• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Privatnost i lični podaci u Srbiji nezaštićeni

Izvor Tanjug

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić upozorio je danas da i nakon šest godina od usvajanja država neodgovorno sprovodi Strategiju zaštite podataka o ličnosti.

  Poverenik Šabić - Srbiji potreban moderan sistem zaštite podataka o ličnosti Izvor: MONDO, Lana Stošić
Izvor: MONDO, Lana Stošić


Poverenik upozorava da se kasni s novim zakonom u toj oblasti, uz ocenu da je Srbiji potreban moderan sistem zaštite tih podataka.

Država aktivnosti na zaštiti podataka o ličnosti uglavnom ispunjava kroz aktivnosti Poverenika, a neophodno bi bilo da organi vlasti na svim nivoima, posebno Vlada Srbije i nadležna ministarstva, taj odnos korenito promene, kaže Poverenik u saopštenju za javnost.

Upozorenje iz EU

Još je važnije da se četiri godine kasni s predlogom novog akona o zaštiti podataka o ličnosti, navodi Šavić, dodajući da nie pomoglo ni to što je pre gotovo dve godine Poverenik pripremio i stavio vladi na raspolaganje kompletan model novog zakona. Na docnju u donošenju akcionog plana upozorila je i Evropska komisija, a nakon ponovljenih primedbi iz EK novi rok je bio sredinom 2014, a akcioni plan za sprovođenje Strategije do danas nije donet, tvrdi Sabić, koji primećuje da manje više stvari isto stoje i kad je reč o novm zakonu o zaštiti podataka o ličnosti.

Navodeći da, iako su njegove aktivnosti sve brojnije jer je broj predmeta Poverenika u oblasti zaštite podataka o ličnosti uvećan od 83 u 2009. do 2430 u 2015, to ne može da nadomesti poslove koji spadaju u delokrug rada nadležnih ministarstva, Vlade i Skupštine.

Poverenik podseća da je Vlada, usvajajući Strategiju zaštite podataka o ličnosti utvrdila i akcioni plan za njeno sprovođenje, kojim su precizno definisane aktivnosti, očekivani efekti, nosioci konkretnih zadataka i rokovi za njihovo obavljanje izvršenje zadataka.

Šabić podseća i da je Vlada tada utvrdila da će formirati posebno radno telo koje će nadzirati sprovođeje Strategije, izveštavati nadležne o tom procesu i predlagati izmene ukoliko to okolnosti nalažu.

Ni Akcionog plana, ni radnog tela do danas nema, konstatuje Poverenik, koji još apsurdnijim smatra to što Uredba o zaštiti naročito osetljivih podataka kasni u odnosu na predviđeni rok već osam godina.

On smatra da će navedene činjenice predstavljati problem sa stanovišta predstojećih pregovora o Poglavlju 23 sa EU, ali da je još važnije, dodaje, predstavljaće konstantan izvor problema sa stanovišta zaštite prava koju država duguje svojim građanima.

Šabić je istakao i da će svojim aktivnostima nastaviti da ta prava štiti, ali da u konkretnim okolnostima to objektivno predstavlja "gašenje požara".

"Ono što je Srbiji potrebno je sistematsko otklanjanje izvora problema i uspostavljanje novog, modernog sistema zaštite podataka o ličnosti", rekao je Šabić, a navedeno je u saopštenju.

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Mina

Ma kakva zaštita kada gradjani sami dovikuju svoje brojeve pina za platne kartice na sred supermarketa, na svakom koraku nam se za prijavu bilo čega traži JMBG, čak i meni kada sam nosila mačku na udomljavanje u Dom Omladine!

građanin Cane

Totalno tačno ali neće se sprovesti kako treba.