Tuga

UŽAS U BANATSKOM BRESTOVCU: Pronađeno telo strogo zaštićene vrste ptice bez glave! (FOTO)

Autor Aleksandar Nastevski

To udruženje je istaklo da je to inače strogo zaštićena vrsta ptice.

Izvor: Screenshot/Facebook/nvozelenimost

Udruženje "Zeleni most" saopštilo je da je pre dva dana uočeno telo nastradale ptice

Naime, telo ptice bilo je iščupane glave na plaži u Banatskom Brestovcu

"25.08.2020. je uočeno telo nastradale ptice, po svemu sudeći iščupane glave, na plaži u PP ,'Ponjavica' u Banatskom Brestovcu. Prvo smo pomislili da je upitanju Siva čaplja, ali smo preko saradnika ornitologa došli do saznanja da je u pitanju mlada jedinka labuda (Cygnus)", navelo je udruženje. 

To udruženje je istaklo da je to inače strogo zaštićena vrsta ptice.

"Možemo samo naslućivati kako je nastradala, ali to će najbolje pokazati obdukcija, koju se nadamo da će sprovesti Upravljač", naveo je "Zeleni most" i dodao:

"Ovo je prema pretpostavkama naverovatnije delo psa, ili šakala, retko neke ptice grabljivice".

"Za ovoliko veliku jedinku, jer je labud koji je već podosta porastao, to bi jedino mogao biti orao ili velika sova. O tome šta se desilo, rećiće obdukcija, jer je ona obavezna kod strogo zaštićenih vrsta. Bilo bi idealno da je u pitanju lanac ishrane, to je priroda, ali bilo bi loše ako su psi, jer i na plaži uvek ima posetilaca sa ljubimcima bez povoca, a onda je to otvoreno za insinuacije", navelo je udruženje.

Inače, u parku Prirode "Ponjavica" na samoj obali, labudovi su se relativno oslobodili sa ljudima. Često ih i hrane. Scena labuda koji na grudima ima veliku rupu prečnika oko 3cm i bez glave šokirao je prolaznike.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.