Društvo

OGLASIO SE FAKULTET DRAMSKIH UMETNOSTI: Studenti, prijavite SVE! Zaštitićemo svakoga

Autor Dušan Ivković

FDU objavio saopštenje nakon skandala i optužbi glumica da su bile seksualno zlostavljan!

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Četiri dana nakon izbijanja velikog skandala i optužbi da su mlade učenice silovane u školi glumce Miroslava Mike Aleksića, oglasio se i Fakultet dramskih umetnosti, gde su one studirale i gde radi Aleksićeva supruga.

FDU je najavio da će preduzeti konkretne mere da zaštiti svoje studentkinje i studete i pozvao ih da prijave svaki oblik uznemiravanja.

"Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu pokreće platformu “FDU - Protiv nasilja”, sa namerom da se aktivno bavi prevencijom i sprečavanjem svake vrste zlostavljanja i zloupotrebe u obrazovnim procesima, a posebno problemima vezanim za seksualno uznemiravanje".

"Pozivamo sve studentkinje i studente, ukoliko su imali bilo kakvo loše iskustvo koje ukazuje na nasilničko ponašanje ili smatraju da je došlo do zloupotrebe položaja u obrazovnom procesu ili u prostorijama FDU, da nam se obrate i takvo ponašanje prijave".

"Obavezujemo se da ćemo potpuno poštovati principe poverljivosti, zaštititi svaku studentkinju i studenta i pokrenuti mere kojim se takva ponašanja obustavljaju, sprečavaju i sankcionišu.

"Radna grupa u okviru platforme “FDU - Protiv nasilja” čine dr Divna Vuksanović, redovna profesorka, Srdan Golubović, redovni profesor, Biljana Srbljanović, redovna profesorka, dr Irena Ristić, vanredna profesorka, Stefan Ivančić, docent, Andrea Pjević, studentkinja prodekanka, Jovana Jankov, članica studentskog parlamenta i Nemanja Obrenović, član studentskog parlamenta. Sve poruke i prijave možete poslati putem elektronske pošte na adresu protivnasilja@fdu.bg.ac.rs".

Ovo saopštenje i osnivanje platforme usledilo je nakon izbijanja skandala o navodnim silovanjima dece u školi glume "Stvar srca" koju drži i vodi Miroslav Mika Aleksić.

Prva prijava protiv njega, stigla je od Milene Radulović, glumice i nekadašnje polaznice njegove škole, koja je navela da ju je čuveni reditelj silovao kada je imala 17 godina. Posle toga su se prijave nizale, te je sada preko 20 devojaka saslušano u policiji.

Aleksićeva škola važila je za najbolju i najugledniju privatnu školu glume u zemlji, pa je vest o zločinima za koje se tvrdi da su se dešavali u njoj, šokirala javnost u Srbiji kao i sve ljude koji su bili članovi ove grupe.

Miroslav Aleksić saslušan je u Višem javnom tužilaštvu kada je negirao sve tačke optužnice, da bi mu potom bio određen pritvor od 30 dana.

(Mondo)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.