• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Usvojen memorandum budžeta za 2009.

Vicepremijer Božidar Đelić izjavio da je vlada usvojila Memorandum o budžetu i ekonomskoj i fiskalnoj politici za narednu godinu, sa projekcijama za 2010. i 2011, čime se definiše makroekonomska stabilnost, niska inflacija, održavanje kursa dinara i dalje ubrzanje privrednog rasta

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić izjavio je da je Vlada Srbije usvojila Memorandum o budžetu i ekonomskoj i fiskalnoj politici za narednu godinu, sa projekcijama za 2010. i 2011.

Đelić je na konferenciji za novinare posle sednice vlade održane u četvrtak, rekao da se tim memorandumom strateški odredjuju pravci razvoja naše zemlje.

Memorandumom se definiše makroekonomska stabilnost, niska inflacija, održavanje kursa dinara, dalje ubrzanje privrednog rasta i najveći investicioni ciklus u istoriji Srbije, rekao je Djelić.

On je naveo da je namera da se stopa inflacije, sa prošlogodišnjih 10,1 odsto, smanji na četiri odsto 2011. godine čime bi Srbija, i u tom domenu, bila na nivou članica EU.

Istovremeno, kako je naveo, predvidjeno je dalje smanjenje učešća javne potrošnje u bruto domaćem proizvodu, i to sa 43,8 na oko 40 odsto BDP.

To znači da će javne finansije biti izbalansirane, sa blagim suficitom pri kraju perioda, da Srbija, ukoliko se potvrdi ovakav kurs ekonomske politike, neće ni na koji način imati dužničku krizu već će sve lakše otplaćivati dug, dok će se javni dug smanjiti na oko 20 odsto BDP, što je jedna od najnižih stopa u Evropi, naveo je vicepremijer.

Prema njegovim rečima, predvidjena stopa ekonomskog rasta za 2009. i 2010. godinu je 6,5 odsto, i ubrzanje u 2011. godini na 7,5 odsto.

"Očekujemo da jedan ovakav privredni rast dovede do povećanja BDP po glavi stanovnika sa 5.400 dolara krajem 2007. godine na 9.300 dolara 2011. godine, što predstavlja porast od 70 odsto", rekao je Djelić.

Prema njegovom mišljenju, jak makroekonomski okvir i privredni rast daju bazu za najveći investicioni ciklus u istoriji Srbije, pa je tako Memorandumom predvidjeno da se svake godine u Srbiji investira oko 10 milijardi evra.

Trećina ovih sredstava biće obezbedjena iz javnih finansija, a namera je da se taj novac iskoristi za Koridor 10, autoput do Crne Gore, obilaznicu oko Beograda, ali i za izgradnju mostova.

On je predočio da će druga trećina sredstava biti obezbedjena iz direktnih investicija, dok će ostatak novca predstavljati zaduživanje kod medjunarodnih finansijskih institucija i na tržištu kapitala.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image