Društvo

KAĆANI SE UDRUŽILI I URADILI SJAJNU STVAR: Sakupili više od MILION RSD za lečenje male Lane!

Autor Nataša Petrović

Lana je sada barem za korak bliže lečenju!

Izvor: Facebook

Malena Lana Jovanović (2019) boluje od najtežeg oblika spinalne mišićne atrofije tipa 1. Reč je o retkoj, progresivnoj i smrtonosnoj neuro-mišićnoj bolesti, koja dovodi do gubitka osnovnih životnih funkcija.

Ona u Srbiji prima lek koji je dostupan o trošku države, ali njeni roditelji nadaju se da bi nova genska terapija koja košta 2,1 milion dolara mogla da joj pomogne!

Lana je rođena sa jakom ocenom 10/10 i izgledala je kao zdrava beba. Tada se činilo da je sve u redu jer je pomerala i ruke i nogice i samo se smejala. Za svakoga bi imala osmeh.

Sa dva ipo meseca roditelji primećuju da više ne mrda nogice, da su joj ruke oslabile i brzo su je odveli kod doktora. Upućeni su na dečijeg neurologa i na dalja ispitivanja.

Ubrzo odlaze u bolnicu i tamo ostaju tri nedelje, gde nakon brojnih ispitivanja uspostavljaju dijagnozu – spinalna mišićna atrofija, tip 1. Radi se o vrlo progresivnoj bolesti koja napada mišiće i brzo se gube osnovne životne funkcije kao što su hodanje, varenje hrane, gutanje i disanje. Rečeno im je da postoji lek koji će da zaustavi ovu bolest, a porodica je bila jako srećna što je rođena u vreme kada postoji lek.

Imala je pet meseci kada je primila lek koji stopira njenu bolest, što je on to i uradio – samo ju je zaustavio, a Lana je još uvek nemoćna i samo leži u krevecu. Međutim, postoji lek koji može da je izleči, ali je jako skup, toliko skup da roditelji mogu samo da sanjaju da mogu sami da prikupe novac.

Izvor: Fondacija Budi human

Priča malene Lane dirnula je građane Kaća, koji su uradili nešto neverovatno, zaista vredno svakog poštovanja – sakupili su više od milion dinara, kako bi pomogli da devojčica dobije terapiju!

Fotografija uplatnice kojom je to potvrđeno objavljena je na Facebooku, a ljudi su oduševljeno reagovali i imali su, kako drugačije, nego samo pozitivne komentare!

Bravo! Pomozite i vi, slanjem SMS poruke sa sadržajem 808 na 3030 ili uplatite novac na neki od računa (na fotografiji iznad)!

(MONDO)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.