Društvo

Sindikat traži obustavu rada u vrtićima zbog koronavirusa

Izvor mondo.rs Izvor Beta

Samostalni sindikat predškolskog vaspitanja i obrazovanja Srbije uputio je danas dopis ministru prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladenu Šarčeviću kojim traže obustavu rada u preškolskim ustanovama na određeno vreme.

"Dužnost mi je da vas obavestim da među zaposlenim u predškolskim ustanovama Srbije vlada velika zabrinutost povodom epidemiološke situacije - proglašenjem pandemije koronavirusa u svetu i pojavom obolelih u našoj zemlji", navodi se u saopštenju sindikata.

Dodaje se da su ustanove samoinicijativlo pojačale higijenske i profilaktičke mere i da su predškolskim ustanovama dostavljena uputstva o preventivnim merama u cilju sprečavanjg prenošenja i širenja infekcije, ali da su zaposleni mišljenja da su te mere kontradiktorne, jer zahtevaju dodatan broj izvršilaca.

Možda će vas zanimati

 "Virusi se kod dece predškolskog uzrasta najbrže šire, jer deca dodiruju nos, lice i usta. Stavljaju igračke u usta, u igri su neprekidno u kontaktu sa vršnjacima, a neizvodljivo je pranje ruku nakon svakog kontakta", naglašava sindikat.

Ističu da su dodatanom riziku izložene pogranične opštine, gde je veliki protok ljudi iz inostranstva.