#MeToo

KAKO POMOĆI ŽENAMA KOJE SU ŽRTVE SEKSUALNOG NASILJA: Postoji veza između Milene, Danijele i Marije!

Autor Aleksandar Nastevski

Ukoliko poznajete ženu koja je preživela seksualno nasilje najbitnije je da joj se veruje.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Ženi koja je pretrpela nasilje važno je staviti do znanja da to što se desilo nije njena krivica i da je neophodno da prihvatimo njenu priču takvu kakva jeste. 

Jovana Markulić, aktivistkinja Autonomnog ženskog centra, ističe za MONDO nekoliko stvari kako možemo pomoći devojčicama i ženama koje su pretrpele ili trpe neki vid seksualnog nasilja. 

Pored poverenja i prihvatanja njene priče kakva jeste, Markulić navodi da je važno saslušati žrtvu i ne prekidati je dok govori o tome.

"Slušajte je, nemojte je prekidati i postavljati pitanja. Žena koja je preživela seksualno nasilje možda neće hteti odmah da razgovara, ali i to je u redu", kaže Jovana i dodaje: 

Jovana Markulić
Izvor: Privatna arhiva

"Bitno je da budete tu i da joj pružite podršku kakva joj je potrebna u tom trenutku".

Važno je dozvoliti žrtvi da sama izabere sa kime će podeliti svoju priču i detalje napada.

"Ono što je bitno jeste da se pomogne žrtvi da ponovo donosi odluke o svom životu, pa time nije poželjno prenositi ženinu priču drugima. Poštujte ženinu odluku ukoliko vam kaže da ne želi da je dodirujete", ističe naša sagovornica.

Ona kaže da kada procenimo da je žrtva spremna da razgovora, da joj tada možemo predložiti mogućnost prijave seksualnog nasilja policiji, odlazak na lekarski pregled, savetovanje, ali sve u skladu sa njenom voljom.

"Odvojte svoja osećanja i potrebe od njenih osećanja i potreba", poručuje Jovana.

Sve osobe mogu da se informišu o mogućnostima koje su dostupne ženama koje su preživele seksualno nasilje pozivom SOS telefona Autonomnog ženskog centra 0800-100-007.

"Tu možete dobiti podršku ukoliko je i vama potrebna u datoj situaciji", ističe Jovana za MONDO.

Upitana o slučaju profesora glume Miroslava Mike Aleksića, koji je optužen za seksualno zlostavljanje i silovanje, Jovana ocenjuje da je istupanje Milene Radulović pred javnost i progovaranje o seksualnom nasilju koje je preživela, važan čin hrabrosti, ali ujedno daje “vetar u leđa” i drugim devojkama koje su preživele nešto slično da progovore.

"U ovom trenutku je veoma bitna podrška, da im pošaljemo jasnu poruku da nisu one krive, da ne treba da osećaju stid, krivicu i da se jasno imenuje da je odgovornost na nasilniku. Na ovaj način možemo motivisati i sve ostale devojčice, devojke i žene koje imaju manje hrabrosti da progovore i povrate kontrolu nad svojim životom", izjavila je Jovana.

Naša sagovornica očekuje da će ovaj slučaj ostaviti posledice na društvo u narednom periodu i navodi da su mnogi počeli da preispituju svoje postupke i da se informišu o seksualnom nasilju.

"Čini mi se da postoji veza između slučaja Marije Lukić, zatim Danijele Štajnfeld i sada Milene Radulović, jer iako možda ne direktno, indirektno sve njihove priče uticale su da se ostale žene nakon njih odvaže i progovore", ocenjuje aktivistkinja Autonomnog ženskog centra i dodaje: 

"Nadam se da će tako biti slučaj i sada, da ćemo se kao društvo tek suočavati sa seksualnim zločinima i da ćemo uspeti da imamo više empatije i razumevanja".

Govoreći o izveštavanju medija proteklih dana o ovom slučaju, Jovana za naš portal ocenjuje da se u medijima proteklih dana moglo čuti i pozitivnih, ali i negativnih komentara, od rečenica podrške i razumevanja, do osuda i postavljanje pitanja: “Šta su čekale dosad?”.

Žene se baš zbog ovakvih osuda i ne odlučuju da progovore, navodi naša sagovornica i dodaje da zato moramo voditi računa na koji način komentarišemo i postavljamo pitanja…

"Prisustvo teme u medijima jeste važno, ali je takođe bitan i način kako mediji izveštavaju o ovakvim slučajevima seksualnog nasilja", poručuje Jovana.

Region zapljusnuo #MeToo

Mlada glumica Milena Radulović prva je istupila i prijavila Miku Aleksića, kojem je ubrzo određen pritvor, a njoj su se ubrzo priključile i umetnice širom regiona koje su iznele slične traume kroz koje su prošle u zemljama u kojima žive.

Ubrzo nakon Mileninog priznanja, na Fejsbuk stranici "Nisam tražila” povezale su se umetnice iz celog regiona koje su preživele slične situacije.

Tako je krenuo regionalni #MeToo pokret. One su ispričale svoje traume i jedna drugoj poručile – #NisiSama.

Nekoliko žena je osnovalo ovu Fejsbuk zajednicu, koja je za nekoliko dana privukla oko 6.500 ljudi.

Saslušanje trajalo više od pet sati

Nakon više od pet sati danas je završeno saslušanje glumice Milene Radulović. Tužilaštvo je izdalo naredbu da zbog toka istrage sam postupak bude tajan radi zaštite privatnosti.

I glumica Iva Ilinčić (24) biće saslušana sutra u tužilaštvu o slučaju Mike Aleksića.

Ako trpite nasilje ili znate nekog ko je žrtva pozovite SOS telefon 0800 - 35 00 36. Ukoliko ste žrtva seksualnog zlostavljanja ili znate nekog ko jeste, javite se na SOS telefon Autonomnog ženskog centra 0800-100-007.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.