Društvo

Deo radnika "Pošte Srbije" u štrajku dobio suspenzije

Izvor mondo.rs

Samostalni sindikat poštanskih radnika saopštio je da su uručene suspenzije za više od 200 zaposlenih iz Sombora, Zrenjanina i Novog Sada.

Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

U Poslovnoj jedinici Pošte Novi Sad koja obuhvata Novi Sad i okolna mesta do sada je suspendovano 122 radnika, što je oko 10 odsto ukupnog broja zaposlenih, tvrde radnici.

U znak protesta suspendovani radnici vezali su se lancima ispred zgrade pošte. U Jarčujku kod Kraljeva danas je zabeležen nemio događaj kada je radnik pošte na svom radnom mestu pokušao da preseče vene.

U saopštenju Sindikata se navodi da ovaj broj suspendovanih radnika verovatno nije potpun i poručuje da ih nikakve suspenzije neće sprečiti da istraju u borbi.

Obustava rada dela zaposlenih u Pošti Srbije počela je 2. decembra. Oni su odbili ponudu poslovodstva da se od iduće godine masa zarada u Pošti poveća za 10 odsto, a da najveće povišice dobiju zaposleni sa najmanjim primanjima, tražeći da im se zarada izjednači sa republički prosekom.

Uprava Javnog preduzeća "Pošta Srbije" ocenila je da grupa radnika tog preduzeća sprovodi štrajk koji je "nezakonit".

Vlada Srbije apelovala je pre dva dana na zaposlene u JP "Pošta Srbije" koji su obustavili rad, da "prepoznaju ozbiljnost situacije i prihvate najvišu ponudu koju država može u ovom momentu da im pruži, a to je povećanje ukupne mase zarada od 10%".

Međutim, radnici to za sada odbijaju.