Društvo

Kon o šetanju pasa: Nisam pitan,ali PODRŽAVAM svako ograničavanje kontakata

Izvor mondo.rs

Epidemiolog Predrag Kon objasnio stav o ukidanju dozvole za šetanje pasa u ograničenom vremenskom periodu od 20 do 21 čas u vreme kada je na snazi policijski čas.

Izvor: MONDO/Predrag Vujić

Nakon što je Vlada Srbije ukinula dozvolu vlasnicima pasa da šetaju svoje ljubimce u periodu od 20 do 21 čas, na 20 minuta, u vreme dok je na snazi zabrana kretanja, oni su veoma žučno negodovali na društvenim mrežama.

Novinar Slaviša Lekić je na Facebook-u to pitao epidemiloga Predraga Kona, koji mu je rekao da to nije odluka struke.

Na današnjoj konferenciji za novinare, Kon je objasnio situaciju oko šetanja pasa.

"Potpuno otvoreno da kažem - ja lično i struka uvek će stati iza svega što podrazumeva smanjenje bilo kakvih kontakata uopšte. Što se tiče izlazaka pasa, odnosno šetanja pasa, direktno smo pitani (struka) i rekli smo da mogu da izlaze, međutim dogodile su se zloupotrebe u tom periodu od 20 do 21 čas. To je suština - svaka mogućnost zloupotrebe više nema veze s strukom, već kako će se to razrešiti. U takvoj odluci, struka, bar ja lično, nisam pitan. To ne znači da ne podržavam svaku odluku koja će sprečavati svake kontakte i masovna okupljanja u to vreme", rekao je Kon.

Naglasio je da nikada u svojoj karijeri do sada nije bio u situaciji da država toliko podržava struku kao sada.

 Vlasnicima pasa bilo je dozvoljeno da šetaju kućne ljubimce u periodu od 20 do 21 čas od kada je policijski čas produžen od 17 sati do 5 ujutru. Posle mnogobrojnih apela, molbi, poziva, policija je napravila ustupak i dozvolila građanima koji imaju pse da ih šetaju 20 minuta i to na 200 metara od udaljenosti od zgrade u kojoj žive. MUP je tada upozorio da će dozvola biti ukinuta ako bude zloupotreba.

Ali, ova odluka od juče više nije na snazi. Tačnije - UKINUTA JE OVA DOZVOLA!

"Vodeći se mišljenjem struke, Vlada Republike Srbije odlučila je da povuče odluku o dozvoljenoj šetnji kućnih ljubimaca u trajanju od 20 minuta između 20 i 21 čas", navedeno je u jučerašnjem saopštenju vlade.