Zenski zatvor u Pozarevcu Najstarija osudjenica ima 83 godine

  • Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Društvo

U požarevačkom zatvoru živi i baka od 83 godine

Izvor MONDO/Tanjug
Izvor MONDO/Tanjug

U požarevačkom zatvoru, jedinom ženskom zatvoru u Srbiji, kaznu trenutno izdržava oko 300 osuđenica. Među njima su maloletnice, majke, porodilje, ali i bake. Najstarija zatvorenica Milica ima 83 godine i izdržava kaznu za ubistvo.

U Kazneno-popravnom zavodu za žene u Požarevcu kaznu trenutno služi 298 osuđenica, iako je predviđeno da u zatvoru bude najviše 250 žena.

287 zatvorenica osuđeno je za krivična dela, a 12 prekršajno kažnjeno.

U jedinom ženskom zatvoru u Srbiji, koji je izgrađen davne 1874. godine, kazne izdržavaju i maloletnice, odnosno sve osuđene žene, nezavisno od visine izrečene kazne, vrste krivičnog dela, povrata, mesta boravka, godina starosti ili državljanstva.

Raspon kazni kreće se od nekoliko dana do preko 30 godina.

"Najteža krivična dela za koje zatvorenice služe kazne su ubistva, a najčešća krađe", kaže upravik zatvora Radojica Šutović.

Oko 14 odsto, od ukupnog broja osuđenica, osuđeno je zbog ubistva, a najstarija među njima je Milica Todorović koja ima 83 godine.

Osuđena je zbog teškog ubistva na 10 godina zatvora jer je nožem 14 puta izbola zeta, odnosno muža svoje pokojne sestre. U zatvoru će biti još dve godine, pošto joj kazna ističe u novembru 2019. godine.

Pogledajte

00:00
Radojica Šutović, upravnik KPZ za žene Požarevac - izjava
Radojica Šutović, upravnik KPZ za žene Požarevac - izjava
Izvor: Tanjug
Izvor: Tanjug

U požarevačkom zatvoru ima i sve više žena koje su osuđene zbog zloupotrebe službenog položaja, odnosno zloupotreba velikih novčanih iznosa.

Robijaju i trudnice, ali i majke koje u zatvoru borave sa decom i za njih su obezbeđene posebne prostorije u zatvoru, koje su opremeljene prema njihovim potrebama.

Tu se trenutno nalazi pet osuđenica koje su trudne i četiri osuđenice sa decom, a u zatvoru tvrde da one u zatvoru imaju dobre uslove.

"One se porađaju u bolnici u Požarevcu i u matičnoj knjizi rođenih ne ostaje trag da je dete rođeno u zatvoru, već u gradskoj bolnici u Požarevcu", kaže upravink jedinog ženskog zatvora u Srbiji.

Prema njegovim rečima, zatvorske porodilje i njihove bebe možda imaju čak i bolji tretman od drugih novorođenčadi.

"Mi imamo moralnu obavezu zbog okolnosti u kojima se nalaze da se više angažujemo kako im ne bi ništa falilo, da deca budu uredna i da uvek imaju adekvatnu negu pedijatra", ističe upravnik.

Od četiri bebe, u zatvoru su trenutno tri dečaka, stara devet, četiri i tri meseca i jedna devojčica od sedam meseci.

MONDO s bebama u ženskom zatvoru

Zatvor ima svog doktora i čeriri medicinske sestre. Lekari specijalisti, psihijatri, ginekolozi i stomatolozi dolaze dva puta mesečno ili po popotrebi.

Upravnik zatvora kaže da su između 40 i 45 odsto osuđenica narkomanke, a da je nekoliko njih trenutno na programu za odvikavanje od droga.

"Pokušavamo u zadnjih nekoliko godina da im pomognemo na sve načine i da im obezbedimo sredstva za odvikavanje. Sredstva koja se izdvajaju za to nisu mala, ali ona moraju da se obezbede i obezbeđuju se", objašnjava Šutović.

Prema njegovim rečima, procenat povratnica u ovom zatvoru je od 30 do 35 odsto, što je duplo manji procenat u odnosu na muške zatvore.

Kaže da bez društvenog sistema i okvira koji će da ih prihvati kada izađu sa izdržavanja kazne, teško da vaspitači u zatvoru mogu mnogo da im pomognu.

Međutim, dodaje, poslednjim Zakonom o izvršenju krivičnih sankcija i Pravilnikom je određeno da se pripremi obavezni program pripreme za lica pred otpust sa izdržavanja kazne.

"Mi procenjujemo za koja je lica neophodna priprema za otpust i onda se stupa u kontakt sa centrima za socijalni rad, drugim ustanovama i institucijama koje treba da ih preduzmu...", navodi upravnik.

Pogledajte

00:00
Zatvor za žene u Požarevcu
Zatvor za žene u Požarevcu
Izvor: Tanjug
Izvor: Tanjug

Požarevački zatvor ženama obezbeđuje opismenjavanje, kao i obuke za rad zbog kasnijeg reintgrisanja u društvo.

Da bi se osuđenice školovale zatvor sarađuje sa Osnovnom školom "Sveti Sava" iz Požarevca, tako da 11 žena trenutno svakog radnog dana pohađa 5. i 6. razred osnovne škole. Takođe, da bi se po izlasku iz zatvora što uspešnije reintegrisale u društvo, zatvor već duže vreme sarađuje sa Nacionalnom službom za zapošljavanje u okviru Programa obuke za aktivno traženje posla.

Aktuelna je i sertifikovanaobuka za krojenje i šivenje, koju trenutno pohada 18 osuđenica, a jednom nedeljno osuđenice posećuje svešteno lice.

U Zatvoru se takođe organizuju kulturne, radne, zabavne i sportsko-rekreativne aktivnosti, kao i dramska i likovna sekcija, specijalizovani program "Zdravi stilovi života", a povremeno i šahovski i odbojkaški turniri. Oko 75 do 80 odsto radno aktivnih osuđenica radi na ekonomiji zavoda u bašti, plastenicima ili u krojačkom pogonu.

Smeštajni kapaciteti zatvora uskoro bi trebalo da budu povećani na 320 mesta, pošto je iz Ministarstva pravde najavljeno da će u junu početi izgradnja novog paviljona, kao i renoviranje postojećeg objekta.

Prepun ženski zatvor, gradi se novi paviljon

Inicijalizacija u toku...

Komentari 16

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Baki

Znači ako je dete rođeno u Požarevcu onda mu je majka poreklom iz zatvora?

Krstivoj

Izbola coeka 14 puta i osudjena na 10 godina. Pravda u RS

Samo

Kao prvo rodno pravo u Srbiji je veoma jako, zaostatak SFRJ. Oduzeti pravo roditeljima na dete je prakticno nemoguće (ako niste Marija Mali), dobiti pravo na dete još teze. Hraniteljske porodice ne dobijaju toliko novca koliko se misli sem onih profitera koji ih skupljaju kao sličice pa na osnovu toga prave neku razliku i "zaradjuju".

PRIČE IZ SRPSKIH ZATVORA

MONDO & EU

loader