Fondacija Tijana Jurić edukovaće u narednih pet meseci učenike 40 škola i oko 800 dece u Srbiji o pravilnom korišćenju interneta kroz projekat „Bezbedni na internetu - bezbedni u životu“  koji je podržalo Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.

Projekat „Bezbedni na internetu - bezbedni u životu“ sprovodiće se do 30. juna, a Fondacija Tijana Jurić nastaviće da se bavi edukovanjem dece i prevencijom nasilja na internetu kroz svoje standardne programske aktivnosti i nakon tog roka.

Povodom početka ovog programa na konferenciji za štampu u Novom Sadu govorili su državna sekretarka Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić i osnivač Fondacije Tijana Jurić, Igor Jurić.

undefined Igor Jurić, Tatjana Matić, Bezbedni na internetu - bezbedni u životu, Fondacija Tijana Jurić

Nasilje na internetu je pojava koja nažalost beleži rast u poslednjih pet godina. Još uvek kao društvo nismo dovoljno spremni da se suočimo sa tolikom navalom nasilja, i o tome treba intenzivno da razmišljamo. Pored dece, vrlo su nam važni roditelji i s razlogom često kažem da su oni možda i ugroženija grupa od svoje dece, jer je činjenica da su deca danas tehnološki pismenija od odraslih. Upravo deci kroz naše edukacije dajemo realne primere zlostavljanja i zloupotreba na internetu koje su se desile u Srbiji, kako im ne bismo stvarali lažnu sliku da se loše stvari dešavaju „nekome i tamo negde. Pričamo im kako su, nažalost, prošli njihovi vršnjaci i tada oni celu problematiku shvataju ozbiljnije“, istakao je Igor Jurić.

Koristeći podatke dobijene u istraživanju u Srbiji pre dve godine, prema kojima je svaki treći osnovac bio žrtva elektronskog nasilja, a svaki četvrti roditelj bez znanja čime mu se dete bavi za računarom, on je ukazao da svi moramo da se zapitamo zašto je internet od jedne korisne stvari neophodne savremenom čoveku, prerastao u opasnost za našu decu.

Nažalost, deca nisu svesna da su u opasnosti i da su žrtve nekog oblika nasilja na internetu - vršnjačkog, nasilja na društvenim mrežama ili čak seksualnog uznemiravanja. Svako treće dete osnovnoškolskog uzrasta pretrpelo je u poslednje dve godine neku vrstu internet nasilja. Srednjoškolci su u tek 12 odsto slučajeva svesni onlajn nasilja nad sobom ili drugima i svesni potencijalnih rizika na internetu, a veliki problem predstavlja i to što čak 65 odsto profesora i nastavnika ne zna kako bi zaštitilo svoje učenike od ovog sve učestalijeg nasilja nad decom i učenicima.

Prema onome što smo saznali na konferenciji za štampu jeste da su roditelji „krizna“ grupa ovog problema, jer nemaju dovoljno saznanja o tome šta njihova deca rade na internetu i zbog činjenice da su deca danas informatički i što se interneta tiče pismenija od svojih roditelja. Individualni pristup problemu je neophodan, ali i uključivanje roditelja u aktivan program edukacije, kakav je upravo „Bezbedni na internetu - bezbedni u životu“, tokom kojeg će se uz razmenu iskustava, iskren razgovor i saznavanje o opasnostima koje internet nosi, roditelji lakše odupreti porastu ovog sve goreg tipa nasilja, pa i sajber- kriminala.

MONDO portal Igor Jurić, Tatjana Matić, Bezbedni na internetu - bezbedni u životu, Fondacija Tijana Jurić

Nasilje na internetu je globalan problem, koji je u porastu i dok s jedne strane pokušavamo da zaštitimo decu na internetu ne smemo im ograničiti bilo koji vid slobode. Mora se pronaći mera i način na koji će se to činiti. Uz učestvovanje civilnog sektora, neophodno je angažovanje institucija države, ali i mediji da se poveća svest o opasnostima. Deca se moraju upućivati na ono dobro prilikom korišćenja savremenih tehnologija. Tu se prvenstveno misli na korišćenje modernih tehnologija u svrhu učenja kroz zabavu i ozbiljnijih tipova modernog učenja, koje je u svetu sve popularnije, zbog čega će biti neophodna i promena načina obrazovanja u našoj zemlji.

Edukacije o bezbednoj upotrebi interneta Fondacije Tijana Jurić, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija prepoznalo je kao dobar način da se deci pruže informacije koje bi im pomogle da lako prepoznaju i prijave opasnost na internetu.

Smatramo da je ovaj projekat na konkursu našeg ministarstva bio jedan od boljih, a ono što ga izdvaja jeste činjenica da se ovde radi o obuci velikog broja dece.  Zajednički cilj nam je da radeći na edukaciji, zapravo radimo na prevenciji i zaštiti naše dece prilikom korišćenja interneta, jer ne postoji virtuelna stvarnost. Sve što se dešava na društvenim mrežama, i sve ono što deca čine koristeći savremene tehnologije, ponekad ima velike, tragične i ozbiljne posledice  u stvarnosti i po njihove živote“, istakla je državna sekretarka Tatjana Matić.

Državna sekretarka je ovom prilikom podsetila da će to ministarstvo za tri nedelje i zvanično otvoriti nacionalni kontakt centar za bezbednost dece na internetu, odnosno kol-centar koji će praktično predstavljati prvi institucionalni vid pomoći i podrške žrtvama zlostavljanja i uznemiravanja na internetu.

Vlada Srbije je donela uredbu o bezbednosti i zaštiti dece na internetu jer ovo više nije problem kojim može da se bavi samo civilni sektor, kakav je bio slučaj do pre nekoliko godina. U međuvremenu, ovaj problem je prerastao okvire sporadičnih događaja ili incidenata, i postao je svakodnevnica. Činjenica da smo doneli tu uredbu, kao i da smo u finalnoj fazi otvaranja kol-centra, svrstava nas u red zemalja koje su na vreme shvatile na koji način se trebaju izboriti, istakla je Matić dodavši i da decu ne smemo plašiti, ali da ih moramo zaštititi“, rekla je Matić.

Fondacija Tijane Juriće je jedna od više od 20 sličnih fondacija koje je resorno Ministarstvo finansiralo i od kojih se očekuje ozbiljan i temeljan pristup rešavanju problema, prvenstveno kroz edukaciju, ali i primenu stečenih iskustava, kako bi se predupredilo internet nasilje.