Društvo

JURIĆ SE OPROSTIO OD AMFILOHIJA POTRESNOM PORUKOM: Hvala ti što si sačuvao mir kad se nazirao rat i čuvaj mi moju Tijanu

Autor Lana Stošić

I Srbija i Crna Gora opraštaju se od mitropolita Amfilohija.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije umro je u petak u Kliničko bolničkom centru Crne Gore nakon borbe sa koronavirusom.

Od mitropolita se potresnom porukom oprostio i Igor Jurić, otac brutalno ubijene devojčice Tijane Jurić.

"Nisam pisao tokom dana, želeći da čujem da je ipak sve laž i 'novinarska patka'. Otišao je jedan od najvećih ljudi ovog vremena. Čovek uz kog sam se u nekoliko sati vremena koje smo proveli zajedno , osetio kao nešto što nisam. Bio sam u tim trenucima natčovek. I mada znam da u ovim trenucima ne smem biti tužan već srećan, tugu sakriti ne mogu. Želeo je da dođem u bratsku Crnu Goru i da ono što radim u Srbiji započnem i tamo. Želeo je da budem njegov gost.  Hvala ti za sve što si uradio za naš narod. Hvala ti što si sačuvao mir kad se rat nazirao. Hvala ti i čuvaj mi moju Tijanu", napisao je Jurić na svom Facebook profilu.

Amfilohije će biti sahranjen u nedelju, 1. novembra, u kripti Sabornog hrama u Podgorici, a svetu liturgiju će predvoditi patrijarh srpski Irinej.

Mitropolit se do poslednjeg dana borio za SPC u Crnoj Gori, za Kosovo u sastavu Srbije, ali i očuvanje srpskog identiteta u Crnoj Gori.

Amfilohije je tokom rata na prostoru bivše Jugoslavije bio protiv raspada te zemlje i zagovarao je ujedinjenje srpskih teritorija.

Umro je u 82. godini.

(Mondo)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

.