala sam prigovor nadleznom izvrsiocu pozivajuci se na pravo o obligacionim odnosima.. pre tri godine odlukom drugog osnovnog suda stavljena mi je zabrana u vezi infostana. Cutala sam i ako su mi skidali prvi i drugi deo ceo iznos, Da bi se sad otkrlo da su oni preko pio zavoda uplacivali samo za tu godinu a listingom iz poste izdat je nalog sa skidanje sa moga racuna u vrednosti oko 100.000. dinPosto tada nisam mogla podici novac jer sam bila u blokadi, sad se otkrilo da je verovatno nalogom ili resenjem uziman novac,Ostaje mi samo da izvadim na cije ime ili u ciju ili koju svrhu je otisao taj novac a ne infostanu,zasta sam bila tuzena, onda cu podneti prijavu sa svim dokumentim protv tog lic. ako je pravno i krivicnu prijavu zbog zloupotrebe polozaja i prisvajanja novca. Mozda to nikad ne bih saznala da infostan ne trazi potrazivanje, u kome kaze da je tada odbiveno samo za tu godinu.Ispostavilo se da je njima uplacivan jedan deo a drugi preko naloga za naplatu. to je krivicno delo i bic uporna da izigravam ja detektiva.Odustati nec u svakom slucaju jer su urozili moje zdravlje, bez hrane, lekova tih sest meseci. To je moje pravo, pravo na zivot. sto se svugde novac uzima od gradjana, osnovano ili ne je samo mahom starijih i ljudi koji ne znaju svoja prava.

Neko Iz mase

Onaj ko redovno plaća svoje račune je budala??zar ne?

Brrr

Infostan laze. Oprostili su polovinu predmeta, a druga polovina je ostala u sudu.

special-image

PRODAVNICA

MONDO REPORTAŽE

MONDO & EU

Inicijalizacija u toku...
loader