Društvo

Ministar o zaustavljanju gimanzijalaca na granici: Problem dokumentacija

Izvor mondo.rs

Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio da je Deveta beogradska gimnazija, čiji su đaci nedavno morali da putuju u Sloveniju preko Mađarske jer im hrvatska policija nije dozvolila ulaz u tu zemlju, uradila kompletnu pripremu ekskurzije


  Mađutim, kako navodi problem je bio u nepotpunoj dokumentaciji za jedan od tri autobusa koje je angažovala turistička agencija.

Navodeći da se novi pravilnik primenjuje od marta i da su "svi upoznati" sa njegovim odredbama, ministar je najavio da će organizatori đačkih ekskurzija koji ne poštuju odredbe tog pravilnika, biti sankcionisani.


"Do sada je bilo nekoliko prijava nepravilnosti i svaka od njih je u proceduri. U narednom periodu utvrdiće se kolike su dnevnice nastavnika, koliki uticaj ima savet roditelja na realizaciju putovanja, zašto se ne poštuje organizacija putovanja u zemlji za sve osim maturante, zašto odlazi manji broj nastavnika u odnosu na pravilnik. Ovo su samo neka od pitanja koje ćemo postaviti organizatorima putovanja", naveo je Šarčević a prenelo Ministarstvo prosvete.

Komentarišući slučaj gimnazijalaca iz Prokuplja koji su napadnuti tokom ekskurzije u Italiji, Šarčević je rekao da se detalji istrage očekuju "u narednim danima".

Dodao je da će se u narednom periodu raditi na većem angažovanju saveta roditelja i uključivanju đačkih zadruga u proceduru organizacije ekskurzija kako bi putovanje bilo kvalitetnije i jeftinije.