ŠTA REĆI!

SRAMOTNA SLIKA U UŽICU: Zar se tako odužujemo đacima i studentima koji su GINULI za Srbiju?! (FOTO)

Autor Jelena Stokić

Оvako je danas оsvanuo spomenik "1.300 kaplara" u Užicu.

Izvor: Facebook/@arcibaldrajs1cujtesrbi ·


Na bronzanu skulpturu, koja predstavlja mladog srpskog vojnika iz Prvog svetskog rata, a loja se nalazi ispred gimnazije u Užicu, okačene su kante za smeće. Kora od lubenice stavljena je na glavu, metla pod ruku, a odeća obešena kao nekakva portikla.

Nepoštovanje je iskazano i prema bisti Josifa Jehličkog, koja se nalazi nedaleko od centralne crkve, a na koju je takođe stavljena kanta za smeće.

"E, moja "deco", stidite se kao i vaši roditelji koji su vas tako vaspitali! Zar tako ružiti spomenik urađen u znak sećanja na 1300 kaplara koji su bili simbol srpskog patriotizma u Prvom svetskom ratu, zar tako ružiti bistu Josifu Jehličkom osnivaču prvog Sokolskog društva u Užicu...Zašto, zašto, zašto? ", navodi se na portalu Užice-Oglasna tabla.

Jedna sugrađanka je postavila post na Facebooku na kojem piše: "Slike ispred Užičke gimnazije od jutros su sramne, sramno je to što deca nisu naučila ko su bili 1.300 kapilara, koji su bili mlađi nego oni sada kada su otišli u rat i poginuli da bi ovi glupaci sada živeli. Niko im nikada nije rekao ko je bio Joža Jehlička, jedan Čeh koji je živeo u Užicu i doneo sport u naš grad. Osnivač Soklskog društva i mnogo toga po čemu ga Užičani pamte."

Skulptura predstavlja vojnika sa puškom ali i knjigama u ruci.

Povećena je studentima i srednjoškolcima (njih 1.300) koji su krajem avgusta 1914. godine, pozvani na obuku u Skoplje i samo dva meseca nakon toga, a po naređenju Vrhovne komande, unapređeni su u činove kaplara i upućeni na front. Među mladim borcima bilo je i 17 učenika Užičke gimnazije.

Spomenik je gradu poklonilo Društvo srpskih domaćina.

(Mondo)