Na račun domaće banke u Srbiji juče je stigao novac koji će u najkraćem mogućem roku biti distribuiran svim fabrikama koje učestvuju u poslu koji je definisan kao posao veka - a to je izvoz oružja i naoružanja za Irak, u vrednosti 235 miliona dolara.

Ministar odbrane Dragan Šutanovac izjavio je da Srbija posle dugog niza godina izvozi u Irak naoružanje, kao i 20 aviona iz pančevačke "Utve", čime će ta fabrika biti stabilizovana.

Šutanovac je za "Blic" kazao da će Srbija izvoziti u Irak pištolje, raznu municiju, balističku opremu, pancire, minobacače...

On je naveo da će godišnja proizvodnja pištolja u "Zastavi" biti rezervisana za izvoz u Irak, odnosno 17.000 pištolja, a 3.000 komada posebno obrađenih, koje će najviši državnici Iraka, predsednik i premijer, deliti kao poklone, što će biti svojevrsna reklama za našu fabriku "Zastava oružje".

"Posao ide preko javnog preduzeća SDPR, a u sklapanju posla učestvovalo je Ministarstvo odbrane", kazao je Šutanovac.

U ovom poslu učestvuju "Krušik" Valjevo, "Zastava" Kragujevac, "Milan Blagojević" Lučani, "Prva iskra" Barič, "Prva petoletka" Trstenik i "Utva" Pančevo, kao i veliki broj malih koopernata.

"To je najveći posao koji je naša vojna industrija ikada dobila. To je ogromna injekcija za odbrambenu industriju. Naše fabrike namenske industrije imaju odličnu perpektivu, i sve su spoljnotrgovinski opredeljene i direktno upumpavaju devize u Srbiju", rekao je Šutanovac.

Ministar odbrane je kazao da je strahovao da ovaj posao može biti blokiran zbog političke situacije i da je akreditiv otvoren pre više od dva meseca, ali da su čekali prvu uplatu. Posebno je pohvalio ambasadora Srbije u Iraku za agilnost povodom ovog ugovora.

Ugovor je potpisan direktno sa iračkim Ministarstvom odbrane, uz, kako je naveo Šutanovac, saglasnost prisutne Alijanse.

Šutanovac je kazao da Ministarstvo odbrane pokušava da otvori vrata za prodor srpske odbrambene industrije i u Alžiru, gde je bio u poseti 25. i 26. marta.

"Osim što je tamo potpisan sporazum o saradnji u oblasti odbrane, vođeni su i razgovori o ekonomskim oblastima, i prijavili smo naše firme na tender za izgradnju vojne fabrike za municiju srednjeg i velikog dometa u toj zemlji", kazao je Šutanovac.

(MONDO)