Društvo

A kako su prošli kriminalci tokom vanrednog stanja...

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Tokom 50 dana od početka vanrednog stanja, Tužilaštvu za organizovani kriminal niko nije privođen i nisu pokretane nove istrage.

Međutim, ovo tužilaštvo je nastavilo rad na pokrenutim slučajevima, podizalo je optužbe i ulagalo žalbe.

Tako je u vreme vanrednog stanja tužilaštvo sudu podnelo šest optužnica kojima je obuhvaćeno 46 okrivljenih, kažu za Tanjug u tužilaštvu za organizovani kriminal.

Jedna od ovih optužnica tiče se slučaja u kojem su sarađivali pravosudni organi Srbije i Finske u vezi s proizvodnjom i prodajom marihuane u skandinavskim državama.

Tokom 50 dana vanrednog stanja podnete su žalbe u četiri predmeta iz nadležnosti tužilaštva za organizovani kriminal.

Sve su podnete Apelacionom sudu u Beogradu.

Kada su u pitanju suđenja, u tuzilaštvu kažu da su se ona održavala uz prisustvo tužioca ukoliko su bili ispunjeni svi drugi procesni uslovi, a u skladu sa obaveznim uputvstvom za rad koje je donelo Republičko javno tužilaštvo na početku vanrednog stanja.

U istražnim pritvorskim predmetima se, kako kažu, postupalo kao u redovnom stanju, jer oni ne trpe odlaganja, ali se radilo uz sve obavezne mere bezbednosti i zaštite od zaraze korona virusom.

Zaposleni u ovom tužilaštvu, kao i u drugim, radili su prema mogućnostima i obavezama mahom od kuće, elektronskim putem.