NISMO DALEKO OD ZATVARANJA: Krizni štab sutra uvodi strože mere - evo na šta treba da budemo spremni!

Krizni štab zaseda sutra, a u planu je razmatranje i uvođenje strožih pravila, a epidemiolozi najavljuju da nismo daleko ni od zatvaranja zbog proslava i žurki koje ne jenjavaju.

MONDO/Stefan Stojanović

Negativan PCR test, ne stariji od 48 sati, ili karantin od 10 dana za ulazak svih, pa i naših državljana, u Srbiju nova je mera čije se usvajanje sutra očekuje na sednici Kriznog štaba kako bi se sprečilo još veće širenje korone tokom novogodišnjih i božićnih praznika.

Mere koje su na snazi, a to je rad svega, osim prehrambenih radnji, apoteka i benzinskih pumpi, do 17 sati i katanac preko vikenda. A, na stolu će biti i mogućnost uvođenja vanrednog stanja, odnosno policijskog časa zbog sve više nelegalnih žurki na kojima se okuplja mnogo ljudi.

Krizni štab za borbu protiv kovida 19 sastaje se sutra u 15.30 sati, a epidemiolog i član kriznog štaba prof. dr Branislav Tiodorović rekao je da će morati da budu uvedene mere za državljane Srbije koji iz inostranstva dolaze u zemlju, i to mere poput onih koje su na snazi u tim državama.

"Svakako moramo da uvedemo mere za sve koji će dolaziti za vreme praznika, naravno poštujući sve što je Ustavom zagarantovano našim državljanima. Negativan PCR test će biti obavezan, ne stariji od 48 sati, a oni koji ga nemaju moraće da idu u karantin na 10 dana", rekao je Tiodorović za "RTS" i istakao da će morati da se razmisli čak i o uvođenju vanrednog stanja ili policijskog časa "ako se nastavi ovim tempom".

Struka je, kako je rekao, očekivala da će doći do smirivanja situacije i da ćemo imati bolji trend.

"To se nije desilo, možda postoji stagnacija i nije optimistička procena. Moraćemo da donesemo mere koje će možda biti efikasnije kako bismo ostvarili cilj i ušli u praznike bolji", kazao je Tiodorović, uz napomenu da nam "ne treba lažni populizam".

Goran Vesić o policijskom času:

"Policijski čas kako za Novu godinu, tako i bilo kada, nije tema o kojoj se uopšte raspravljalo na Kriznom štabu. Na sutrašnjoj sednici, koliko je nama iz Beograda poznato, raspravljaće se samo o uvođenju PCR testa za one koji dolaze iz inostranstva u Srbiju i da li postojeće mere koje važe do utorka treba produžiti ili ublažiti."

 I epidemiolog dr Predrag Kon ističe da će na sednici kriznog štaba svakako biti odlučeno o produženju mera koje već postoje i o eventualnom uvođenju novih.

"Svakako će biti produženja ovih mera, i eventualnog dodavanja. Razrešeno je pitanje, biće potrebne nove mere na granici, samo je sada pitanje tehnički kako će biti sprovedene, ali to je odlučeno", rekao je on.

Policijski čas je proletos "spasao najmanje hiljadu života", podsetio je Kon.

"Efekte tih mera smo jasno zapamtili, mi znamo da iskustvo po tom pitanju pokazuje da je najefektivnija mera, tu nema dileme. Mi tražimo okupljanje smanjeno na pet ljudi. Shvatate li? Bilo ko ko pravi neko veće okupljanje, ozbiljno krši mere. Mi na tome insistiramo. Ako to ne može, država mora da uvede mere koje taj problem rešavaju, ali neću izgovoriti to da će medicinski deo predložiti nešto što je ustavno pitanje, ne mogu. Država to mora da reši", rekao je on i dodao:

"Preko društvenih mreža objavljuju se pozivi za iznajmljivanje prostora za razne proslave, a takva privatna okupljanja teško je kontrolisati, pa je veliko pitanje da li je moguće kontrolisati te privatne proslave. Zato moramo da razmišljamo o ograničenju kretanja", istakao je Kon za TV Prva.

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

(Mondo)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.