• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U SLUŽBI DOMOVINE - 50 sklekova za dva minuta FOTO

Izvor mondo.rs

U Vojsci Srbije počelo je prijavljivanje kandidata za profesionalnu vojnu službu. Mondo je bio na testiranju kandidata u Gardi, elitnoj jedinici vojske.

Ministar odbrane Zoran Đorđević odobrio je popunu od ukupno 500 profesionalnih vojnika, a u Gardi će posao dobiti njih 59, od kojih će neki biti raspoređeni i u Vojnu policiju. U čitavoj Srbiji za 500 mesta prijavilo se više od 1.000 kandidata.

Plata gardista

Početna plata profesionalnih pripadnika Garde iznosi 33.000 dinara, a dobijaće i gardijski dodatak i 3.200 dinara za prevoz, uz plaćeno socijalno i zdravstveno osiguranje. Plaća se i prekovremeni rad, a onima koji žive van Beograda prevoz će biti nadoknađen do sume od 12.000 dinara mesečno. Gardisti imaju i beneficiran radni staž, pa dobijaju tri meseca staža na godinu, dok angažovani u vojnoj policiji dobijaju četiri meseca na godinu dana.

Vojni poziv je privlačan mladima, pa se za službu u Gardi prijavilo ukupno 113 kandidata iz cele Srbije, gotovo duplo više od potrebnog broja, od kojih 20 devojaka.

Oni su u ponedeljak ujutru došli u kasarnu Garde na Dedinju, gde su ih dočekali potpukovnik Dejan Veljović, načelnik Odeljenja Garde za ljudske resurse, i potpukovnik Čedo Rajković, pomoćnik komandanta Garde za podršku.

"Garda je jedinica naše vojske čija je tradicija među najdužim. Gardisti u plavim uniformama odmah se vide prilikom dočeka stranih državnika", rekao je Rajković kandidatima.

Veljović, koji je i predsednik Komisije za prijem kandidata u profesionalnu vojnu službu u Gardi, poželeo je kandidatima uspeh i rekao da će od 59 primljenih njih 49 biti raspoređeni kao strelci u pešadiji, dok će 10 biti vozači.

STROGA PROVERA, JOŠ STROŽI TESTOVI

Za prijem u službu u Gardi potrebno je proći stroge testove fizičke sposobnosti, kao i psihološke testove i bezbednosnu proveru.

"Bezbednosna provera za prijem u Gardu je duža nego u ostalim jedinicima i trajaće tri meseca, do maja, a konačan odabir za prijem u službu trebalo bi da bude završen do početka juna, kada će 59 od vas 113 dobiti posao", rekao je Veljović.

Dvovekovna tradicija

Knez Miloš Obrenović formirao je ličnu Gardu 1830. godine, a 12. maja 1838. godine osnivanje Garde je ozakonjeno ukazom kneževim ukazom. Na zastavi Kraljevske garde 1886. godine zlatnom žicom je izvezeno: "Za Veru, Kralja i Otačastvo - Kraljeva Garda". Srpski gardisti su u Prvom svetskom ratu starog i bolesnog kralja Petra Karađorđevića na rukama preneli preko albanskih planina. U Drugom svetskom ratu, deo gardista pridružio se Jugoslovenskoj vojsci u otadžbini kojom je komandovao bivši načelnik Štaba garde Dragoljub Draža Mihailović, a deo Narodnooslobodilačkoj vojsci, odnosno partizanima. Njih osmorica su prolašeni za narodne heroje. U ratovima u bivšoj Jugoslaviji poginulo je više oficira i vojnika Garde, a tokom NATO bombardovanja 1999. godine njih osam je dalo život braneći otadžbinu. Garda Vojske Srbije dobila je sadašnji naziv 2006. godine, a raniji naziv bio je Gardijska brigada.

Veljović je kandidatima preneo da je svaki kriterijum eliminacioni, što znači da za prijem svaki mora biti zadovoljen.

Rezultati na testovima se boduju a u obzir se uzima i školska sprema kandidata.

Po okončanju testova, ispunjavanja upitnika i bezbednosne provere, komisija će predložiti listu imena za prijem komandantu garde general majoru Milomiru Todoroviću, koji će doneti konačnu odluku.

Odabrani za službu u Gardi će po prijemu prvo sklopiti ugovor na šest meseci, a potom sledeći na tri godine i tako do 40. godine života, a za neke poslove u gardi i do 50 godine, precizirao je Veljović.

"Brinemo o našim ljudima i trudimo se da oni koji su službom u Gardi stekli značajno iskustvo posle navršene 40. godine života ne završe na ulici, nego da nastave rad u sistemu odbrane, pa je u tom smislu i pokrenuta inicijativa", kaže Veljović za Mondo.

Među osnovnim kriterijumima za prijem su i da kandidati moraju da imaju odslužen vojni rok sa oružjem i da su mlađi od 30 godina.

BILO JE I TUŽNIH...

Propisi su propisi, pa je tako jedan kandidat, nažalost, morao da napusti testiranje i pre početka jer je, na nesreću, baš juče napunio 30 godina, a dve su dve devojke diksvalifikovane jer nisu služile vojni rok sa oružjem.

Dok su kandidati na prvom lekarskom testu pred proveru fizičke sposobnosti, potpukovnik Veljović nam kaže da će primljeni u vojnu službu u Gardi dobiti čin razvodnika, uz mogućnost napredovanja do zastavnika.

"Ako među njima bude i onih koji će završiti fakultet uz vojnu službu, oni će kasnije moći da dobiju i čin oficira", navodi Veljović.

On ističe da Vojska, kao i svaki ozbiljan poslodavac, posebnu pažnju polaže na selekciju i angažovanje dobrih kadrova, a potom i na njihovo zadržavanje u službi.

Veljović precizira da su zadaci Garde, pored dočeka stranih državnika, i predstavljanje države u odavanju vojnih počasti, obezbeđenje Generalštaba Vojske Srbije, kao i logističko obezbeđenje većeg dela Beogradskog garnizona.

Pored ostalih kriterijuma koje je potrebno zadovoljiti, u Gardi kao elitnoj jedinici koja ima i reprezentativnu ulogu prednost imaju kandidati skladne telesne građe i viši od 175 centimetara.

Rigorozni testovi fizičke spremnosti

Testovi fizičke spremnosti nisu laki. Momci moraju da za dva minuta urade 30 sklekova, a devojke 11, što je dovoljno za prolaz i ocenu 2. Momcima za peticu potrebno da urade 48 sklekova za dva minuta, a devojkama 29. Na testu nema foliranja, jer pored svakog kandidata stoji oficir koji meri vreme i broji isključivo pravilne sklekove, dok se nepravilni ne broje. Norma za trbušnjake postavljena je za muškarce na 33 za dva minuta, a za devojke 30, što je dovoljno za prolaz. Petica zahteva 58 trbušnjaka za muškarce i 55 za žene. Svi testovi obavljaju se u prisustvu vojnog lekara.

Posle lekarskog pregleda sledi prvi test fizičkih sposobnosti, koji obuhvata sklekove, trbušnjake i trčanje.

Vojska je institucija u kojoj se poštuju stroga pravila, a jedno od njih nalaže da se test trčanja na 2.400 metara može obaviti ako je spoljna temperatura vazduha između 5 stepeni Celzijusa i 30 stepeni i u prisustvu vojnog lekara.

Pošto je temperatura februarskog jutra tek dva stepena, a vremenska prognoza ukazuje da neće dostići pet stepeni, taj test se odlaže.

Kandidati su stoga upućeni u salu za vežbanje, gde će raditi sklekove i trbušnjake, posle zagrevanja laganim vežbama.

"DA SLUŽIM NARODU"

Razgovaramo sa dvoje kandidata koji su uspešno prošli početne testove.

"Prijavio sam se jer želim da služim svom narodu i voljan sam da radim ovaj posao. Voleo bih da budem u Vojnoj policiji, to me privlači, veći je izazov i veći su fizički napori", kaže Aleksandar (20), koji redovno vežba i u dobroj je kondiciji.

On je za dva minuta uradio 50 pravilnih sklekova, čime je zaslužio najvišu ocenu.

Upitan šta očekuje od vojnog poziva, Aleksandar odgovara da bi prvo želeo da uđe u sistem odbrane, a potom i da napreduje.

"Ne bih voleo da ostanem razvodnik zauvek, cilj mi je napredovanje", kaže Aleksandar, koji dolazi iz Mladenovca.

Među devojkama se u prvi mah istakla Vanja (25) iz Požege, koja kaže da bi volela da bude profesionalni vojnik u Gardi.

Ona je za dva minuta uradila 21 sklek, što je vrlo dobar rezultat.

"Privlači me vojska i zato sam služila vojni rok. Posebno me privlače disciplina, timski rad i organizovanost", kaže Vanja.

Ona bi takođe htela da napreduje u vojnoj službi.

Ostavljamo zadihane Vanju i Aleksandra da se odmore pred sledeće testove.

Na izlazu iz zgrade u kojoj je sala za vežbanje zatičemo iskusne gardiste kako se pripremaju i vežbaju ezgercir i buduća postrojavanja pred stranim državnicima koji će posetiti Srbiju.

Potpukovnik Veljović na kraju ističe da je Vojska dobar domaćin i da će kandidati na kraju celodnevnog testiranja biti usluženi tradicionalnim vojničim pasuljem.

Mi im želimo sreću i prijem u profesionalnu vojnu službu.

Inicijalizacija u toku...

Komentari 87

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Srdjan

Nekad smo kao redovna vojska, radili po toliko pre doručka :-)

ffffff

Elitna jedinica vojske.HAHAHAHAHAH

Best

Koja kampanja..placa se prekovremeni rad?laz

Garda Vojske Srbije: Prijem kandidata za profesionalnu vojnu službu