Sabic upozorava na zloupotrebu licnih podataka na portalu Moj doktor

  • Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Društvo

Pažnja- ako su vaši podaci na portalu "Moj doktor"

Izvor Tanjug
Izvor Tanjug

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić ocenio je danas da je stanje portala "Moj doktor", sa stanovišta zaštite podataka o ličnosti - zabrinjavajuće. Država negira te navode

Postojeće stanje,  kako kaže Šabić, otvara mogućnosti za kompromitaciju i zloupotrebu ličnih podataka.

Poverenik navodi da su postojeće, inicijalne šifre integrisanog zdravstvenog informacionog sistema, koji je uspostavilo Ministarstvo zdravlja, sasvim slabe i da ne predstavljaju praktično nikakvu zaštitu, te da je preko portala "Moj doktor"moguć lak, jednostavan pristup neovlašćenih osoba svim podacima u bazi.

U bazi se nalaze ime, prezime i JMBG pacijenta, ali i svi podaci o dijagnozama, anamnezama, terapiji, lekovima, uputi specijalistima, datumi poseta i kontrola.

Poverenik Rodoljub Šabić je preporučio građanima da, u odsustvu adekvatnih reakcija nadležnih, sami preduzmu ono što mogu u cilju zaštite svojih ličnih podataka.

 Šabić sugeriše građanima da u kontaktu sa svojim lekarima zatraže informaciju da li su promenili, individualizovali "šifre" koje su dobili prilikom aktiviranja portala "Moj doktor" i da u slučaju negativnog odgovora insistiraju da lekari to učine.

Navedeni podaci spadaju, po Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti, u kategoriju naročito osetljivih podataka, što podrazumeva posebne mere zaštite, a po Zakonu o pravima pacijenata pristup tim podacima moguć je samo postupajućim lekarima, a drugim osobama, osim uz pristanak pacijenta, isključivo na osnovu odluke suda.

"Štetno je, rizično i apsurdno da u stvarnosti pristup tim podacima ima, on-line, nedefinisan ali potencijalno veoma veliki broj neovlašćenih lica", istakao je Šabić.

Poverenik podseća da je još pre nekoliko meseci upozorio nadležno Ministarstvo zdravlja da uspostavlja sistem IZIS bez valjanog pravnog osnova i da nijedan relevantan zakon iz oblasti zdravstva trenutno ne daje takve mogućnosti.

KRIVI POJEDINCI; NE SISTEM

Sa druge strane, Ministarstvo zdravlja navodi da je Integrisani zdravstveni informacioni sistem (IZIS) apsolutno zaštićen i funkcioniše u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj dokumentaciji i evaluacijama u oblasti zdravlja.

U resornom ministarstvu navode da su preduzeli sve da se zaštiti baza podataka IZIS-a.

"Svaki neovlašćeni pristup, čak i ako se desio, nije posledica pasivnosti i nemarnosti Ministarstva zdravlja, već pojedinaca u zdravstvenoj ustanovi koji nisu znali da pravilno koriste dodeljenu šifru", navedeno je na sajtu ministarstva.

Pojašnjavaju da se sve eventualne manjkavosti pomenutog sistema otklanjaju u kontinuiranoj saradnji sa nadležnim institucijama, te da "nema razloga za bilo kakvu negativnu reakciju Poverenika, imajući u vidu da se baza podataka nalazi u Telekomu Srbije".

Navode da je implementacija IZIS-a počela na osnovu Zakona o zdravstvenoj dokumentaciji i evidencijama u oblasti zdravstva, koji je u primeni od 1. januara 2017. godine, a stupio je na snagu novembra meseca 2014. godine.

Zakon je predvideo ovlašćeno, odnosno odgovorno lice za vođenje različitih vrsta i oblika evidencije, a na navedeni Zakon, kako kažu, Poverenik za informacije od javnog značaja nije imao primedbe, da nije odredeno ko treba da rukovodi bazom podataka, odnosno IZIS-a kao celine.

Kako kažu, kada je Ministarstvo zdravlja počelo sa implementacijom tog sistema, tako je Poverenik počeo da iznosi primedbe da nije definisano, tj. zakonom regulisano ko se smatra rukovodiocem baze podataka.

"Ministarstvo zdravlja je iniciralo sastanke kod Poverenika, koji je pohvalio više puta takav gest Ministarstva, ali se u javnosti oglašavao kao da se Ministarstvo ponašalo krajnje pasivno, što nije tačno", navedeno je na sajtu ministzarstva.

Napominju i da su po nalogu Poverenika pripremili su Nacrt zakona o izmenama i dopunama zakona o zdravstvenoj dokumentaciji i evidencijama u oblasti zdravstva, koji je dostavljen i Povereniku na prethodno mišljenje, a pre upućivanja na mišljenje ostalim nadležnim organima, a sve u dogovoru sa Poverenikom.

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

PRIČE IZ SRPSKIH ZATVORA

MONDO & EU