Društvo

"Srbija MORA da poveća stopu rađanja, edukacija će biti dostupna svima"

Izvor mondo.rs Izvor Beta

Srbija kao i ceo region, suočava se s negativnim demografskim trendovima i starenjem, a kao odgovor na ta pitanja Vlada sprovodi niz mera među kojima je i Strategija podsticanja rađanja, kaže ministarka Slavica Đukić Dejanović.

"Strategija je doneta sa primarnim ciljem da se poveća stopa rađanja" istakla je Ðukić Dejanović na Samitu u Najrobiju koji je okupio više od 6.000 učesnika iz čitavog sveta posvećenom obeležavanju 25 godina od održavanja Međunarodne konferencije o stanovnišvu i razvoju u Keniji (ICPD).

Ministarka je potvrdila da će Vlada u skladu sa Nacionalnim programom za očuvanje i unapređenje seksualnog i reproduktivnog zdravlja nastaviti rad na poboljšanju uslova za planiranje porodice.

"Edukacija o reproduktivnom zdravlju mora biti dostupna svima bez izuzetka" rekla je ona i navela da su veoma važne aktivnosti usmerene ka okončanju rodno zasnovanog nasilja.

ICPD je ustanovljen u Kairu 1994. godine, kada je 179 zemalja potpisalo Program akcije, dokument koji je označio suštinsku promenu u načinu razumevanja pitanja stanovništva i razvoja.

Delegati iz čitavog sveta složili su se da su ljudska prava, uključujući reproduktivna prava, od suštinskog značaja za razvoj i da je osnaživanje žena i devojaka preduslov i put ka blagostanju i održivom razvoju.