Društvo

KORONA U SPC: Amfilohije i Irinej izgubili bitku, zaraženi Joanikije i David, VIRUS UŠAO U PEĆKU PATRIJARŠIJU I ŽIČU

Autor Marija Ivetić

Crkvene starešine u poznim godinama bore se sa virusom korona.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Hiljade vernika oprostilo se od patrijarha Irineja u Hramu Svetog Save u Beogradu, gde je juče sahranjen.

Poglavar Srpske pravoslavne crkve preminuo je 20. novembra od posledica Kovida-19, nakon što je 15 dana proveo u bolnici.
4. novembra konstatovano da je pozitivan na koronu, a samo 3 dana ranije patrijarh je prisustvovao sahrani mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija u Podgorici, koji je takođe preminuo od posledica bolesti izazvane ovim virusom.

Od mitropolita, koji je bio voljen i poštovan, ali i kritikovan i osporavan, oprostilo se hiljade građana, koji su mu od u mimohodu odavali poslednju poštu, a sahrani su prisustvovale i vladike ostalih eparhija SPC, kao i predstavnici drugih pravoslavnih crkava.

Nekoliko dana nakon sahrane, oko ponoći 4. novembra, na sajtu Mitropolije Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori objavljeno je i kod episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikijapotvrđeno prisustvo korona virusa. Tada se saznalo da je "vladika osetio malaksalost uz konstatovanu blago povišenu telesnu temperaturu", a u saopštenju je navedeno da je njegovo stanje stabilno. Neposredno zatim Joanikije se samoizolovao se u Đurđevim Stupovima, katedralnom manastiru Eparhije budimljansko-nikšićke.

Dobre vesti su da su lekari nakon poslednjeg pregleda iskazali zadovoljstvo dobrim opštim stanjem episkopa Joanikija, te su sprovedene kontrolne laboratorijske pretrage i virusološko PRC testiranje na korona virus.

„Na osnovu rezultata laboratorijskih nalaza utvrđeno je da su svi markeri zapaljenja u fiziološkim opsezima i da su vrednosti istih, poredeći prethodne laboratorijske pretrage, u konstantnom opadanju“, dodaje se u sinoćnom saopštenju mitropolije crnogorsko-primorske Srpske pravoslavne crkve (SPC).

Danas je stigla vest da je Vladika kruševački Davidpozitivan na virus korona, zbog čega je smešten u  bolnicu. Srećom, vladika David se oseća dobro i nema nikakve simptome, osim kašlja. Zbog njegovih godina (67) i rizika za razvoj bolesti doneta je odluka da se hospitalizuje. Vladika David je treći episkop Srpske pravoslavne crkve zaražen virusom korona.

I Artemije preminuo od korona virusa?

Nekadašnji episkop raško-prizrenski Artemije (Radosavljević) preminuo je u 85. godini. 

On se u valjevsku bolnicu javio zbog kardioloških problema, da bi skoro došao s pogoršanim zdravstvenim stanjem, nakon čega mu je konstatovana upala pluća i upućen je u kovid-bolnicu Dragiša Mišović u Beogradu. Preminuo je u sanitetu tokom transporta za Beograd.

Bio je dugogodišnji srčani bolesnik, ali prema prvim nezvaničnim informacijama koje su objavljene preminuo je od korona virusa.

Korona ušla u manastire

Zbog obolevanja monahinja od koronaroona virusa, manastir Pećka patrijaršija zatvoren je za posetioce, koje ova svetinja neće primati dok traje epidemija ovog virusa.

U Pećkoj patrijaršiji preminula je monahinja Nina, a igumanija Pećke patrijaršije mati Haritina izjavila je 16. novembra da je u tom manastiru deset monahinja zaraženo koronavirusom i da se sve nalaze u samozilozaciji. Igumanija je kazala da je i ona obolela od kovida 19 i da je zbog upale pluća, deset dana bila u bolnici u Lapljem Selu kod Gračanice. Rekla je tada i da je manastir zaključan, i dok traje epidemija neće biti dozvoljene posete. Nema informacija da li je i monahinja Nina bila među zaraženima.

Čak 17 sestara iz Manastira Žiča i jedan sveštenik zaraženi su koronavirusom i nalaze se u izolaciji.

Kako objašnjava zamenica igumanije Manastira Žiča, monahinja Nektarija, niko od zaraženih nije životno ugrožen i svi se dobro osećaju, nemaju kontakt sa vernicima, a redovna bogosluženja su odložena do daljeg, dok svi ne ozdrave.

Crkveni velikodostojnici mahom su ljudi u poznim godinama, sa hroničnim bolestima ili oslabljenim imunim sistemom, pa se sa razlogom strahuje za njihovo zdravlje.

(Mondo)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.