Društvo

Vojska intervenisala u Šidu, privedeno 18 migranata, meštani odahnuli

Izvor mondo.rs

Vojska Srbije koja je stigla u Šid kako bi preventivno kontrolisala tri centra sa skoro 2.000 migranata intervenisala je noćas i 18 migranata vratila u prihvatni centar.

Centri za prijem izbeglica - Adaševci, Principovac i Šid potpuno su pod kontrolom Vojske Srbije. Ovaj potez je preduzet radi bezbednosti građana Šida, koji se zbog migranata osećaju nesigurno.
Izvor: MONDO/Goran Sivački

Zoran Semenović, zamenik predsednika opštine Šid rekao je da je od jutros na tom području daleko stabilnije i da su pripadnici vojne policije noćas vratili 18 lica u prihvatne centre.

"Situacija od kad su pripadnici Vojske Srbije zauzeli svoje položaje je daleko stabilnija. U toku noći je došlo do privođenja, vraćanja 18 lica u prihvatne centre, što je daleko bezbednije nego svih dana prethodno", rekao je Semenović za RTS.

On je ukazao da su pod najvećim pritiskom naselja Principovac, Volovin, Sot i Batrovci, jer u tim mestima migranti nemaju nameru da se vrate u centre koje su napustili.

"Oni onda borave po tuđim vikendicama, njivama, šumama, šumarcima i odatle pokušavaju da da se domognu granice prema Hrvatskoj", istakao je Semenović.

Oko 70 pripadnika Vojske Srbije raspoređeno je u tri prihvatna centra - "Adaševci", "Principovac" i "Šid - Stanica".

U tim centrima boravi oko 1.900 migiranata iz 18 zemalja. Problem za lokalno stanovništvo su, kažu, neregistrovani migranti koji borave na otvorenom.

Predsednik Aleksandar Vučić je odluku o slanju Vojske u Šid doneo na osnovu bezbednosnih procena i zahteva građana.

Vojnici će se smenjivati u tri smene na punktovima ispred prihvatnih centara.