BRIGA IH ZA KORONU

POBOGU, LJUDI! Jagodinci održali Pantelejmonski vašar usred epidemije, svega ima osim, naravno, maski na licima gostiju

Autor Georgi Mitev Šantek

U Jagodini se danas, uprkos situaciji sa epidemijom korona virusa koja je, kako je danas istaknuto iz Kriznog štaba, i dalje nesigurna, održava tradicionalni Pantelejmonski vašar, jedan od najvećih u Srbiji.

Izvor: Tanjug/Dušan Aničić

Krizni štabovi opština Paraćina i Svilajnca, doneli su odluku da se zabrani održavanje tradicionalnih vašara za Svetog Iliju, a pre njih takvu odluku je doneo i Krizni štab Despotovca, za svetog Prokopija.U Jagodini se nisu bavili tim "sitnicama", kao ni pre njih oni u Valjevu odnosno Jovanji, i kao da "korona nije ništa" održan je tradicionalni Pantelejmonski vašar.

Posećenost je, s obzirom na zarazu dobra a u odnosu na prošle Pantelejmonske vašare, slaba, ocenili su na vašaru, prodavači i posetioci vašara.

Možda će vas zanimati

Ima svega, od pečenih prasića i jaganjaca, svadbarskog kupusa i roštilja, mekika, pečenog kukuruza... do nadgrobnih spomenika zemljanog posuđa, korpi i buradi za rakiju.

Tu su i licidarska srca, tradiciopnani pratioci vašara u Srbiji, sećerna vuna... zabavni park, vrteške i ringišpili...

"Prodavači su došli da prodaju, posetioci vašara da nešto kupe, makar varjaču i neku sitnicu za decu i unuke, sramota je doći kući sa vašara, a ništa ne kupiti, da se sedne ispod šatora i nešto popije i pojede sa prijateljima", rekao je Tanjugu jedan stariji poljoprivrednik, koji je ovaj put kupio drvene vile za seno.

Prodavači su, iako vreme nije za putovanje zbog epidemije, stigli iz Požarevca, Leskovca, Rekovca, Užica, Loznice, Ćuprije, Paraćina, Batočine, Svilajnca, Beograda, Požege…

Veliko parkiralište ispred člokalnog šoping centra, koje prima oko 1.000 automobila, je puno kao i okolne ulice, a u ulici Cočetovoj, koju su zauzeli prodavači, saobraćaj je isključen.

Okolni kafići su puni gostiju a oganizatori su izveštaču agencije rekli da se "tarapana" očekuje večeras.

Većina posetioca na sajmu ne nosi maske.

(MONDO/Tanjug)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.