Društvo

"Neophodno suzbiti govor mržnje prema migrantima i izbeglicama"

Autor migranti

Grupa organizacija civilnog društva danas je povodom 21. maja Svetskog dana kulturne raznolikosti za dijalog i razvoj upozorila da su u porastu govor mržnje i ksenofobični stavovi prema migrantskoj i izbegličkoj populaciji.

Centri za prijem izbeglica - Adaševci, Principovac i Šid potpuno su pod kontrolom Vojske Srbije. Ovaj potez je preduzet radi bezbednosti građana Šida, koji se zbog migranata osećaju nesigurno.
Izvor: MONDO/Goran Sivački

Ocenjuju i da se građanima predstavljaju nedemokratski i diskriminatorni principi kao rešenje nepostojećeg problema.

Te organizacije zato apeluju na sve građane, a pre svega na političke aktere i aktiviste, da se uzdrže od upotrebe jezika mržnje i ksenofobije, te da svoju energiju i uticaj usmere ka temama koje će naše društvo učiniti humanijim, tolerantnijim i boljim mestom za život.

Možda će vas zanimati

Grupa organizacija civilnog društva, u kojoj je i Danski savet za izbeglice, izrazila je zabrinutost zbog toga što su u poslednjih nekoliko meseci društvene mreže preplavljene porukama antimigrantskih grupa čiji sadržaji po pravilu čine govor mržnje, nacionalna i verska netrpeljivost, stavovi zasnovani na predrasudama i negativnim stereotipima, lažne vesti koje šire ksenofobične i rasističke ideje i pozivaju na nasilje.

"Ovakve grupe u stanju su da za veoma kratko vreme okupe na stotine hiljada pratilaca, poput 'Stop naseljavanju migranata' koja ima više od 330.000 članova", upozorava grupa organizacija u kojoj su i Centar za istraživanje i razvoj društava, Centar za kriznu politiku i reagovanje, Grupa za decu i mlade, Humanitarni centar za integraciju i toleranciju, Beogradski centar za ljudska prava i Praxis.

Oni navode da se u ksenofobičnim sadržajima kojima obiluje internet prostor primećuje da je najčešći argument za neprihvatanje migranata tzv. islamizacija Srbije, te se pod izgovorom patriotizma, izbeglice i migranti pokušavaju označiti kao prirodno drugačiji - agresivni, inferiorni, verski i kulturološki neprihvatljivi, rušitelji ovdašnjih vrednosti i skloni udruživanju protiv evropske kulture.

Takvi stavovi su, kako ocenjuju, posebno opasni u kontekstu mešovitih kretanja, gde dobar deo populacije čine osobe koje imaju jasnu potrebu za me?unarodnom zaštitom, ocenila je grupa povodom sturanjšnjeg međunarodno dana.

"Veliki broj ovih ljudi, pogotovo dece izbeglica i migranata bez pratnje roditelja ili staratelja, svakodnevno je preživelo i preživljava nasilje, ali i druge oblike nečovečnog i ponižavajućeg postupanja koje uključuje i trgovinu ljudima", navodi grupa i upozorava da je širenje antimigrantskih stavova i pozivanje na nasilje jako oružje čije se štetne posledice mogu odraziti i na druge marginalizovane grupe.

Izuzetno je važno, poručuju, da upravo politički akteri u predizbornoj kampanji pokažu odgovornost i promovišu vrednosti kulturne raznolikosti razgrađujući predrasude o ljudima koji su, bežeći od ratova, progona, brutalnog nasilja i teškog siromaštva, krenuli u neizvesnu budućnost.