Društvo

VLADA USVAJA NOVE RIGOROZNIJE MERE: Korona bukti u Srbiji, od 17 časova "KATANAC"!

Autor Lana Stošić

Vlada Srbije danas treba da usvoji nove mere koje je predložio Krizni štab, a jedna od njih biće da ugostiteljski objekti i objekti uslužnih delatnosti mogu da rade samo do 17 sati radnim danima, a vikendom neće raditi uopšte.

Nove mere, koje će vlada usvojiti danas su sledeće:

- prodavnice prehrambene robe mogu da rade svaki dan do 21 sat, uključujući i vikend
- apoteke, benzinske pumpe za točenje goriva i dostava hrane putem kurira mogu da rade neograničeno, sedam dana u nedelji
- pozorišta i bioskopi mogu da rade svaki dan do 17 sati, uključujući i vikend
- pijace radnim danima mogu da rade reglularno, a vikednom od 6 sati ujutru do 15 časova
- Ugostiteljske i trgovinske firme, restorani, kafići i barovi, klubovi, tržni centri, igraonice, kladionice, prodavnice i svi drugi prodajni objekti, kozmetički i frizerski saloni, saloni lepote, fitnes centri, teretane i vežbaonice, spa centri i bazeni mogu da rade radnim danima do 17 sari, a vikendom ne mogu uopšte da rade (od petka u 17 sati do ponedeljka u 5 ujutru)

Zbog sve većeg broja zaraženih korona virusom Krizni štab za suzbijanje epidemije preložio je Vladi Srbije nove mere, koje bi trebalo da budu prihvaćene u četvrtak 3. decembra, a koje bi počele da važe od ovog vikenda.

One se prvenstveno tiču skraćenja radnog vremena gotovo svih objekata u Srbiji koji će od petka, 4. decembra biti zatvoreni posle 17 sati.

Novim merama koje je Krizni štab predočio Vladi gotovo da nema sektora koji nije uključen.

Tržni centri i drugi prodajni objekti, izuzev prehrambenih, kao i restorani, kafići, kladionice, frizerski i kozmetički saloni, spa centri i teretane vikendom neće raditi, dok će pijace radnim danima biti otvorene uobičajeno, a vikendom do 15 sati.

To je ublažena varijanta zahteva medicinskog dela Kriznog štaba, oko koje je postignuta većinska saglasnost u Vladi i očekuje se da će nove protivepidemijske mere biti i zvanično usvojene sutra.

Prema tom predlogu, prodavnice prehrambene robe mogu da rade svaki dan do 21 sati, uključujući i vikend, a pozorišta i bioskopi do 17 sat, takođe i vikendom.

Novim pravilima nije pomerano propisano radno vreme benzinskih pumpi za točenje goriva, apoteka i dostava hrane putem kurira. Oni, kao i do sada, mogu da rade 24 sata sedam dana u nedelji.

Iako će benzinske pumpe i dalje moći da rade non-stop, novo pravilo je da prodavnice unutra pumpi rade kao i sve ostale, a da posle tog vremena smeju da prodaju samo gorivo.

Novina koja se odnosi na prodavnice van tržnih centara

Tržni centri takođe neće moći da rade duže od 17 sati radnim danima, a vikendom će ostati zatvoreni. To važi i za sve ostale butike i prodavnice i van tržnih cenatara.

Do sada su tržni centri mogli da rade do 18 sati, kao i kafići, dok su prodavnice i butici van tržnih cenatra, recimo u pešačkim zonama ili bilo gde kao zasebni lokali, mogle da rade do 21 sat. To je novom merom onemogućeno, pa se katanac na vrata stavlja i njima.

Takođe, kozmetički i frizerski saloni, saloni lepote, fitnes centri, teretane i vežbaonice, spa centri i bazeni mogu da rade do 17 sati radnim danima, dok vikendom neće raditi uopšte.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.