Društvo

"Antimigrantski skup u Beogradu je bio fijasko za promotere rasizma"

Autor Aleksandar Nastevski Izvor mondo.rs

Udruženje građana "Info park" izrazilo je protest zbog održavanja antimigrantskog skupa u Beogradu, kada su čak i kamenovane prostorije Komesarijata za izbeglice tokom šetnje tzv. "narodnih patrola".

Ova organizacija koja se godinama brine o zribjavanju migranata u Beogradu i Srbiji ističe da taj "ekstremistički skup", održan 8. marta u Beogradu, nije smeo da bude dozvoljen jer je u pozivu organizatora tog skupa bilo i elemenata krivičnih dela "protiv UREĐENJA i BEZBEDNOSTI Srbije"! 

"Pozivom organizatora koje je uznemirio građane širene su lažne vesti, te je raspirivana verska i nacionalna mržnja prema migrantima. Na Facebook stranici skupa su iznošene tvrdnje da su migranti prethodnica vojske ISIS-a, te su građani pozivani na ilegalno naoružavanje u cilju 'samoodbrane'", navodi se u saopštenju.

Inače, nekoliko organizacija civilnog društva je MUP-u Savski venac i Upravi policije dostavilo, kako se navodi, sve neophodne informacije koje ukazuju na rizik od izbijanja nasilja, te ih pozvali da postupe u skladu sa Zakonom o javnom okupljanju.

"Poruke izrečene na ovom skupu u suštini se ne razlikuju od onih koje se u Evropi mogu čuti na neonacističkim događajima što pokazuje da je poziv Info Parka na zabranu ovog i svih sličnih budućih događaja bio opravdan", ističe se u tom udruženju i izražava negodovanje što je uopšte dozvoljeno da se takav skup održi, podsećajući i na reči predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je delovanje takvih snaga i izjava nazvao "fašističkim".

Skromna posećenost navedenog skupa predstavljao je "fijasko za promotere rasističkih, ksenofobnih i antimigrantskih stavova i dokazao nepopularnost ideja mržnje i rasizma među građanima Srbije", ali je, kako ističe Info Park, "došlo do nasilja" i ovim osudila pokušaj kamenovanja državne ustanove “Miksalište” koju vodi Komesarijat za izbeglice i migracije Srbije.

Među prisutnima na skupu primećena su, kako ova organizacija tvrdi, lica koja su krivično gonjena zbog nasilja nad LGBT+ građanima, Romima i pripadnicima drugih manjina.

Info Park još jednom poziva nadležne organe da preduzmu sve potrebe mere da bi sprečilo dalje delovanje ovakvih organizacija i pokreta.

Pomenuti antimigrantski skup održan je u centru Beograda, a organizovale su ga takozvane "Narodne patrole", koje su dospele u žižu javnosti, po presretanjima i pretnjama koje su tokom noći upućivali imigrantima u centru Beograda. 

Na tom skupu mahalo se srpskim i grčkim zastavama, a bilo je i obeležja i haškog osuđenika Ratka Mladića, a skup od 200 ljudi krenuo je od zgrade Vlade Srbije u šetnju ulicama prestonice, i to u delovima, gde najviše borave izbeglice i imigranti. 

"Narodne patrole" su poznate po tome da su "zavodile red po svojoj proceni" po beogradskim ulicama, a čine ih uglavnom mlađi korpulentni mladići obučeni u crno sa kapuljačama.

Inače, neki koji se predstavljaju kao članovi tih "patrola" objavljivali su i video snimke na društvenim mrežama gde su govorili o navodnim "grafitima" (oznakama) koje su izbeglice i imigranti ostavljali za sobom, gde su isticali, kako se tu radi o navodnom simbolu "svetog rata", optužujući imigrante i izbeglice da su "džihadisti".