Društvo

PCR TEST ILI KARANTIN ZA SRBE KOJI DOLAZE IZ INOSTRANSTVA? Član Kriznog štaba o merama pred Novu godinu

Autor Tamara Sekulović

Prof. dr Branislav Tiodorović, epidemiolog i član Kriznog štaba, otkrio je kada se očekuje bolja epidemiološka situacija ukoliko se budu pratile sve mere.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Branko Ružić, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Aleksandar Markov, predsednik Foruma beogradskih gimnazija i prof. dr Branislav Tiodorović, epidemiolog i član Kriznog štaba, bili su gosti večerašnjeg izdanja emisije "Upitnik" koja se emituje na RTS-u.

Nakon razgovora o novim, restriktivinijm merama koje su uvedene i stupaju na snagu od petka, prof. dr Branislav Tiodorović, epidemiolog i član Kriznog štaba, istakao je koji je značaj vakcinacije, kao i šta bi to moglo da znači za poboljšanje trenutne epidemiološke situacije.

"Ako poštujemo mere narednih 15 dana, imaćemo stabilniju situaciju, ući ćemo u novu godinu stabilnije. S dolaskom vakcine i početkom vakcinacije, kolektivni imunitet ćemo moći da povećamo i da na proleće imamo sasvim kontrolisanu situaciju", smatra epidemiolog.

Što se tiče potencijalne nove mere u vezi sa testiranjem ili karantinom za Srbe koji dolaze pred praznike iz inostranstva, rekao je:

"Apsolutno ćemo morati da uvedemo mere kao i sve druge evropske zemlje. To znači PCR test obavezno, a ko nema test, karantin 10 dana. Ali, o tome ipak odlučuje Vlada na kraju", zaključio je Tiodorović.

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere - držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

(Mondo)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.