DR MARIJA ZDRAVKOVIĆ ZA MONDO

JEDAN ZARAŽEN SA UPALOM PLUĆA U BOLNICI, A DRUGI KOD KUĆE? Dr Zdravković o kriterijumima za prijem u kovid ustanove

Autor Aleksandra Vasić

Na početku epidemije u martu i aprilu, u bolnice su bili smešteni i pacijenti sa lakšim oblikom korone

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Kriterijumi za smeštanje u kovid bolnice od tada su promenjeni, zbog čega postoje pacijenti sa upalom pluća koji se leče kod kuće, ali i druga grupa istog uzrasta,  simtoma i zdravstvenih rizika, koji su primljeni u bolnicu.

Od čega zapravo zavisi da li će pacijnet da bude zadržan, pitali smo dr Mariju Zdravković, direktorku KBC Bežanijska kosa.

 “Stariji od 65 godina koji imaju upalu pluća obavezno se smeštaju u bolnicu. Što se tiče mlađih, ako je u pitanju malo zapaljenje i ako su ostali parametri dobri, oni se obično puste na kućno lečenje, uz obaveznu kontrolu. Važno je da je terapija dobra i da bolest ne napreduje”, objašnjava dr Zdravković za MONDO.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

 Ako se radi o upali oba plućna krila, pacijent mora u bolnicu, bez obzira na uzrast i zdravstveno stanje.

Najnezgodnije je kada pacijent dođe sa zapaljenjem, a nemamo potvrdu da se radi o kovidu. Ako je PCR negativan, a postoje svi simtomi, mi nismo sigurni šta je u pitanju. Rizično je da bude u kovid bolnici jer možda nema kovid, a u druge bolnice ne može da bude primljen jer postoji rizik da ga ipak ima. Zato takvo stanje moramo pažljivo da pratimo iz dana u dan dok ne otkrijemo šta je u pitanju”, kaže ona za naš portal.

Prema njenim rečima, mnogo toga se promenilo i lekari su mnogo naučili o bolesti, lečenju i zaštiti u odnosu na prvi talas.

U početku niste sigurni ni kako da obučete skafander, skinete vizire. Maske i kako da se ponašate tako obučeni. Imate dozu straha, jer ne znate koliko vas oprema štiti. Sada smo se navikli, znamo da je oprema dobra i sve to radimo po automatizmu. Postoji veliki oprez, ali strah ne. Mislim da svi sada sigurno znamo dve stvari, da maska ne sme da se skida i da 100 odsto imunitet ne postoji”. 

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.