Društvo

ANIKI SE POGORŠALO STANJE: Odložen put za Budimpeštu, mala heroina još nije spremna za najtežu bitku!

Autor Aleksandar Nastevski

Devojčica je prethodnih dana bila u bolnici zbog problema sa disanjem i temperaturom

Izvor: Printscreen/Budihuman.rs

U decembru minule godine, nakon skoro 3 meseca sakupljanja sredstava za najskuplju terapiju na svetu, prikupljen je novac za lečenje male Anike Manić (2).

Roditelji devojčice oglasili su se danas putem društvenih mreža i saopštili su da je put male Anike odložen zbog izvesnih komplikacija.

Naime, tokom pripremnih testiranja neophodnih za Anikinu terapiju, pokazalo se da jedan od parametara nije u odgovarajućim vrednostima, a da stvar bude još gora, u međuvremenu, mala Anika je dobila temperaturu i imala teškoće sa disanjem, pa je protekle dane provela u bolnici.

Roditelji navode da se mala Anika trenutno oporavlja kod kuće, ali da je slaba, a za decu u njenom stanju rizik od komplikacija uvek postoji.

"Nažalost, zbog svega ovoga put u Budimpeštu je odložen za mart kada ćemo ponovo uraditi sve analize. Ako nešto uliva nadu u ovim trenucima to je da je bolnica spremna, bez obzira na postavljeni rok u januaru, da Aniki da tretman u martu, ukoliko svi testovi budu u redu", navodi se u objavi roditelja i dodaje: 

"Zamišljali smo da će naše prvo javljanje u novoj godini biti javljanje sa dobrim vestima i da je novi početak tu pred nama. Međutim, kao što smo već mnogo puta iskusili, SMA je podmukla i nepredvidiva bolest".

Anikini roditelji su istakli da im je jako teško u ovom trenutku, ali da se trude da maloj heroini budu snaga. 

Dragi naši,

Zamišljali smo da će naše prvo javljanje u novoj godini biti javljanje sa dobrim vestima i da je novi...

"Pokušavamo da se borimo dan za danom. Molimo se da ovo bude još jedno iskušenje na putu ka boljoj budućnosti i čvrsto verujemo u pozitivan ishod", kažu oni i dodaju: 

"Nadamo se iz sveg srca da će borba, ljubav, želja, molitve i pozitivne misli koje ste uputili našoj Aniki imati svoj smisao i da će ona dobiti terapiju koja ce joj pružiti šansu za dug i lep život".

Inače, Anika Manić je rođena kao zdrava, jaka beba, sa snažnim refleksima i ocenom deset. Ali u petoj sedmici nakon rođenja, lekar je testirao reflekse i roditelji su primetili da Anika ne reaguje onako snažno kao ranije.

Nakon dve nedelje u bolnici i različitih dijagnostičkih pregleda, utvrđeno je da devojčica ima retku progresivnu i terminalnu neuromuskulatornu bolest sa kojom se rađa 1 od 10.000 beba, a koja se zove spinalna muskularna atrofija, ili skraćeno SMA, tip 1.

(Mondo)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Tagovi