• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

UNMIK: Železnice Srbije krše Rezoluciju 1244

Portparol UNMIK-a Aleksandar Ivanko rekao je da saobraćanje vozova Železnica Srbije na teritoriji Kosova predstavlja kršenje Rezolucije 1244. Razmatraju se mere kako bi se sprečio svaki dalji ulazak vozova srpskih železnica na Kosovo.

Portparol UNMIK-a Aleksandar Ivanko rekao je u četvrtak da saobraćanje vozova Javnog preduzeća Železnice Srbije na teritoriji Kosova predstavlja kršenje Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN.

Ivanko je, u izjavi Tanjugu, rekao da u UNMIK-u razmatraju kakve mere treba preduzeti kako bi se sprečio svaki dalji ulazak vozova srpskih železnica na Kosovo.

"Možda ćemo već danas preduzeti neke korake. To je pitanje o kome se trenutno dogovaraju UNMIK-ov 'stub-4' i UNMIK policija", rekao je on.

Portparol UNMIK-a je naveo da je administracija UN u pokrajini jedini organ koji ima punu vlast na celom Kosovu i u svim sektorima, uključujući i železnicu.

Nakon skoro devet godina, voz iz centralne Srbije stigao je u sredu u žlezničku stanicu Zvečan na sever pokrajine, a od četvrtka ujutro na toj relaciji saobraća i putnički voz Kraljevo- Zvečan- Kraljevo.

Koordinator za železnički čvor "Kosovo Polje" Zoran Bogavac izjavio je da je sudbina pošiljke sa žitom namenjenim za potrebe kosovsko-metohijskog tržišta, koja je u sredu stigla u Zvečan, još neizvesna.

"Jučerašnja pošiljka žita je namenjena albanskom tržištu. Ona je tu i očekujemo da oni pošalju svoju lokomotivu da prihvate transport. Radi se o međunarodnoj pošiljci na relaciji Mađarska - Kosovo i Metohija", precizirao je Bogavac.

"Da ne bismo plaćali eventualno neke penale oko ležarine i zadržavanja, mi smo dovde dopremili žito i sada su oni na potezu, očekujemo da prihvate pošiljku", rekao je on.

Bogavac je dodao da u četvrtak najverovatnije neće biti popodnevnog polaska voza, kao i da će uskoro biti objavljen novi red vožnje.

Nakon sukoba nadležnosti Železnica Srbije i UNMIK Železnica još ne saobraća voz na relaciji Kosovo Polje-Zvečan.

Taj voz je posebno značajan za kosovske Srbe jer spaja enklave u centralnom Kosovu sa srpskim sredinama na njegovom severu.

U Železnicama Kosova agenciji Beta je rečeno da voz ne saobraća "zbog operativnih razloga".

Železnice Srbije na Kosovu i Metohiji imaju 466 radnika.

U vlasništvu Železnica Srbije nalazi se 330 kilometara pruge na Kosmetu, 33 železničke stanice, jedan pomoćni voz, 38 različitih lokomotiva, 45 putničkih i više do 600 teretnih vagona.

Ta imovina je, prema Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN, samo predata UNMIK-u na korišćenje, ali se i dalje vodi u vlašništvu Železnica Srbije.

(agencije/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image