Kon: Ako se negde pojavi ŽARIŠTE, ono će biti ZATVORENO ODMAH i bez PARDONA

Epidemiolog Predrag Kon rekao je povodom najava o mogućem karantinu za pojedine gradove, da će svuda gde se pojavi žarište korona virusa, to mesto biti ODMAH i BEZ PARDONA ZATVORENO!

Predrag Kon je naveo da ne može da priča o najavama da bi pojedine opštine u Beogradu mogle da bude u karantinu, ali je dodao da je činjenica da je oko polovine zaraženih u Beogradu (158 potvrđenih slučajeva)

"Beograd je sa dodatnim rizikom zbog najveće gustine naseljenosti i broja stanovnika", ocenio je Kon i dodao da u ovom trenutku neće biti popuštanja mera

Kon je poručio da ukoliko na primer se utrostruči broj zaraženih u Beogradu da je onda verovatno da će se razmišljati i o novim merama daljeg smanjivanja kontakta među ljudima. 

"Ako se negde pojavi zarište, to zarište će biti zatvoreno i to bez pardona!", istakao je Kon.

Direktorka Instituta "Batut" Darija Kisić Tepavčević je rekla da bez obzira na povećan broj testiranja, suština ove borbe sa korona virusom je socijalna izolacija.

"Svaka dalja kontrola bi značila sprečavanje putovanja iz grada u grad i dalje širenje infekcije", rekla je Kisić.

Ona je napomenula da ni masovna testiranja neće mnogo pomoći, ako se nastavi dalje kretanje ljudi.

Osnova borbe je samoizolacija uz socijalno distanciranje, poručila je direktorka Instituta "Batut".

Ona je poručila da će prostor za izolaciju na beogradskom Sajmu biti mera kojom će svaki zaraženi da zaštiti svoju porodicu.

Valjevo (38 potvrđenih slučajeva) spada među tri grada sa najvećim brojem potvrđenih zaraženih, proed Beograda i Niša (40 potvrđenih slučajeva).

"Kod najvećeg broja se može ustanoviti njihov kontakt sa osobom kod koje je potvrđena infekcija i to odražava intezitet bliskih kontakta", navela je Kisić Tepavčević.

Inače, mediji u Srbiji su danas pisali o tome da bi pojedine beogradske opštine mogle da budu stavljene u karantin, ukoliko dođe do pogoršanja epidemiološke situacije, kao i neka druga žaritšta.