Privatna škola"Ruđer Bošković" radi kao i ostale škole, kaže ministar

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao da nije tačno da će privatna škola "Ruđer Bošković" od ponedeljka imati onlajn nastavu. "I ova škola će poštovati sva uputstva države Srbije i da ne treba širiti dezinformacije o tome", rekao je Lončar.

Mondo/ Stefan Stojanović Osnovna škola "MIka Petrović Alas"

Iako Vlada Srbije (još) nije donela odluku o privremenoj obustavi nastave u školama u Srbiji, a epidemiolozi tvrde da za tim (još) nema potrebe, pojedine škole su to već same učinile.

U nekoliko škola - čačanskoj gimnaziji, Ekonomskoj školi u Čačku, kao i u Osnovnoj školi "Mika Petrović "Alas" - direktori su, u dogovoru sa nastavnim osobljem, a nakon informacija o pojavi korona virusu u vezi sa tim ustanovama, odlučili da obustave nastavu.

Prema saznanjima MONDA, direktorka škole "Mika Petrović Alas" na Dorćolu u Beogradu u četvrtak je više puta pokušavala da dobije nekog u Ministarstvu prosvete, kao i na dežurne telefone date u vezi sa korona virusom, ali joj se niko nije javio, pa je donela odluku da obavesti učenike svih razreda da danas (petak) ne dolaze u školu. U toj ustanovi je kod jednog zakupca školskog prostora utvrđen korona virus, pa je ova mera doneta kao predostrožnost.

Ali, ova škola i Ekonomska gimnazija će već u ponedeljak normalno raditi.

U međuvremenu, reagovao je ministar prosvete Mladen Šarčević, koji je kritikovao direktore tih škola zbog toga što su "samoinicijatoivno" doneli odluke o obustavi nastave i najavio je da će im poslati inspekcije.

Međutim, u međuvremenu je stigla informacija da će se za učenike privatne osnovne škole i gimnazije "Ruđer Bošković"nastava  održavati onlajn, a "Večernje novosti" su objavile da je reč o školi čiji je jedan od osnivača i bivši direktor upravo ministar Šarčević.

"Škola ima sve neophodne resurse za organizaciju onlajn nastave. Sva uputstva i informacije ćete dobiti mejlom u ponedeljak, kada ovaj oblik nastave počinje sa radom. Molimo vas da učenici ponesu sve knjige i sveske svojim kućama a učenici koji su odsutni to mogu učiniti tokom današnjeg i sutrašnjeg dana od 9 do 14 sati. Uprava škole", navodi se u SMS poruci koja je poslata roditeljima učenika ove škole.

Na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, ministar zdravlja Zlatibor Lončar demantovao je da će privatna škola "Ruđer Bošković" čiji je vlasnik ministar prosvete Mladen Šarčević, od ponedeljka obustaviti nastavu.

Odgovarajući na pitanja novinara u Vladi Srbije rekao da će škola "Ruđer Bošković" poštovati sva uputstva države Srbije i da ne treba širiti dezinformacije o tome.

Kada je reč o zatvaranju svih škola, ministar je rekao da je vlada odlučila da poštuju odluke stručnjaka i da je procena da škole još nije potrebno zatvarati.

"Za građane najvažnije što se u ovom momentu apsolutno za svakog obolelog zna kako je zaražen i može da se prati tok bolesti i ispitaju svi koji su bili sa njim u kontaktu, a od toga zavisi da li je situacija pod kontrolom", rekao je Lončar.