• Izdanje: Potvrdi
Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Neverovatan oglas: Arheološko blago na prodaju

Na stranicama za prodaju preko Interneta pojavio se sledeći oglas - čovek iz Novog Sada prodaje pravi raritet - mač tipa Aranjoš, sa jezičkom od livene bronze, iz XI veka pre nove ere.

U pitanju je redak i dobro ocuvan primerak maca ovog tipa u Backoj, a njegov vlasnik, Vladimir Veselinovic iz Novog Sada, za njega u oglasu traži 5.000 evra.

Kada smo naišli na ovaj oglas delovalo nam je u najmanju ruku cudno da se vredno kulturno-istorijsko naslede može naci na prodaju zajedno sa polovnim automobilima, raznim dinduvama i iznošenom odecom...

Da je u pitanju pravi raritet i arheološki predmet od velikog znacaja vidi se vec i u samom oglasu, pošto je vlasnik uz fotografiju maca postavio i mišljenje Muzeja Vojvodine, kojem je prvo na prodaju ponudio ovaj bodež.Muzej Vojvodine u strucnoj eksperizi o ovom predmetu navodi da je u pitanju ocuvan mac kom je odlomljen samo završetak drške, kao i da se radi o najbolje ocuvanom primerku ovog tipa u Backoj. Navodi se i da je Muzej "imaocu predmeta" ponudio otkup za Muzej Vojvodine. "Oni ponudenu cenu nisu prihvatili, zadržavajuci predmet u svom vlasništvu", navodi se u ekspertizi Muzeja. Takode se dodaje da Muzej za ovo dobro, na osnovu clana 15 Zakona o kulturnim dobrima, ne može da izda dozvolu za izvoz ovog arheološkog predmeta.

Vlasnik maca za MONDO kaže da je muzej tada ponudio cifru kojom nije bio zadovoljan i koja je bila mnogo manja od pocetne cene od 2.000 evra koju je prvo objavio u oglasu. Vladimir sada traži više - tacnije 5.000 evra.

On kaže da nije ni bio svestan vrednosti maca dok mu jedna aukcijska kuca iz inostranstva nije ponudila visoku cenu. Takode, istice da se sa tim predmetom, koji je Vladimirov otac dobio od svog ujaka, kao mali igrao i da niko nije znao koja mu je prava vrednost.

Vladimir nema nameru da mac prodaje u inostranstvu pošto zakoni ove zemlje to ne dozvoljavaju, ali smatra da ima pravo da za njega dobije adekvatnu nadoknadu.

 Potražili smo rec strucnjaka o ovoj temi i dobili odgovor direktno iz Ministarstva kulture. Evo šta su nam napisali:

"Zakon o kulturnim dobrima, pored toga što omogucava da kulturno dobro može biti u svim oblicima vlasništva, utvrduje obaveze i odgovornosti sopstvenika, reguliše pravo prece kupovine, prema kome je utvrdeno da pravo prece kupovine kulturnog dobra i dobara pod prethodnom zaštitom ima nadležna ustanova zaštite. Takode, kada dode do slucajnog otkrica arheoloških predmeta Zakon kaže da nalazacu, koji o tome odmah, a najkasnije u roku od 24 casa, obavesti nadležnu ustanovu zaštite kulturnih dobara, pripada novcana nagrada. Visinu nagrade utvrduje ustanova zaštite kojoj se predmet daje na cuvanje.

S obzirom da, u ovom slucaju, ovo dobro pod prethodnom zaštitom, nije „na osnovu prava prece kupovine“ otkupljeno od strane Muzeja Vojvodine, dalji prenos vlasništva je dozvoljen, ali ostaju zakonske obaveze sopstvenika, izmedu ostalog da „Kulturno dobro i dobro koje uživa prethodnu zaštitu ne sme oštetiti, uništiti, niti bez saglasnosti, u skladu s odredbama ovog zakona, može menjati njegov izgled, svojstvo ili namenu, kao i da se iznese u inostranstvo bez dozvole“.

Pored vec postojece zakonske regulative, potvrdenih medunarodnih konvencija kojima je obezbedena zaštita kulturnog nasleda, kao i neposredne saradnje sa nadležnim državnim organima (npr. MUP, INTERPOL, Uprava carine), kako na krivicno-pravnoj, tako i svakoj drugoj vrsti zaštite kulturnih dobara, svakako je dragocena i pomoc medija u podizanju svesti gradana o potrebi zaštite i ocuvanja našeg bogatog i raznovrsnog kulturnog nasleda", navodi se u odgovoru Ministarstva kulture portalu MONDO.

Dakle - stvar je cista - Vladimir sme da proda svoj mac, a nama ostaje da se nadamo da ce doci u prave ruke.

Inicijalizacija u toku...

Komentari 32

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

realan

tuzno je sto nase escort pevacice uzmu 10x vise novca za jedno vece......a mac koji je star skoro 1000 godina, preziveo sve i svasta da bi ostao citav u 2016. godini....a postojace i posle nas, kosta tolicno...tuga. naravno imaju kopije da se kupe za 100eu na ebayu, ali ako je nesto prezivelo 1000 godina, mora da kosta vise, bez obzira da li je to mac ili novcic...

l3RUTAL

@realan Preciznije... Mac je star oko 3100 godina! XI vek pre nove ere! Vredi sigurno 1 euro za svaku godinu postojanja! Da ne pricam o samoj potencijalnoj istoriji istog!

pomoravlje

Ako ovo nanjusi Kandicka, treazice s'mesta da se pretopi u Smederevskoj...

MONDO REPORTAŽA