Društvo

Grad za primer: Više od 140 volontera u Somboru pomaže stare i bolesne

Crveni krst Grada Sombora oformio je Volonterski centar za podršku licima starijim od 60 godina, u cilju smanjenja rizika od zaraze korona virusom.

Izvor: Mondo

Zahvaljujući humanim i solidarnim ljudima, kojih trenutno u somborskom Centru ima više od 140, uspevaju da pokriju sve potrebe starih i bolesnih, kako u gradu, tako i u naseljenim mestima.

Stanovnici grada i naseljenih mesta obavešteni su o dostupnosti Centra, putem medija, društvenih mreža i letaka koji su podeljeni domaćinstvima. 

"Svrha formiranja Centra jeste da se kupuju osnovne životne namirnice našim starijim sugrađanima, lekovi, i da se odlazi, po potrebi, kod lekara. Za sada uspevamo da pokrijemo sve potrebe, zahvaljujući našim ljudima koji su i ovaj put pokazali svoju humanost", kaže Biljana Klipa.

Inače, više od 140 lica, što u gradu, što u naseljenim mestima, prijavilo se da pomogne starijim sugrađanima u Somboru, a Centar ih očekuje još. 


"Ono što jeste bitno i što moramo napomenuti, to je da svi naši volonteri imaju legitimacije, da su vidno obeleženi, da ne ulaze u kuće starijih sugrađana, da sa sobom imaju evidencije u kojima je navedeno šta je to potrebno da se kupi, koliko sredstava su dobili od naših sugrađana, a po povratku i kupovini namirnica po koje su išli, u obavezi su da svakom sugrađaninu donesu fiskalni račun, da donesu kusur, i da taj neko ko im je dao ta sredstva potpiše da je primio namirnice, račun i kusur", kaže Biljana i napominje da su sve usluge Centra besplatne.

Prema Biljaninim rečima, iako za sada uspevaju da pokriju sve potrebe svojih sugrađana, novi volonteri su uvek dobrodošli.

"Poziv za nove volontere uvek je otvoren, te ako imate volju i malo slobodnog vremena, možete nam se pridružiti pozivom na broj 025/412-737 ili doći lično u prostorije Crvenog krsta, u ulicu Apatinski put, broj 19 u Somboru", kaže Klipa i dodaje da je njihova organizacija, pored Volonterskog centra, obezbedila i odnošenje toplih obroka na kućne adrese starijih i bolesnih Somboraca, korisnika Narodne kuhinje. 

"Ukoliko imate više od 60 godina života, hronično ste oboleli, iz Sombora ste ili nekog od somborskih sela, i ukoliko vam je potrebna podrška Volonterskog centra, pozovite Crveni krst Sombor na brojeve telefona: 060/505-39-34 ili 064/069-82-47", istakla je Biljana Klipa, sekretar ove organizacije.