Društvo

Prošla je proba male mature, evo kakve su rezultate osmaci ostvarili

Izvor mondo.rs

Osmaci su "pregurali" probu male mature, koja se prvi put organizovala online, evo kakvi su rezultati ostvareni na nacionalnom nivou.

• iz srpskog/maternjeg jezika 13,68 poena
• iz matematike 13,56 poena
• na kombinovanom testu 14,63 poena

Ministarstvo prosvete je istaklo u saopštenju da se navedeni rezultati ne mogu porediti sa rezultatima završnih ispita u proteklom periodu, imajući u vidu tip i vrstu testova, kao i njihovu namenu. 

Takođe, stiče se utisak da je veliki broj učenika samostalno rešavao testove i iskoristio test za samoprocenu znanja na najbolji mogući način za dalje planiranje.

Od ukupno 68. 504 učenika osmog razreda, maternji jezik je rešavalo 63.215, matematiku 62.220 i kombinovani test 62.863 učenika.

Kako je Ministarstvo navelo testovi za samoprocenu znanja kreirani su na osnovu obrazovnih standarda za kraj osnovnog obrazovanja i vaspitanja i sadrže pitanja iz nastavnih sadržaja od V do VIII razreda.

Učenici osmog razreda, od danas, 27. aprila 2020. godine, preko sajta www.mojaucionica.gov.rs, preko kojeg su i realizovali test za samoprocenu znanja, mogu preuzeti testove i rešenja sa prethodnih završnih ispita koje su rešavale generacije malih maturanata u periodu od 2011. do 2019. godine.

Ovo je još jedan vid podrške za pripremu završnog ispita za osmake koji se pripremaju za malu maturu učenjem na daljinu, navodi se u saopštenju.

Ovi materijali za učenje biće dostupni do kraja juna, a mali maturanti mogu u bilo koje vreme pristupiti platformi i preuzeti željene testove iz srpskog, odnosno maternjeg jezika i matematike, kao i kombinovanog testa.

Pored testova moći će da preuzmu i rešenja koja će im pomoći da procene znanje.