• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Policija proverava navode Poverenika o F dijagnozi

Izvor Beta

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović naložio je proveru navoda da je jedna policijska uprava tražila podatke o građanima koji se leče od bolesti ili devijacija duha ili svesti.

On je negirao da je centrala MUP-a do sada prikupljala takve podatke.

Stefanović je novinarima rekao da nema informacije o tim navodima i da je naložio proveru i istakao da to svakako nema veze sa centralom MUP-a, a da će, ukoliko je neko napravio prekršaj, biti preduzete odgovarajuće mere.

Na pitanje da li je MUP do sada prikupljao takve podatke, Stefanović je rekao da MUP podatke prikuplja u skladu sa zakonom, koji jasno propisuje šta može, a šta ne.

"Videćemo o čemu se radi, ne bih da se izjašnjavam o onome o čemu ne znam ništa", rekao je Stefanović i istakao da će javnost biti obaveštena o rezultatima provere i o tome da li je bilo propusta.

Ako je neko napravio prekršaj, biće preduzete sve odgovarajuće mere, istakao je Stefanović.

Poverenik Rodoljub Šabić ranije danas je saopštio da je pokrenuo postupak nadzora u MUP-u nad primenom Zakona o zaštiti podataka o ličnosti jer je policijska uprava jednog grada od zdravstvene ustanove zatražila da im dostavi podatke građana koji se leče po osnovu zdravstvene šifre "F", odnosno od bolesti ili devijacija duha i svesti.

Šabić je u saopštenju naveo da je postupak nadzora nad MUP-om u primeni Zakona o zaštiti podataka o ličnosti pokrenu "povodom obraćanja zdravstvene ustanove od koje je policijska uprava njenog grada zatražila da dostavi lične podatke građana koji se leče po osnovu zdravstvene šifre 'F'".

Odgovor za osam dana

Poverenik je od MUP-a zatražio da mu u roku od osam dana dostavi Uputstvo o načinu organizacije i vršenja unutrašnjih poslova na bezbednosnom sektoru, kao i odgovore po kom pravnom osnovu se prikupljaju ti podaci, u koju svrhu, da li se prikupljaju i na teritoriji drugih policijskih uprava i da li, s obzirom da se traži ažuriranje, dosijei bezbednosnih sektora MUP već sadrže takve podatke o ličnosti građana. Po okončanju nadzora poverenik će o rezultatima nadzora, kao i merama koje će preduzeti obavestiti javnost, piše u saopštenju.

U aktu policijske uprave kojim se podaci zahtevaju navedeno je da su potrebni "kako bi se moglo postupiti po Uputstvu o načinu organizacije i vršenju unutrašnjih poslova na bezbednosnom sektoru, i kako bi se na adekvatan način ažurirao dosije sektora".

Poverenik je ocenio da je navedena obrada podataka o ličnosti građana najblaže rečeno ekstremno problematična i sa stanovišta svrhe i srazmere, i pogotovo sa stanovišta dopuštenosti, odnosno zakonitosti.

"'F' dijagnoza obuhvata veliki broj, nekoliko stotina bolesti ili devijacija duha i svesti (Alchajmerova i Parkinsonova bolest, šizofrenija, depresija, manije, fobije ali i hipohondrije, reakcije na stres, problemi vezani za konzumiranje alkohola i nikotina, poremećaji hranjenja, bulimija i anoreksija, noćne more i strahovi, mesečarenje, nedostatak seksualne želje, transseksualizam...), dakle, podataka od kojih je za veliku većinu teško i pretpostaviti smisao i svrhu odnosno srazmeru obrade od strane policije", naveo je poverenik.

Prema njegovim rečima, obrada ličnih podataka uopšte, a pogotovo naročito osetljivih podataka, kao što su medicinski ne može se zasnivati na podzakonskom aktu, kao što je uputstvo, već samo na zakonu.

Komentari 44

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

HIT

Botovi, pa vi imate niste normalni

Aleksandar

Pa zar ti podaci ne bi mogli biti relevantni MUP-u prilikom donošenja odluke o izdavanju dozvole za držanje vatrenog oružja. Posle, kada se desi incident, javiće se dušebrižnici i osuti salvu napada na MUP, koji navodno nije vodio računa kome je izdao dozvolu za držanje oružja. Slovo F u lekarskoj dijagnozi označava skup dijagnoza koje opisuju devijaciju duha i svesti, a nakon slova dolazi kombinacija brojeva koja detaljnije govori o kojoj se tačno dijagnozi radi.

Maki

Ne vidim zasto bi Sabica to trebalo da interesuje? Postoje neke stvari koje gradjane ne moraju da znaju a ticu se poslova policije na unapredjenju bezbednosti drzave.